Sommarens extremväder bäddar för överskott av svenskt kött. Detta då många köttbönder tvingats nödslakta sina djur i förtid på grund av foderbrist.
Både lantbrukare och livsmedelsbutiker har förberett sig för vad som kan kulimera i ett prisras.
Billigt men slår mot bönderna
Beskedet är glädjande för konsumenter som kan se fram emot billigare kött, men i längden kan överskottet slå hårt mot svensk köttproduktion. Detta beror på att djuruppfödare tvingats att ta till nödslakt då värmen orsakat brist och ökade priser på foder.
LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar
Prisfall på 30 procent
Axfoods presschef Claes Salomonsson säger till TT att tiden kommer utvisa hur stort överskottet blir, men att det med största sannolikhet kommer bli ett överskott. Det kan röra sig om ett prisfall på så mycket som 30 procent för entrecote och biff. Men det är svårt i dagsläget att överblicka exakt hur stort överskottet blir och hur det påverkar priserna i långa loppet.
LÄS OCKSÅ: Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt
Vädret bestämmer
Paul Robertsson inköpsdirektör vid slakteribolaget KLS Ugglarps säger till TT att fortsatta vädret kommer att påverka hur mycket det blir.
Av redaktionen
Källa: Food Supply
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!