Julen är med allt som ska ordnas för många den stressigaste högtiden på året. Samtidigt sjukskrivs allt fler för stressrelaterade besvär. Psykologen Mona Drar delar med sig av några tips som kan vara bra att ta till för den som känner att eden behöver dra ned lite på jultempot.
För de som redan lider av stress eller utmattning kan julen kännas övermäktig. Det innebär bland annat ofta många tidskrävande förberedelser och orimligt höga förväntningar på det sociala umgänget med släkt och vänner enligt Mona Drar, psykolog och expert inom stress på Yogobe.
Viktigt prioritera egentid
För någon som redan lider av skadlig stress är det särskilt viktigt att prioritera egentid för att hålla nere stressnivåerna menar hon och tipsar om att korta ned längden på släktträffarna för att skapa tid för en välbehövlig skogspromenad eller meditation.
Ett sätt att möta julstressen är att fundera igenom i förväg vad som egentligen är viktigt för en själv och familjen. Stryk de saker som bara följt med av tradition eller vana, men som lika gärna går att vara utan. Gör julmiddagarna till knytkalas, be andra om hjälp att laga mat och baka. Kanske kan vi också agera mer hållbart och ge varandra färre prylar i julklapp. Det är bra för både plånboken, sparar tid och värnar om miljön.
LÄS OCKSÅ: Hälsorisker med alkohol – vad gäller?
Ta hjälp av meditation
Trots att julen är en social högtid så kan en person som lider av stress eller utmattning ändå känna sig ensam med sina känslor och att omgivningen inte har förståelse för hur övermäktigt allt upplevs förklarar Mona. Hon tipsar därför om att det finns digitala verktyg, som meditationsvideor eller stresshanteringskurser online och menar att man inte ska tveka att använda sig av professionellt stöd inför och under en påfrestande period som jul. En fördel är att de finns tillgängliga när som helst på dygnet och oavsett vart man befinner sig.
LÄS OCKSÅ: Psykisk ohälsa ökar bland ekonomer
Fem tips för en lugnare jul
Mona listar fem tips på hur man på ett bra sätt håller nere påfrestningarna och ändå kan fira jul med familj och vänner om man så önskar.
1. Välj naturen framför julrean
Försök att komma ut i naturen. Inte för att träna utan bara att vara. Naturen sänker vår stressnivå och stimulerar sinnena på ett rofyllt sätt. I naturen känner vi ofta en slags vördnad och en upplevelse av mening och sammanhang.
2. Planera in egentid
Gärna i tystnad. Socialt umgänge kostar på, hur trevligt det än är. Kanske kan du prova att meditera en liten stund varje dag. Eller göra lite qi gong eller yoga. Hitta ett sätt som du trivs med där du får tillfälle att stanna upp och bara vara.
3. Bestäm gå hemtid i förväg
Vid sociala tillställningar – gå hem medan du har lite marginal kvar. Så att energin räcker till dagen efter också. Bestäm gärna en ”gå hem”-tid i förväg. När vi är mitt uppe i något känner vi ofta inte av tröttheten, den kommer istället när vi har färre distraktioner omkring oss. Det är också en viktig signal att ge omgivningen, att du är trött och behöver prioritera återhämtning och ditt välmående.
LÄS OCKSÅ: Boten mot utbrändhet finns i trädgården
4. Ha medkänsla med dig själv
Försök möta dig själv med självmedkänsla istället för självkritik och kamp när dina krafter inte räcker till allt du vill. Du kan alltid ge dig själv medkänsla och vänlighet, det brukar göra sorgen och frustrationen över att inte orka lite mindre tung att bära. Dessutom aktiverar självmedkänsla vårt ”lugn och ro”-system.
5. Våga visa känslor
Att bita ihop och låtsas som att allt är bra fast du nästan går sönder inombords är ingen bra gåva att ge till dina barn. Att visa barn att vi tar våra behov på allvar och skapar tid för vila och återhämtning när kroppen kräver det är oerhört viktigt liksom att vi ger oss själva stöd när vi mår dåligt. Barnen kommer kanske inte uppskatta din gåva på kort sikt, men långsiktigt är detta det bästa vi kan lära våra barn.
Av redaktionen
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Antalet sjukskrivna för stressrelaterade besvär har ökat med 75 procent de senaste fem åren enligt Försäkringskassan och är nu uppe i 108 000 personer.
Källa: Yogobe
Fakta
Namn: Mona Drar
Yrke: Legitimerad psykolog sedan drygt 15 år med stor erfarenhet av att arbeta med högpresterande pe och att stötta dem i att hitta bättre balans och hållbarhet. Driver egen firma samt arbetar för Team Yogobe. I sitt arbete använder hon ofta naturen som inslag.
Läs mer om Mona här.