Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.
Receptet kommer från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt, som utsetts till ”Årets bloggare” i Kurera Blog Awards för sin inspirerande blogg ”Mat för hälsa och planeten”.
”Jag sötar inte min overnight oats utan använder istället en lite sötare växtbaserad mjölk, nämligen ris- och kokosmjölk. Om du vill ha din overnight oats lite sötare, kan du skiva i banan, någon annan lite sötare frukt eller små bitar av torkad frukt. Du kan också lyxa till din overnight oats med lönnsirap eller någon god ekologisk honung”, tipsar Sophie.
LÄS OCKSÅ: Grön midsommarmiddag signerad Sophie
Ingredienser
1 dl glutenfria havregryn
1 dl växtbaserad mjölk (till exempel ris- och kokosmjölk)
3/4 msk chiafrön
LÄS OCKSÅ: Sophies veganska chokladbiskvier
Gör så här
Blanda samtliga ingredienser i en skål och låt stå i kylskåp över natten.
Olika havregryn drar till sig olika mängd vätska. Dryga ut din overnight oats med ytterligare växtbaserad mjölk om du vill ha den mer lös.
Tips! Smaksätt på valfritt sätt: exempelvis som på bilden, med mosade hallon i botten och toppa med färska ekologiska hallon och rostade mandelspån.
LÄS OCKSÅ: Bakad gröt 2.0 med rivet äpple och blåbär
Av Carolina Eriksson