Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vinnarmotivering i Kureras blog awards och bild på vinnaren Sophie Bohnstedt

Årets bloggare i Kurera Blog Awards är utsedd!

Sophie Bohnstedt har kammat hem vinsten som Årets bloggare i nyinstiftade "Kurera Blog Awards"! Sophie och hennes blogg "Mat för hälsan och planeten" inspirerar oss med sina oemotståndliga recept och holistiska hälsotänk. Grattis säger vi på redaktionen!

Kurera Blog Awards utser och uppmärksammar en bloggare på Kureras sajt som lyst lite extra starkt på blogghimlen under året som gått. Juryn består av Kureras redaktion och premiäråret har Sophie Bohnstedts blogg ”Mat för hälsan och planeten” kammat hem den åtråvärda vinsten. Du hittar bloggen här!

 

 

Grattis Sophie! Hur känns det att ha blivit utsedd till årets bloggare? 

Sophie Bohnstedt, Kureras bloggare

Så här lyder vinnarmotiveringen: "Att leva gott, äta gott – och samtidigt göra gott för miljön är en utmaning som vi alla står inför. Sophie Bohnstedt tar sig an utmaningen med en stor portion kunskap kombinerat med passion och engagemang. Hon bjuder kontinuerligt Kurera-läsarna på tips, insikter och inte minst recept på alldeles oemotståndliga godsaker som har ett holistiskt tänk som Kurera applåderar. Det är inte bara inspirerande att läsa Sophies blogginlägg - det vidgar också vyerna för vad vi alla faktiskt kan göra i det lilla, varje dag, för både vår egen och planetens välmående. Vi vill gratulera Sophie Bohnstedt och Mat för hälsan och planeten till utmärkelsen Årets Bloggare i Kurera Blog Awards 2021!"

–Det känns fantastiskt roligt! Jag är verkligen smickrad och tacksam. Och ju mer jag bloggar, desto roligare blir det.

LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedts hemmagjorda kokosyoghurt med probiotika

På vilket sätt tycker du att Kurera passar som plattform för din blogg?

– Kurera skriver och värnar om en naturlig fysisk, mental och själslig hälsa. Dessutom försöker ni främja en hälsosam livsstil utifrån en hållbar framtid för vår planet. Det rimmar väldigt bra med vad som känns viktigt för mig. Med min blogg vill jag genom goda recept och artiklar inspirera till medvetenhet när det gäller hur vår matkonsumtion påverkar vår egen hälsa, andra människor, djur, naturresurser och klimat. Mat är som en livsstil för mig. Med andra ord tror jag att både Kurera och jag värnar om både människors hälsa och vår planets naturliga, hållbara framtid.

LÄS OCKSÅ: Veganska chokladbiskvier à la Sophie Bohnstedt

Vilka är dina främsta ledord när det kommer till matlagning och ingredienser?

– Jag lagar och förespråkar näringsrika och ekologiska ingredienser. Gärna mat som är i säsong och närproducerade. Jag undviker bland annat tillsatt raffinerat socker, agave, gluten, mejeri och onaturliga tillsatser. Jag väljer helt enkelt att äta det som är naturligt för oss människor framför det som ofta anses vara normalt. Jag älskar smakrik och fräsch mat. Varmast om hjärtat ligger att laga mat som är växtbaserad.

Nationalekonomen som blev glassmakerska

Sophie Bohnstedt är från början utbildad nationalekonom med naturresursinriktning som efter att ha sagt upp sig från sitt arbete som utredare på en myndighet sadlade om till raw food-kock och sedermera startade eget företag inom (raw-) glassbranschen.

 

Vad ledde fram till beslutet att starta eget?

– Jag ville förena mitt intresse för god och näringsrik mat med mitt intresse för hur vår matkonsumtion påverkar andra människor, djur och natur. Jag började allt starkare drömma om att introducera en produkt som var bättre för vår hälsa och miljön än någon av de redan existerande, konventionella produkterna på marknaden. Med min affärsidé om ekologiska och veganska glassar, kunde jag uppfylla mycket av vad jag ville bidra med för vår hälsa, djuren och planeten. Samtliga ingredienser i Sophie´s Raw glassar är ekologiska och har orsakat ett mindre negativt avtryck på jorden såväl ur klimat- som naturresursperspektiv än traditionella glassar. De är djuretiskt framställda då de inte innehåller mjölk, vilket delvis innebär att ingen ko har fått sin kalv separerad efter födseln för att människan ska ha mjölken. Glassarna innehåller inte heller ägg, mjölkprodukter, mjöl, gluten, tillsatt raffinerat socker, agave, artificiella sötningsmedel, onyttiga tillsatser, färgämnen och emulgeringsmedel.

LÄS OCKSÅ: Sophie Bohnstedts hummus med shiitakesvamp, sötpotatis och curryblomkål

Till sist: vad gör – och äter – du för att må bra så här i coronatider?

 –Jag lagar och äter framför allt näringsrik och ekologisk mat. Eftersom jag bor på Mallorca, har jag förmånen att även kunna välja närproducerade och nyskördade grönsaker. Jag älskar grönsaker i alla dess former och gör gärna soppor, gratänger och grytor nu när det är lite kallare ute. Men jag äter också en hel del råkost. Jag tar även raw ekologiska whole food-baserade kosttillskott, bland annat whole food av c-vitamin, zink, multivitamin och magnesium varje dag. Jag är väldigt noggrann med kvaliteten när det gäller kosttillskott.

Av Carolina Eriksson 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!