”Patientens rätt att själv välja vård och behandlingsform måste i största möjliga utsträckning respekteras”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
I april i år fattade regeringen beslut om att tillsätta en utredning som bland annat har till syfte att främja utbyte av erfarenheter och kontakter mellan de som verkar i och utanför den etablerade hälso- och sjukvården för att minska motsättningarna mellan den så kallade skolmedicinen och den som går under benämningen alternativ eller komplementär medicin något som dels kommer bidra till att öka patientsäkerheten. Som det ser ut idag är, enligt pressmeddelandet, kunskaperna om de behandlingsmetoder som används utanför den etablerade vården otillräckliga.
Forskning kartläggs
Forskning och aktuella forskningsresultat ska kartläggas samt i vilken utsträckning de alternativa metoderna genomgår klinisk prövning enligt gängse praxis och vilka eventuella hinder som kan föreligga för det.
Öppnar upp för integration
Ett policyförslag ska tas fram för utvärdering och reglering av behandlingsmetoder som idag inte tillhör skolmedicinen men som kan anses kunna utgöra en värdefull del av vården. Det ska även tas fram underlag för ett system för information som säkerställer att den vårdsökande ska kunna göra välövervägda val och undvika oseriösa eller farliga behandlingsalternativ.
Meriterad utredare
Till utredare har regeringen utsett Kjell Asplund, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen som nyligen utredde den så kallade Macchiarini-affären. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2019.
Läs kommittédirektivet i sin helhet här: Regeringen.se
Vill du läsa mer i ämnet?
- Schweiz likställer homeopati och alternativmedicin med skolmedicin
- Alternativmedicin får för första gången egen auktoriserad broschyr
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Utdrag ur kommittédirektivet
”För att den som söker vård ska kunna göra ett välinformerat val av vårdgivare och vårdmetoder måste det vara möjligt att också få information om behandlingsmetoder som finns utanför den etablerade hälso- och sjukvården, vård som även kallas alternativ, komplementär och integrativ medicin.”