unga_dricker_mindre

Alkoholkonsumtionen bland unga fortsätter minska

Enligt uppgifter från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning sjunker alkoholkonsumtionen bland elever i gymnasiet. Sedan undersökningarna startade för fjorton år sedan har siffrorna mer än halverats.

Undersökningen Skolelevers drogvanor 2018 som genomförs av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar att alkoholkonsumtionen bland gymnasieelever i Sverige har sjunkit de senaste åren.

En halvering sedan start
Ulf Guttormsson som är avdelningschef på CAN säger till SVT att alkoholkonsumtionen bland gymnasieelever har halverats sedan mätningarna började år 2004. Enligt honom är orsakerna flera  bland annat har föräldrar blivit mer restriktiva till att deras ungdomar dricker alkohol samtidigt umgås ungdomar på ett annat sätt i dagens samhälle. Umgänget har blivit mer digitalt och man kommer senare in i vuxenlivet.

 

LÄS OCKSÅ: Forskning: aktiviteterna som ökar vår alkoholkonsumtion

Spås fortsätta sjunka
Störst är förändringen bland pojkar i gymnasieåldern, där siffrorna mer än halverats på 14 år. Innan drack pojkarna 7,4 liter ren alkohol per år. Idag är den siffran 3,0 liter för pojkar och 2,4 liter för flickor. Siffror som spås fortsätta sjunka även om minskningen bromsat in de senaste åren.

LÄS OCKSÅ: Alkohol och träning – en dålig kombination

Få använder narkotilka
Fler pojkar än flickor provar narkotika och sedan 2004 har användningen av narkotika bland pojkar i gymnasiet varierat mellan 16 och 21 procent. I årets undersökning uppger 17 procent att de någon gång testat narkotika. Men enligt CAM är det förhållandevis få som använder narkotika och man ser ingen ökning för att alkoholkonsumtionen minskar.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.