En nyttig rawfoodtårta i tre lager. Det övre lagret är en vårig citronkräm med toner av vit choklad. Toppa gärna med syrliga frukter och bär.
Receptet är skapat av Maya Dilek.
Fakta
Receptet är skapat av gastronomen Maya Dilek.
Ingredienser
Chokladbotten
130 g blandade nötter, förslagsvis hasselnötter, macadamia, mandel och cashew.
8 dadlar
0,25 dl kallpressad ekologisk kokosolja
1 nypa salt
0,5 msk raw kakao
1 krm ekologiskt vaniljpulver
Kokoslager
50 g blötlagda cashewnötter
105 g (ca 3 dl) raw kokosflingor
0,5 dl kallpressad kokosolja
1 krm vaniljpulver
1,5 msk raw agavesirap
0,5 msk kallt vatten
Citronkräm
100 g raw kakaosmör
150 g blötlagda cashewnötter
2 msk raw agavesirap
Saft och skal från två citroner
Gör så här
Blötlägg cashewnötterna till kokoslagret och citronkrämen redan kvällen innan. Cashewnötterna behöver stå i blöt i flera timmar för att på bästa sätt kunna mixas slätt. Börja med att mixa alla ingredienser till bottenlagret. Det får gärna vara lite grövre bitar av nötter kvar.
Olja in eller klä en springform med plastfolie. Tryck ut chokladlagret jämnt i botten och ställ in i kylen. Skölj av de blötlagda cashewnötterna och mixa alla ingredienser till kokoslagret. Fyll på med kokoslagret i ett jämnt lager ovanpå chokladbotten och låt tårtan fortsätta stå i kylen medans det sista lagret görs.
Smält kakaosmöret försiktigt på svag värme i t ex ett vattenbad. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa noggrant tills det bli en helt slät kräm. Häll på citronkrämen på kokoslagret och ställ in i kylen. Låt tårtan stå och stelna i kylen i minst en timme. Servera förslagsvis med färska bär.