Annons

Otillåten privatimport av antibiotika riskerar öka resistens

Privat import av antibiotika riskerar att bidra till resistensutveckling, varnar nu Läkemedelsverket. Under årets operation Pangea beslagtogs cirka 1200 tabletter antibiotika i postflödet, merparten var inköpta på internet från säljare i Indien.

Redaktionen

19 november, 2016
Otillåten privatimport av antibiotika riskerar öka resistens
Dela inlägget

Privat import av antibiotika riskerar att bidra till resistensutveckling, varnar nu Läkemedelsverket.
Under årets operation Pangea beslagtogs cirka 1200 tabletter antibiotika i postflödet, merparten var inköpta på internet från säljare i Indien.

Läkemedelsverkets laboratorieanalyser av de beslagtagna tabletterna visar på brister i tillverkningsprocessen och i kvalitet. Bland annat var tablettkapslar krossade och så kallade blisterbubblor öppnade. I en produkt hittades spår av en odeklarerad läkemedelssubstans som kan bero på dålig rengöring i produktionen.

Läs också: Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”

”Man vet inte vad tabletterna innehåller”
Läkemedelsverket ser flera problem med att köpa antibiotika på nätet.
– När köparna själva ställer diagnos blir det dålig vård, smittspårningen uteblir och man vet heller inte vad tabletterna innehåller, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket, i ett uttalande.

Även risker med att smittspårningen uteblir
För sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är risken stor att smittspårningen uteblir om patienten får läkemedel utan kontakt med svensk sjukvård. Sjukdomar som till exempel klamydia och gonorré riskerar att spridas vidare.

Annons

Läs också: WWF: Ökad antibiotikaresistens – undvik importkött och ät mer vego!

Resistenshotet tillräckligt stort som det är
Läkemedelsverket varnar även för att privat import av antibiotika riskerar att bidra till resistensutveckling. Hotet om resistenta bakterier anses idag vara ett akut och överhängande problem.
– Antibiotika är receptbelagt och köper man antibiotika eller andra receptbelagda läkemedel från andra källor än från godkända apotek så har man inte någon som helst garanti för innehåll eller kvalitet. I sämsta fall kan produkterna vara direkt livsfarliga, säger Elin Maria Bergsten.

Läs också: Ny forskning: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Operation Pangea – global insats mot handel med olagliga läkemedel
Läkemedelsverket har för åttonde året i rad deltagit i operation Pangea tillsammans med Tullverket och Polisen. Syftet med operationen, som är global och samordnas av Interpol, är att motverka handel med olagliga läkemedel och att upplysa om riskerna med att handla läkemedel på fel sätt. En del av operationen är kontroller i postflödet från utlandet.

Varje dag, året runt, kommer 160 000 försändelser till Sverige via postterminalen på Arlanda. Beslagen under operation Pangea kan ses som en ögonblicksbild. Det handlar om produkter funna efter att man kontrollerat ett litet antal försändelser under en mycket begränsad tid, meddelar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Annons

Läs också: Stor risk för skadliga ingredienser i kosttillskott sålda över nätet

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons