Annons

Raw kombucha

Kombucha är en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Drycken har anor tillbaka i den ayurvediska kejsarkulturen. I hälsohippa Los Angeles har kombuchan slagit ut läsken i kyldiskarna och blivit kändisarnas favorit. Grunden för att brygga egen kombucha är en Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), som också kallas kombucha-mamman. Fråga i välsorterade hälsokostbutiker eller köp i näthandeln. Här är ett grundrecept för första bryggningen.

Redaktionen

10 mars, 2016
Raw kombucha
Dela inlägget

Att brygga sin egen kombucha är enklare än det kan verka. Det enda du behöver är grönt te, bakteriekultur, socker och tålamod. Du kan dricka kombucha naturell eller smaksätta med hallon, persika, ananas, körsbär, jordgubbar eller persika.
Här är ett grundrecept för första bryggningen.

Kombucha är en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Drycken har anor tillbaka i den ayurvediska kejsarkulturen.

Har ersatt läsk och blivit LA-kändisarnas favorit
I hälsohippa Los Angeles har kombuchan slagit ut läsken i kyldiskarna och blivit kändisarnas favorit.
Grunden för att brygga egen kombucha är en Scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), som också kallas kombucha-mamman. Fråga i välsorterade hälsokostbutiker eller köp i näthandeln.

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Ayurvedans motsvarighet till surdeg
Modersvampen behåller man och brygger på igen och igen. Det bildas små bebissvampar i dina bryggningar i flaskorna och är helt som det ska. Det är en del av de nyttiga bakterierna som sägs stärka upp immunförsvaret och balansera magen. När brygden är färdig tar du ut kulturen och placerar i en glasbehållare tillsammans med ett par deciliter av vätskan så att du har till nästa bryggning.
Om kombuchan smakar väl surt kan du tillsätta mer socker (som är mat till bakteriekulturen under bryggningen, femtio procent äts upp).

Annons

Smaksätt sedan på olika sätt
När man tar sig tid att göra egen kombucha är det lika bra att göra en rejäl laddning som sedan kan smaksättas på olika sätt.

Tvätta händerna!
Tänk på att ha rena, nytvättade händer innan du tar i och lägger ner kombucha-kulturen i teet.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha” – utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Ingredienser

Grundrecept/första bryggningen
3 ½ liter vatten
8 påsar ekologiskt grönt te
2 dl ekologiskt strösocker
1 kombucha-kultur (scoby)
2 glasburkar
2 kökshanddukar
2 dl vätska från kombucha-kulturen (scoby) sparas

Läs också: Gör din egen guldmjölk med gurkmeja

Gör så här

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Lägg i tepåsarna och låt dra ungefär en kvart och plocka därefter upp tepåsarna. Rör ner sockret och blanda väl och låt vattnet svalna till rumstemperatur. Häll upp i två glasburkar och lägg i kombuchakultur. Spänn fast en handduk över öppningen med gummiband runt så att inget ovälkommet tar sig in i burkarna. Ställ burkarna på en mörk och varm plats i ditt kök.

Låt stå i lugn och ro i sju till tio dagar. Bryggtiden varierar beroende på temperaturen där den är placerad. Det kan ta sju dagar men också 14 dagar beroende på förhållandena i just ditt kök.

Smaka av kulturen med sugrör under bryggningen tills du får den som du vill ha den.
”Nu kan du dricka din kombucha men jag tycker bäst om att smaksätta kombuchan och göra en andra bryggning/jäsning”, skriver dietisten Anna Ottosson i sin bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha”.

Annons

Läs också: Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

 

Annons