Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Fakta

Du hittar Sophie Bohnstedts blogg "Mat för hälsan och planeten" här: https://kurera.se/sophie-bohnstedt

Ni följer väl Sophies Bohnstedts blogg på Kurera, med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 


Ingredienser

Midsommar är ett utmärkt tillfälle att sitta länge vid matbordet, umgås och äta god mat. Sophies midsommarmiddag är  baserad på rotfrukter, grönsaker och örter. Sophie väljer ekologiska råvaror och gärna så närproducerat som möjligt. Det är viktigt att välja en god extra virgin olivolja av hög kvalitet och fräscha råvaror poängterar Sophie. Kombinationen av ugnsrostade rödbetor, balsamicodressing, pinjepermesan och örter blir fantastiskt god, utlovar hon. 

Ugnsbakade rödbetor och sparris
2 medelstora rödbetor, hackade i små tärningar
Cirka 9 sparris
Olivolja
Salt

Purjolöks”rösti”
1 stor gul lök, skivad
1 medelstor purjolök, skivad
1 näve basilika, relativt finhackad
1 näve gräslök, relativt finhackad
2 dl kikärtsmjöl/teffmjöl/rismjöl eller annat glutenfritt mjöl
1–1,5 dl vatten
1 tsk salt
Några drag med pepparkvarnen

Balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök 
1–1,5 dl olivolja av god kvalitet
2 msk balsamvinäger
1 liten rödlök, finhackad eller fint skivad
3/4 tsk dijonsenap
1/2–1 tsk havssalt
1 stor vitlöksklyfta, riven
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad gräslök

Pinjepermesan
1 dl pinjenötter
1 msk näringsjäst
1 krm salt

Samt för dekoration
Ruccola

Gör så här

Rödbetsblandningen serveras på en krispig purjolöks”rösti”. Med lite ugnsgrillad sparris, höjs sommarkänslan och smaken ytterligare. “Addera gärna mer ruccola än vad jag har gjort på bilden”, tipsar Sophie.

Ugnsbakade rödbetor och sparris
1. Skär bort ändarna på rödbetorna. Skölj noga och hacka till små tärningar. Jag brukar aldrig skala rödbetorna om det inte behövs. Det vill säga om rödbetorna ser fina ut och jag inte tror att skalet kommer att försämra smaken.
2. Blanda rödbetsbitar med olivolja och lite salt. Sprid ut på ena sidan av en ugnsplåt.
3. Skär av 1–2 cm längst ner på sparrisen. Om du bryter sparrisen så som oftast rekommenderas, går en för stor ätbar del i soporna. Blanda med olivolja och salt samt lägg på den andra delen av ugnsplåten.
4. Ugnsrosta grönsakerna på 225 grader i cirka 15 minuter. Rödbetsbitarna får gärna vara lite ”al dente”. När grönsakerna är färdiga, ställ undan dem för att svalna medan du gör resterande del av receptet.

Purjolöks”rösti”
1. Använd gärna matberedare för att skiva löken. Den behöver inte vara superfint skivad. Häll upp i en stor skål.
2. Tillsätt salt och blanda. Låt löken vätska sig och massera gärna ur vätska ur löken med händerna.
3. Blanda ner basilika, gräslök och peppar.
4. Tillsätt mjölet och blanda runt.
5. Tillsätt sedan vatten. Börja med 1 dl. Det ska likna en smet. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smeten får dock inte bli för ”vattnig”.
6. Lägg en bakfilm på en plåt och ”smörj” den rikligt med olivolja.
7. Varje gång du tar en näve lök med dess marinad, blandar du snabbt i bunken i syfte att vätskan inte ska sjunka. Lägg ut cirka 9 stycken purjolöks”rösti” på plåten. Platta till så att de blir cirka 1 cm höga. Pensla dem med ytterligare olivolja.
8. Grädda på 180 grader i ca 30–40 minuter i nedre falsen i ugnen. Håll utkik så att ”röstin” blir gyllenbrun men inte bränd.

Balsamicodressing
1. Blanda samtliga ingredienser till dressingen. Börja med 1 dl olivolja och tillsätt mer om det behövs.

Pinjepermesan
1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare.
2. Blanda ner pinjeparmesanen i dressingen. Om dressingen känns torr, tillsätt ytterligare olivolja. Smaka av med salt.

Instruktioner för att sätta ihop midsommarrätten
1. Blanda ner rödbetorna i balsamicodressingen.
2. Lägg några blad ruccola på purjolöks”röstin”.
3. Lägg rödbetsblandningen på ruccolabladen och varva med ytterligare några blad ruccola.
4. Lägg på sparris.
5. Dekorera gärna med rostade pinjenötter och finhackad gräslök.

Glad midsommar!

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Fakta

Du hittar Sophie Bohnstedts blogg "Mat för hälsan och planeten" här: https://kurera.se/sophie-bohnstedt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.