Foto: Anna Hult

Pizza med bovete och tzatziki

Fakta

Tips! Gör gärna dubbel mängd av pizzabottnen
och förvara i frysen.
Tinar på några minuter när du behöver ha något snabbt till middag.
Sväng ihop tomatsås och pizzatopping
på tio minuter.

Receptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz och hennes bok "Mitt nya rawfoodkök".

Bjud familjen på en god rawfood-pizza till helgen. Som med allt som är rawfood är pizzan fri från gluten, mejeri och raffinerat socker.
Och har du ingen torkugn kan du ändå vara lugn, lovar receptmakaren Erica Palmcrantz Aziz. Du kan använda en vanlig ugn på låg värme. Max 42 grader för att inte förstöra näringen.

 

Läs också: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

 

Ingredienser

Pizzabotten
3 dl solroskärnor
3 ½ dl bovete, blötlagt
2 msk olivolja
½ tsk salt

Tomatsås
2 tomater
5 soltorkade tomater, blötlagda eller de som är i olja

Tzatziki-ost
5 dl solroskärnor, blötlagda
¾ dl olivolja
2 msk citronjuice
½ tsk kummin
1 dl färsk basilika, dill eller persilja
vitlök efter smak
½ gurka, riven

Topping
1 rödlök
3 tomater
15 svarta oliver

► Läs också: 7 frågor och svar om raw food

Gör så här

Pizzabotten
Blötlägg bovete åtta timmar. Kör solroskärnorna i matberedaren tills de är finmalda. Skölj det blötlagda bovetet, lägg det i matberedaren och kör igen. Häll i olja, tillsätt salt och kör en gång till. Bred ut smeten på teflex till ett cirka ½ cm tjockt lager. Forma gärna till pizzarundlar. Efter cirka fem timmar i torkugnen skär du pizzan i bitar. Låt bitarna stå i torkugnen till de är lite degiga men ändå genomgräddade. Det tar cirka 15 timmar totalt.

Tomatsås
Mixa tomater och soltorkade tomater till en krämig tomatsås.

Tzatziki-ost
Blötlägg solroskärnorna 2–4 timmar. Mixa alla ingredienser utom gurkan. Riv gurkan och pressa ut överflödigt vatten, förslagsvis med hjälp av en trådsil. Vänd ned gurkan i såsen.

Topping
Skär tomat och rödlök i skivor. Bred ut tomatsåsen på pizza-botten. Lägg på osten och toppa med tomater, rödlök och oliver.

► Läs också: Så får du en kickstart med superfoods

 

 

Fakta

Tips! Gör gärna dubbel mängd av pizzabottnen
och förvara i frysen.
Tinar på några minuter när du behöver ha något snabbt till middag.
Sväng ihop tomatsås och pizzatopping
på tio minuter.

Receptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz och hennes bok "Mitt nya rawfoodkök".

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.