Regeringen öppnar upp för friare vårdval

”Patientens rätt att själv välja vård och behandlingsform måste i största möjliga utsträckning respekteras”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

I april i år fattade regeringen beslut om att tillsätta en utredning som bland annat har till syfte att främja utbyte av erfarenheter och kontakter mellan de som verkar i och utanför den etablerade hälso- och sjukvården för att minska motsättningarna mellan den så kallade skolmedicinen och den som går under benämningen alternativ eller komplementär medicin något som dels kommer bidra till att öka patientsäkerheten. Som det ser ut idag är­­­­, enligt pressmeddelandet, kunskaperna om de behandlingsmetoder som används utanför den etablerade vården otillräckliga.

Forskning kartläggs
Forskning och aktuella forskningsresultat ska kartläggas samt i vilken utsträckning de alternativa metoderna genomgår klinisk prövning enligt gängse praxis och vilka eventuella hinder som kan föreligga för det.

 

Öppnar upp för integration
Ett policyförslag ska tas fram för utvärdering och reglering av behandlingsmetoder som idag inte tillhör skolmedicinen men som kan anses kunna utgöra en värdefull del av vården. Det ska även tas fram underlag för ett system för information som säkerställer att den vårdsökande ska kunna göra välövervägda val och undvika oseriösa eller farliga behandlingsalternativ.

Meriterad utredare
Till utredare har regeringen utsett Kjell Asplund, tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen som nyligen utredde den så kallade Macchiarini-affären. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2019.

Läs kommittédirektivet i sin helhet här: Regeringen.se

Vill du läsa mer i ämnet?

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.