På sommaren kommer suget efter en läskande och lätt sallad oftare än vanligt. Den här är både mättande – tack vare polkabetor, fetaost och svarta bönor – och läskande, då den innehåller vattenmelon. Receptet kommer från ”Vår kokbok Hälsa” av Sara Begner (Norstedts).
Ingredienser
4 portioner
2 polka- eller rödbetor
1/2 rödlök
300 g vattenmelon
3 dl kokta svarta bönor (1 burk à 400 g)
1⁄2 dl solroskärnor
70 g babyspenat
150 g fetaost
1⁄2 tsk torkad oregano
1⁄2 tsk torkad timjan
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Gör så här
Gör så här:
Skala och strimla betor och lök tunt. Skär bort skalet på melonen, ta bort eventuella kärnor och skär fruktköttet i bitar.
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Rosta solroskärnorna i en torr het stekpanna 2–3 min. Ruska pannan hela tiden, de bränns lätt.
Fördela grönsakerna på ett serveringsfat tillsammans med spenaten och smula över fetaost. Strö över varma solroskärnor, örter och salt. Ringla över olja och vinäger.
LÄS OCKSÅ: Maskrossallad med vitlöksstekta blomknoppar och pestovinägrett
Av Carolina Eriksson