Annons

Quinoasallad med papaya och chilistekt hallomi

Sommarfräsch och enkel att göra. Den här quinoasalladen kan mycket väl bli sommarens rätt.

Redaktionen

13 maj, 2013
Quinoasallad med papaya och chilistekt hallomi
Dela inlägget

Sommarfräsch och enkel att göra. Den här quinoasalladen kan mycket väl bli sommarens rätt.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.

Portioner: 2

Ingredienser

2 dl quinoa, ekologiskt
4 dl vatten
1 örtbuljongtärning
1/2 papayafrukt
1/2 näve färsk mynta, hackad
1 avokado
ca 150 g bönor
250 g hallomiost, skuren i mindre bitar
1/2 chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 msk olivolja
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk agavesirap

Citronsås:
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 citron, rivet skal av
1/2 tsk agavesirap
örtsalt

Gör så här

Skölj quinoan ordentligt under rinnande vatten.
Koka upp buljongtärningen i vatten och häll ner quinoa.
Koka cirka 15 minuter eller enligt anvisning på paketet.
Skär och kärna ur papayafruken och avokadon. Skär i mindre bitar.
Stek hallomiosten i olivoljan i en stekpanna på medelvärme tillsammans med chili en stund.
Tänk på att inte ha för hög värme, för så smälter osten ut för mycket.
Blanda ner balsamvinäger och agavesirap.
Blanda alla ingredienser, och strö över halloumin.

Sås
Gnugga citronen i vinäger för att få bort bekämpningsmedel.
Skölj under rinnande vatten.
Riv citronen.
Blanda alla ingredienser.
Låt stå och dra en stund.
Servera!

Annons

Från bloggen:”Quinoa är en ört som som från början odlades av inkaindianerna. Den växer på 4000 meters höjd i Anderna- Sydamerika, och kallas även mjölmolla. Man äter växtens frön, som är väldigt nyttiga och innehåller högvärdigt protein. faktiskt är det den växt som är rikast på protein. Quinoa är naturligt fri från gluten och väldigt lättsmält för magen. Gott istället för ris, pasta eller coscos som exempel. Jag brukar göra en sallad på quinoa, för den smakar egentligen inte så mycket, och jag kokar den då i örtbuljong för att få lite smak. Quinoa innehåller saponiner-bitterämnen så därför är det bra att skölja grundligt i vatten innan man kokar den annnars kan den smaka väldigt bittert.”

 

Annons