Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vinnarmotivering i Kureras blog awards och bild på vinnaren Sophie Bohnstedt

Årets bloggare i Kurera Blog Awards är utsedd!

Sophie Bohnstedt har kammat hem vinsten som Årets bloggare i nyinstiftade "Kurera Blog Awards"! Sophie och hennes blogg "Mat för hälsan och planeten" inspirerar oss med sina oemotståndliga recept och holistiska hälsotänk. Grattis säger vi på redaktionen!

Kurera Blog Awards utser och uppmärksammar en bloggare på Kureras sajt som lyst lite extra starkt på blogghimlen under året som gått. Juryn består av Kureras redaktion och premiäråret har Sophie Bohnstedts blogg ”Mat för hälsan och planeten” kammat hem den åtråvärda vinsten. Du hittar bloggen här!

 

 

Grattis Sophie! Hur känns det att ha blivit utsedd till årets bloggare? 

Sophie Bohnstedt, Kureras bloggare

Så här lyder vinnarmotiveringen: "Att leva gott, äta gott – och samtidigt göra gott för miljön är en utmaning som vi alla står inför. Sophie Bohnstedt tar sig an utmaningen med en stor portion kunskap kombinerat med passion och engagemang. Hon bjuder kontinuerligt Kurera-läsarna på tips, insikter och inte minst recept på alldeles oemotståndliga godsaker som har ett holistiskt tänk som Kurera applåderar. Det är inte bara inspirerande att läsa Sophies blogginlägg - det vidgar också vyerna för vad vi alla faktiskt kan göra i det lilla, varje dag, för både vår egen och planetens välmående. Vi vill gratulera Sophie Bohnstedt och Mat för hälsan och planeten till utmärkelsen Årets Bloggare i Kurera Blog Awards 2021!"

–Det känns fantastiskt roligt! Jag är verkligen smickrad och tacksam. Och ju mer jag bloggar, desto roligare blir det.

LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedts hemmagjorda kokosyoghurt med probiotika

På vilket sätt tycker du att Kurera passar som plattform för din blogg?

– Kurera skriver och värnar om en naturlig fysisk, mental och själslig hälsa. Dessutom försöker ni främja en hälsosam livsstil utifrån en hållbar framtid för vår planet. Det rimmar väldigt bra med vad som känns viktigt för mig. Med min blogg vill jag genom goda recept och artiklar inspirera till medvetenhet när det gäller hur vår matkonsumtion påverkar vår egen hälsa, andra människor, djur, naturresurser och klimat. Mat är som en livsstil för mig. Med andra ord tror jag att både Kurera och jag värnar om både människors hälsa och vår planets naturliga, hållbara framtid.

LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier à la Sophie Bohnstedt

Vilka är dina främsta ledord när det kommer till matlagning och ingredienser?

– Jag lagar och förespråkar näringsrika och ekologiska ingredienser. Gärna mat som är i säsong och närproducerade. Jag undviker bland annat tillsatt raffinerat socker, agave, gluten, mejeri och onaturliga tillsatser. Jag väljer helt enkelt att äta det som är naturligt för oss människor framför det som ofta anses vara normalt. Jag älskar smakrik och fräsch mat. Varmast om hjärtat ligger att laga mat som är växtbaserad.

Nationalekonomen som blev glassmakerska

Sophie Bohnstedt är från början utbildad nationalekonom med naturresursinriktning som efter att ha sagt upp sig från sitt arbete som utredare på en myndighet sadlade om till raw food-kock och sedermera startade eget företag inom (raw-) glassbranschen.

 

Vad ledde fram till beslutet att starta eget?

– Jag ville förena mitt intresse för god och näringsrik mat med mitt intresse för hur vår matkonsumtion påverkar andra människor, djur och natur. Jag började allt starkare drömma om att introducera en produkt som var bättre för vår hälsa och miljön än någon av de redan existerande, konventionella produkterna på marknaden. Med min affärsidé om ekologiska och veganska glassar, kunde jag uppfylla mycket av vad jag ville bidra med för vår hälsa, djuren och planeten. Samtliga ingredienser i Sophie´s Raw glassar är ekologiska och har orsakat ett mindre negativt avtryck på jorden såväl ur klimat- som naturresursperspektiv än traditionella glassar. De är djuretiskt framställda då de inte innehåller mjölk, vilket delvis innebär att ingen ko har fått sin kalv separerad efter födseln för att människan ska ha mjölken. Glassarna innehåller inte heller ägg, mjölkprodukter, mjöl, gluten, tillsatt raffinerat socker, agave, artificiella sötningsmedel, onyttiga tillsatser, färgämnen och emulgeringsmedel.

LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedts hummus med shiitakesvamp, sötpotatis och curryblomkål

Till sist: vad gör – och äter – du för att må bra så här i coronatider?

 –Jag lagar och äter framför allt näringsrik och ekologisk mat. Eftersom jag bor på Mallorca, har jag förmånen att även kunna välja närproducerade och nyskördade grönsaker. Jag älskar grönsaker i alla dess former och gör gärna soppor, gratänger och grytor nu när det är lite kallare ute. Men jag äter också en hel del råkost. Jag tar även raw ekologiska whole food-baserade kosttillskott, bland annat whole food av c-vitamin, zink, multivitamin och magnesium varje dag. Jag är väldigt noggrann med kvaliteten när det gäller kosttillskott.

Av Carolina Eriksson 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

 

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

 

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.