På högstadiet var Sebastian Gabrielsson ofta hemma från skolan på grund av smärta och knip i magen. En läkare konstaterade att Sebastian hade IBS och rådde honom att äta långsamt och tugga maten rejält, men det hjälpte inte. För snart fem år sedan provade han probiotika och blev äntligen av med sina magproblem.
När Sebastian Gabrielsson, 22 år, från Piteå gick i årskurs sex började han få smärtsamma kramper i magen som gjorde att han knappt kunde röra sig. På högstadiet kunde Sebastian inte gå till skolan när smärtorna i magen var för stora och han missade alltid flera lektioner varje vecka. När det var som värst blev han kvar i sängen hela dagen.
– När jag var tolv år gick min pappa bort och det var i samband med det som problem med magen startade. De dagarna jag blev kvar hemma kom någon av mina klasskamrater förbi med skolböckerna så jag skulle hinna ifatt med läxorna. Det var en jättejobbig tid för mig, säger Sebastian.
Hans mamma, Siv, tog honom till läkare flera gånger och till slut visade provtagningar att Sebastian hade IBS.
– Jag fick veta att det inte fanns någon hjälp mot IBS. Istället fick jag rådet att äta långsamt eftersom jag ofta stressar mig igenom måltiderna. Läkaren tyckte också att jag skulle vara noga med att tugga maten rejält. Men ingenting av det där hjälpte. Jag hade lika ont i magen som tidigare, berättar Sebastian.
LÄS OCKSÅ: 17 fakta och forskning om goda bakterier
Probiotika verkade med en gång
Det gick allt sämre i skolan och betygen blev lidande. Vissa veckor var Sebastian oftare hemma än på lektionerna. Han fick kämpa hemma med läxböckerna men trots magbekymmer lyckades Sebastian ta sig in på det program han önskade – industriteknisk svetslinje. Och det var då, under det första året på gymnasiet, som han äntligen fann rätt hjälp för sin besvärliga mage.
– Min mamma fick höra talas om Omega Lin och Probi Mage som tillsammans hade god effekt på IBS. Kosttillskotten hjälpte redan från första dagen jag tog dem och jag har aldrig mått så bra som jag gör nu. Det är nog närmare fem år sedan jag började med probiotikan, säger Sebastian.
Probi Mage innehåller den väldokumenterade och den kanske viktigaste bakteriestammen för tarmhälsan – Lactobacillus plantarum. Olika stammar har olika stark effekt men forskare i Lund har kunnat visa att en variant från den stammen, den man namngett Lp299v, har de mest överlägsna egenskaperna. Den här varianten kan bland annat tränga bort sjukdomsalstrande bakterier, stärka tarmväggen, underlätta arbetet i tarmen och den förökar sig också bäst.
LÄS OCKSÅ: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”
Prestationsångest påverkar magen
– Från att jag varit hemma med magsmärtor var och varannan dag så mådde magen så bra att det inte var några problem att gå till skolan. Innan jag började med tillskotten kunde jag ligga vaken på nätterna och oroa mig att magen skulle ställa till problem inför ett prov i skolan eller om jag skulle gå på ett kalas eller göra något annat roligt. Men nu när magen fungerar bra igen så är ju den oron också borta, säger Sebastian.
När skolan fungerade så fungerade också fritiden. Sebastian gillade att spela bowling på idrottstimmarna i skolan och intresset växte så stort att han i dag spelar i allsvenskan med Piteå bowling klubb.
– Jag tävlar även individuellt och nu när jag inte behöver oroa mig för att magen ska förstöra för mig så tänker jag satsa på att lyckas internationellt. Min dröm är att bli proffs och kunna försörja mig på bowlingen. Jag hoppas att jag blir så bra att jag kan spela i USA där bowling är stort, berättar han.
Problem om han glömmer
Sebastian är också tränare för ungdomsbowlingen i klubben och han hoppas att sporten ska växa i Piteå. I dag är bowlinghallen även Sebastians arbetsplats. Han har en halvtidstjänst och är lite av en allt-i-allo i hallen och när han jobbat klart så stannar han kvar och tränar. Vissa dagar under vintern så kan Sebastian träna upp till sex timmar.
– Jag vill verkligen lyckas men har prestationsångest och kan bli ordentligt nervös inför en tävling och då kan jag känna av magen, men det känns tryggt att veta att kosttillskotten fungerar så bra, säger Sebastian.
Hans mage är så känslig att om han någon gång glömmer sin probiotika så kommer magsmärtorna igen som ett brev på posten.
– Det är helt otroligt, så fort jag inte tar probiotika så kommer smärtan tillbaka i magen och då måste jag antingen rusa på toaletten flera gånger under dagen eller så blir jag så dålig att jag behöver lägga mig ner för att klara av värken. Men det händer inte så ofta att jag missar. Och att det blir så stor skillnad med eller utan Probi Mage bekräftar ju hur bra den fungerar för mig, avslutar Sebastian.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Sebastian Gabrielsson
Ålder: 22 år.
Bor: Piteå.
Familj: Mamma Siv, styvpappa Kjell och flickvännen Malin.
Yrke: Jobbar på bowlinghallen i Piteå.
Intressen: Spelar bowling på elitnivå och tränar Piteå BK:s ungdomslag.
Hälsomotto: Våga förverkliga dina drömmar. Min dröm är att bli proffs i bowling.
IBS och probiotika
IBS, som står för Irritable Bowl Syndrome, är ett vanligt problem idag. Man tror att mellan 15 och 20 procent av befolkningen i västvärlden har IBS.Vanliga symptom är värk i magen med uppblåsthet, gaser, kramp och problem med toalettbesöken i form av diarré, förstoppning eller att man inte kan tömma tarmen ordentligt. Symptomen lättar oftast vid toalettbesök. IBS-diagnosen kan skilja lite beroende på avföringsmönstret. Har du diarrédominerad IBS kallas det IBS-D. IBS med förstoppning benämns IBS-C men du kan även ha IBS med båda varianterna och då kallas det IBS-M.
Studier
I början av 2000-talet gjordes två oberoende studier på Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) som ingår i Probimage. I studierna har Lp299v visat sig påverka tarmhälsan hos personer med IBS positivt. Båda studierna var dubbelblinda och placebo-kontrollerade. Den ena utfördes i Sverige (Nobaek et al. 2000) och den andra i Polen (Niedzielin et al. 2001). Försökspersoner, som hade IBS, fick en fruktdryck med eller utan Lactobacillus plantarum 299v (400 ml/dag) och IBS-symptomen följdes under fyra veckor. Gasbildningen i tarmen minskade snabbt och signifikant i gruppen som intog Lactobacillus plantarum 299v jämfört med placebo-gruppen i studien av Nobaek et al. (2000). Vid en uppföljning tolv månader senare hade försökspersonerna som fått Lactobacillus plantarum 299v en bättre mag-tarmfunktion jämfört med placebo-gruppen. I studien av Niedzielin et al. (2001) sågs en förbättring av IBS-symtomen hos 95 procent av försökspersonerna i Lactobacillus plantarum 299v-gruppen jämfört med 15 procent i placebogruppen.