Grön midsommarmiddag signerad Sophie | Kurera.se

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Fakta

Du hittar Sophie Bohnstedts blogg "Mat för hälsan och planeten" här: https://kurera.se/sophie-bohnstedt

Ni följer väl Sophies Bohnstedts blogg på Kurera, med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 


Ingredienser

Midsommar är ett utmärkt tillfälle att sitta länge vid matbordet, umgås och äta god mat. Sophies midsommarmiddag är  baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Sophie väljer ekologiska råvaror och gärna så närproducerat som möjligt. Det är viktigt att välja en god extra virgin olivolja av hög kvalitet och fräscha råvaror poängterar Sophie. Kombinationen av ugnsrostade rödbetor, balsamicodressing, pinjepermesan och örter blir fantastiskt god, utlovar hon. 

Ugnsbakade rödbetor och sparris
2 medelstora rödbetor, hackade i små tärningar
Cirka 9 sparris
Olivolja
Salt

Purjolöks”rösti”
1 stor gul lök, skivad
1 medelstor purjolök, skivad
1 näve basilika, relativt finhackad
1 näve gräslök, relativt finhackad
2 dl kikärtsmjöl/teffmjöl/rismjöl eller annat glutenfritt mjöl
1–1,5 dl vatten
1 tsk salt
Några drag med pepparkvarnen

Balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök 
1–1,5 dl olivolja av god kvalitet
2 msk balsamvinäger
1 liten rödlök, finhackad eller fint skivad
3/4 tsk dijonsenap
1/2–1 tsk havssalt
1 stor vitlöksklyfta, riven
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad gräslök

Pinjepermesan
1 dl pinjenötter
1 msk näringsjäst
1 krm salt

Samt för dekoration
Ruccola

Gör så här

Rödbetsblandningen serveras på en krispig purjolöks”rösti”. Med lite ugnsgrillad sparris, höjs sommarkänslan och smaken ytterligare. “Addera gärna mer ruccola än vad jag har gjort på bilden”, tipsar Sophie.

Ugnsbakade rödbetor och sparris
1. Skär bort ändarna på rödbetorna. Skölj noga och hacka till små tärningar. Jag brukar aldrig skala rödbetorna om det inte behövs. Det vill säga om rödbetorna ser fina ut och jag inte tror att skalet kommer att försämra smaken.
2. Blanda rödbetsbitar med olivolja och lite salt. Sprid ut på ena sidan av en ugnsplåt.
3. Skär av 1–2 cm längst ner på sparrisen. Om du bryter sparrisen så som oftast rekommenderas, går en för stor ätbar del i soporna. Blanda med olivolja och salt samt lägg på den andra delen av ugnsplåten.
4. Ugnsrosta grönsakerna på 225 grader i cirka 15 minuter. Rödbetsbitarna får gärna vara lite ”al dente”. När grönsakerna är färdiga, ställ undan dem för att svalna medan du gör resterande del av receptet.

Purjolöks”rösti”
1. Använd gärna matberedare för att skiva löken. Den behöver inte vara superfint skivad. Häll upp i en stor skål.
2. Tillsätt salt och blanda. Låt löken vätska sig och massera gärna ur vätska ur löken med händerna.
3. Blanda ner basilika, gräslök och peppar.
4. Tillsätt mjölet och blanda runt.
5. Tillsätt sedan vatten. Börja med 1 dl. Det ska likna en smet. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smeten får dock inte bli för ”vattnig”.
6. Lägg en bakfilm på en plåt och ”smörj” den rikligt med olivolja.
7. Varje gång du tar en näve lök med dess marinad, blandar du snabbt i bunken i syfte att vätskan inte ska sjunka. Lägg ut cirka 9 stycken purjolöks”rösti” på plåten. Platta till så att de blir cirka 1 cm höga. Pensla dem med ytterligare olivolja.
8. Grädda på 180 grader i ca 30–40 minuter i nedre falsen i ugnen. Håll utkik så att ”röstin” blir gyllenbrun men inte bränd.

Balsamicodressing
1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen. Börja med 1 dl olivolja och tillsätt mer om det behövs.

Pinjepermesan
1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare.
2. Blanda ner pinjeparmesanen i dressingen. Om dressingen känns torr, tillsätt ytterligare olivolja. Smaka av med salt.

Instruktioner för att sätta ihop midsommarrätten
1. Blanda ner rödbetorna i balsamicodressingen.
2. Lägg några blad ruccola på purjolöks”röstin”.
3. Lägg rödbetsblandningen på ruccolabladen och varva med ytterligare några blad ruccola.
4. Lägg på sparris.
5. Dekorera gärna med rostade pinjenötter och finhackad gräslök.

Glad midsommar!

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Fakta

Du hittar Sophie Bohnstedts blogg "Mat för hälsan och planeten" här: https://kurera.se/sophie-bohnstedt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.