Annons
Annons

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris.

Redaktionen

21 juni, 2019
Grön midsommarmiddag signerad Sophie
Dela inlägget

Ni följer väl Sophies Bohnstedts blogg på Kurera, med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök?

Annons
Fakta

Fakta

Du hittar Sophie Bohnstedts blogg ”Mat för hälsan och planeten” här: https://kurera.se/sophie-bohnstedt

Ingredienser

Midsommar är ett utmärkt tillfälle att sitta länge vid matbordet, umgås och äta god mat. Sophies midsommarmiddag är baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Sophie väljer ekologiska råvaror och gärna så närproducerat som möjligt. Det är viktigt att välja en god extra virgin olivolja av hög kvalitet och fräscha råvaror poängterar Sophie. Kombinationen av ugnsrostade rödbetor, balsamicodressing, pinjepermesan och örter blir fantastiskt god, utlovar hon.

Ugnsbakade rödbetor och sparris
2 medelstora rödbetor, hackade i små tärningar
Cirka 9 sparris
Olivolja
Salt

Purjolöks”rösti”
1 stor gul lök, skivad
1 medelstor purjolök, skivad
1 näve basilika, relativt finhackad
1 näve gräslök, relativt finhackad
2 dl kikärtsmjöl/teffmjöl/rismjöl eller annat glutenfritt mjöl
1–1,5 dl vatten
1 tsk salt
Några drag med pepparkvarnen

Balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök
1–1,5 dl olivolja av god kvalitet
2 msk balsamvinäger
1 liten rödlök, finhackad eller fint skivad
3/4 tsk dijonsenap
1/2–1 tsk havssalt
1 stor vitlöksklyfta, riven
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad gräslök

Pinjepermesan
1 dl pinjenötter
1 msk näringsjäst
1 krm salt

Samt för dekoration
Ruccola

Gör så här

Rödbetsblandningen serveras på en krispig purjolöks”rösti”. Med lite ugnsgrillad sparris, höjs sommarkänslan och smaken ytterligare. ”Addera gärna mer ruccola än vad jag har gjort på bilden”, tipsar Sophie.

Ugnsbakade rödbetor och sparris
1. Skär bort ändarna på rödbetorna. Skölj noga och hacka till små tärningar. Jag brukar aldrig skala rödbetorna om det inte behövs. Det vill säga om rödbetorna ser fina ut och jag inte tror att skalet kommer att försämra smaken.
2. Blanda rödbetsbitar med olivolja och lite salt. Sprid ut på ena sidan av en ugnsplåt.
3. Skär av 1–2 cm längst ner på sparrisen. Om du bryter sparrisen så som oftast rekommenderas, går en för stor ätbar del i soporna. Blanda med olivolja och salt samt lägg på den andra delen av ugnsplåten.
4. Ugnsrosta grönsakerna på 225 grader i cirka 15 minuter. Rödbetsbitarna får gärna vara lite ”al dente”. När grönsakerna är färdiga, ställ undan dem för att svalna medan du gör resterande del av receptet.

Purjolöks”rösti”
1. Använd gärna matberedare för att skiva löken. Den behöver inte vara superfint skivad. Häll upp i en stor skål.
2. Tillsätt salt och blanda. Låt löken vätska sig och massera gärna ur vätska ur löken med händerna.
3. Blanda ner basilika, gräslök och peppar.
4. Tillsätt mjölet och blanda runt.
5. Tillsätt sedan vatten. Börja med 1 dl. Det ska likna en smet. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smeten får dock inte bli för ”vattnig”.
6. Lägg en bakfilm på en plåt och ”smörj” den rikligt med olivolja.
7. Varje gång du tar en näve lök med dess marinad, blandar du snabbt i bunken i syfte att vätskan inte ska sjunka. Lägg ut cirka 9 stycken purjolöks”rösti” på plåten. Platta till så att de blir cirka 1 cm höga. Pensla dem med ytterligare olivolja.
8. Grädda på 180 grader i ca 30–40 minuter i nedre falsen i ugnen. Håll utkik så att ”röstin” blir gyllenbrun men inte bränd.

Balsamicodressing
1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen. Börja med 1 dl olivolja och tillsätt mer om det behövs.

Pinjepermesan
1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare.
2. Blanda ner pinjeparmesanen i dressingen. Om dressingen känns torr, tillsätt ytterligare olivolja. Smaka av med salt.

Instruktioner för att sätta ihop midsommarrätten
1. Blanda ner rödbetorna i balsamicodressingen.
2. Lägg några blad ruccola på purjolöks”röstin”.
3. Lägg rödbetsblandningen på ruccolabladen och varva med ytterligare några blad ruccola.
4. Lägg på sparris.
5. Dekorera gärna med rostade pinjenötter och finhackad gräslök.

Glad midsommar!

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Annons
Annons