Annons

Osunda matvanor tidigt bäddar för hög alkoholkonsumtion

Barn som äter osunt löper ökad risk för att redan i yngre tonåren skaffa sig regelbundna alkoholvanor. Osund kost verkar vara en större riskfaktor för tidiga alkoholovanor än till exempel föräldrarnas utbildning och inkomst. Det visar en studie på barn från olika länder i Europa.

Redaktionen

9 november, 2018
Osunda matvanor tidigt bäddar för hög alkoholkonsumtion
Dela inlägget

Barn som äter osunt löper ökad risk för att redan i yngre tonåren skaffa sig regelbundna alkoholvanor. Osund kost verkar vara en större riskfaktor för tidiga alkoholovanor än till exempel föräldrarnas utbildning och inkomst. Det visar en studie på barn från olika länder i Europa.

Den aktuella observationsstudien omfattar 2 263 barn. För att få en generell bild av deras matvanor undersöktes socker- och fettintag när de var 6-9 respektive 11-16 år gamla.

Stor skillnad mellan grupperna
I de yngre åren fick föräldrarna ange hur ofta barnen åt av ett drygt 40-tal livsmedel. I den uppföljande delen rapporterade barnen själva om både kost- och alkoholvanor.

I gruppen 11-16-åringar som haft lågt socker- och fettintag när de var yngre angav tre procent att de använde alkohol varje vecka. I gruppen som haft hög socker- och fettkonsumtion tidigt i livet var motsvarande andel över sju procent.

LÄS OCKSÅ: Barn som äter fisk regelbundet har högre IQ

Annons

Starkast samband med kosten
Forskarna har inga direkta bevis för ett orsakssamband. Däremot har de granskat andra faktorer som skulle ha kunnat förklara kopplingen mellan tidiga kostvanor och senare alkoholkonsumtion, men som inte gjorde det. Man tittade på barnens psykiska välbefinnande, föräldrars inkomst och utbildning, i vilken grad de styrde sina barn och hur de själva använde alkohol. Men även på hur ungdomarna åt när de var 11-16 år.

Och det starkaste sambandet man såg är det mellan kosten hos barnen när de var yngre och alkoholen när de blir äldre. Det som driver är utan tvekan denna tidiga påverkan, menar Kirsten Mehlig, docent i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och artikelns förstaförfattare.

LÄS OCKSÅ: Tunga argument för åldersgräns på energidrycker

Undvik socker och trensfetter
Slutsatsen är inte att man ska eliminera fett i barns kost, men däremot att det är lämpligt att undvika exempelvis socker, trans- och mättade fetter, och den kombination av socker och fett som ofta finns i processad mat, menar forskarna. De efterlyser också strängare lagstiftning mot reklam för onyttig mat.

Något som är viktigt inte bara för att undvika karies, fetma och diabetes. Det finns många fler fördelar med att barn får hälsosam mat, säger Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet som menar att medvetenheten om de långsiktiga effekterna av hälsosam mat tidigt i livet ökar.

Annons

Av redaktionen

Källa: Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons