Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Auberginekaviar

Foto: Sophie Bohnstedt

Auberginekaviar

Fakta

Receptet kommer från härliga Sophie Bohnstedt och Kurerabloggen "Bästa maten för din hälsa och planeten".

Är du nyfiken på veganska pålägg och annat veganskt? Och kanske även vill veta mer om begreppet "mat för miljön och hälsan"? Titta då in hos Sophie Bohnstedt och hennes blogg om just detta, där du hittar massor av veganinspiration. 
Här följer receptet på Sophies underbara Caviar d’aubergines – det vill säga augberginekaviar.
Den passar väldigt bra till väldigt mycket, till exempel som pålägg till knäckebröd, mjuk smörgås eller som dippsås till grönsaker.

 

Sophie Bohnstedt minns väl när hon för första gången fick smaka kaviar gjord på aubergine – ett veganskt tillbehör som hon ända sedan dess håller högt.
– Min svärmor är fransyska. Det var hos henne jag åt Caviar d’aubergines för första gången. Auberginekaviar är en fransk specialitet. Jag älskar denna röra, säger hon till Kurera.
– Den är god som pålägg på knäckebröd eller på lätt rostat bröd, men även som dipp till grönsaker. Det här är min version av auberginekaviar. Använd gärna en extra fin och god ekologisk olivolja.

LÄS OCKSÅ: Aubergine  på listan över minst besprutad frukt och grönt


Ingredienser

2 stora auberginer
2 vitlök, rivna
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk olivolja av god kvalitet
Salt och peppar
2 msk finhackad koriander

LÄS OCKSÅ: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela aubergineskivorna på hälften och pensla med olivolja.
Lägg snittytorna nedåt på en bakduk och pricka ovansidan med en gaffel.
Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills dess att de är helt mjuka. Det är viktigt att auberginen är ordentligt tillagad.
Låt svalna.

2. Mosa köttet från auberginen tillsammans med citron, salt och peppar. Traditionellt görs detta med sked vad jag har hört… men en gaffel går också bra.
Tillsätt olivoljan, lite i taget.
Tillsätt slutligen de färska örterna och blanda väl.

Av Isabelle G Hedander

 

 

Fakta

Receptet kommer från härliga Sophie Bohnstedt och Kurerabloggen "Bästa maten för din hälsa och planeten".

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.