Internationella lyckodaget instiftades av FN 2012 för att erkänna lycka och välbefinnande som universella mål och strävanden i människors liv över hela världen – och vikten av att de även erkänns som politiska mål.
Det finns många sätt att öka känslor av lycka i sitt liv, vilket vi har skrivit om tidigare, bland annat i dessa 14 sätt att bli mer lycklig. Vi har också intervjuat psykiatrikern och forskaren Simon Kyaga om hur du blir lyckligare av att få in mer visdom i ditt liv, och läkaren Anders Wallensten om vad som ger lycka i livet och att det är en omöjlig ekvation att vara lycklig hela tiden.
Lycka kan se ut på olika sätt
Och lycka kan betyda olika saker för olika människor, från en känsla av intensiv eufori till stillsam förnöjsamhet med tillvaron. Faktorer som brukar lyftas fram som lyckobringande är goda relationer (inklusive sex), fysisk aktivitet som ger endorfiner, upplevelser och intressen som är värdefulla och luftfyllda för just dig – oavsett om det är målning, att påta i trädgården, sjunga, skriva, sticka eller läsa. Dessutom underlättar det att du har tillräckligt med pengar för att ha råd att ägna dig åt saker som du gillar, resa eller köpa saker du behöver. Samt förstås också att du har tillräckligt med tid till förfogande att göra det du tycker om – och att uppskatta och vara tacksam för det du har.
Jaga inte lyckan, och jämför dig inte
Men samtidigt finns det något som kallas lyckoparadoxen som innebär att det paradoxalt nog kan göra dig olycklig att ägna för mycket kraft åt att jaga efter lyckan. Och bland det värsta man kan göra är att jämföra sig med andra, inte minst utifrån den oftast missvisande bild av andra personers liv som visas upp i sociala medier.
I nya boken ”Existensboosten” går psykologen och författaren Siri Helle igenom 5 budord för alla som jagar mer lycka i sitt liv. Här nedan listar vi dem som en vägledning för att du ska hitta just din väg till ett lyckligare liv.
5 budord till dig som jagar lycka
1. Din hjärna är inte byggd för att vara lycklig
Det är inget fel på dig som fastnar i att älta gamla misstag eller stressa upp dig över morgondagen. Det är ett tecken på att din hjärna fungerar som den ska. Med lite träning kan du bli bättre på att uppmärksamma och njuta av det goda i livet.
2. Vi har olika förutsättningar
Lycka påverkas i stor utsträckning av faktorer bortom din kontroll, till exempel gener och livsomständigheter. Din lyckliga kompis som säger glättiga saker som ”släpp det bara” eller ”varför vara ledsen när man kan vara glad?” har nog svårt att sätta sig in i hur det är för dig. Fokusera på att göra det bästa av dina förutsättningar.’
3. Lycka är en färskvara
Lycka uppstår vid positiva förändringar. Men det dröjer inte länge innan den hedoniska anpassningen kickar in och gör att du tar det goda för givet. Så vänta dig inte att allt ska bli annorlunda när du hittar drömprinsen/blir befordrad/går i pension. Vilka små glädjeämnen finns här och nu?
4. Satsa på lyckans infrastruktur
Man kan inte vara lycklig jämt. Lycka kan kräva ”infrastruktursatsningar” som att hitta nya vänner eller byta till ett mer stimulerande jobb. Har du en återkommande glädjetjuv, som ett risigt förhållande eller dålig arbetsmiljö, behöver det åtgärdas
5. Uppskatta det du har
Lär av satisfieraren* – det handlar inte om att ha det bäst, utan om att njuta mest. Ta för vana att faktiskt glädjas fullt ut när du har möjligheten. Stanna upp ibland och var tacksam över det du har.
* En ”satisfierare” eftersträvar att hitta ett alternativ som är ”good enough” för att sedan luta sig tillbaka och njuta av det, så försöker ”maximeraren” att hitta det allra bästa.
Källa: ”Existensboosten”, av Siri Helle (Bonnier Fakta)