Annons

Rapport: Mycket kan göras för att undvika demens

Att åldras och bli dement är inte oundvikligt, eller nåja äldre bli vi alla men nedsatt kognitiv funktion är inte nödvändigtvis något vi måste drabbas av. Mycket talar för att livsstilsförändringar i många fall kan förebygga en sådan utveckling.

Redaktionen

28 juli, 2017
Rapport: Mycket kan göras för att undvika demens
Dela inlägget

Att åldras och bli dement är inte oundvikligt, eller nåja äldre blir vi alla men nedsatt kognitiv funktion är inte nödvändigtvis något vi måste drabbas av. Mycket talar för att livsstilsförändringar i många fall kan förebygga en sådan utveckling.

Som riskfaktorer har bland annat övervikt, ensamhet och social isolering, depression, högt blodtryck, diabetes och att röka sent i livet identifierats. Varav vissa var och en för sig naturligtvis inte behöver innebära någon större risk men tillsammans utgör de en ganska dyster prognos, skriver The Guardian. Men huruvida vi ska drabbas eller inte är inte bortom vår kontroll enligt en ny rapport från Lancet Commission on dementia prevention, intervention and care, det finns åtgärder vi kan vidta för att slippa hamna där.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom

Sociala förhållanden bidrar
Några faktorer som bidrog som att inte ha fullföljt gymnasiet kan det för många vara svårt att ändra på men det hindrar inte att man lever ett aktivt liv, utvecklar andra intressen och lär sig nya saker. Flera markörer är också sådana som allmänt sammanknippas med social tillhörighet och vi kan heller inte av förklarliga skäl göra särskilt mycket för att ändra på våra uppväxtförhållanden men ingen är som sagt dömd för det, även om förutsättningarna förstås inte är desamma för alla.

LÄS OCKSÅ: 4 livsval som minskar risken för demenssjukdom

Ät mer grönt

Förhållandevis enkla förändringar som att motionera, äta en kost rik på grönsaker och nyttiga fetter samt att hålla vikten kan man komma långt med. Även högt blodtryck är möjligt att koma tillrätta med hjälp av diet och behöver nödvändigtvis inte inbegripa medicinering. Att bryta isolering eller ta sig ur en depression tillhör de svårare.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Sänk ditt blodtryck – förhindra alzheimers

Nordisk diet att föredra
Kost som förebygger och bidrar till att man håller sig frisk är det som traditionellt kallas medelhavsdieten men även DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Man har även tagit fram en kombination av de två som anses särskilt gynnsam som kallas MIND-dieten och genom att följa den ska man minska risken att utveckla demens men bäst mår man enligt studier på Karolinska institutet på den så kallade nordiska dieten som består av grönsaker, frukt som äpplen och päron, fågel och fisk, vegetabiliska oljor men även rotsaker och måttligt intag av raffinerat mjöl, smör och sötsaker.

LÄS OCKSÅ: I riskzonen för Alzheimers? Så minskar du risken att insjukna

Korsord = hjärngympa
Ett annat sätt att hålla hjärnan pigg är att lösa korsord. Det har sagts länge men nu finns det vetenskapliga belägg för att det faktiskt förhåller sig så. Vid universitetet i Exeter och Kings Collage i London i England har man analyserat data från 17 000 friska personer från 50 år och uppåt. Och man fann att de som regelbundet löste korsord hade bättre resultat i försök som bland annat testade uppmärksamhet och minne, och när man testade grammatik och korttidsminne visade de sig ha hjärnfunktion motsvarande någon som var ungefär tio år yngre.

Slutsatsen man kan dra är att genom motion, god kost och att träna hjärnan är chanserna goda att vara klar i knoppen långt upp i åren.

Annons

Av Nina Törmark

Källor:
The Guardian
Technologynetworks.com: Eat better avoid demetia, A Crossword a Day Keeps Dementia at Bay

Annons
Fakta

Fakta

Demens är inte en sjukdom. Det är en diagnos för en rad symptom som kan bero på olika sjukdomar och skador. Vanligaste formen av demens är alzheimers sjukdom som står för ungefär 60 procent av samtliga fall av demens i Sverige Andra vanliga demenssjukdomar förutom Alzheimers sjukdom är blodkärlsdemens, Lewy Body demens och pannlobsdemens.

Källor:Demenscentrum, 1177 Vårdguiden

Annons