Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht möter inte den ekologiska produktionen efterfrågan, därför beslutade regeringen i torsdags att skjuta till 50 miljoner kronor till produktionen av ekologiska livsmedel.
Enligt tidigare mål ska 30 procent av jordbruksmarken respektive 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk innan 2030. Och nu satsar regeringen alltså extra krut på att möta den växande efterfrågan på ekologiska livsmedel.
Börjar vidta åtgärder
Tillsammans med näringslivet och andra aktörer ska Jordbruksverket nu välja ut och vidta åtgärder som först presenterades i rapporten ”Åtgärdsplan för att öka ekologisk produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel”, som myndigheten lämnade över till Regeringskansliet i slutet av februari, skriver Food Supply.
– Vi ser en stark efterfrågan på ekologisk mat, samtidigt har den ekologiska produktionen inte ökat i takt med efterfrågan. Det vill regeringen ändra på, kommenterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
LÄS OCKSÅ: Arbete med förebyggande kostråd går långsamt
Större efterfrågan efterlyses
Pengarna avsätts fram till 2020 men Jordbruksverket påpekar att företagen efterlyser en långsiktig och stabil efterfrågan från marknaden för att vilja investera i ekologisk omställning. Åsa Lannhard Öberg, projektledare på Jordbruksverket, vill därför gärna se att efterfrågan ökar ännu mer. Och efterlyser en ökad efterfrågan från såväl offentliga kök och konsumenter i privata restauranger som i dagligvaruhandeln,enligt ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Så ska matbutikerna slopa onödig plast
Satsning på statistik
Förbättring av information och statistik som följer upp den ekologiska marknaden och utvecklingen av den ekologiska konsumtionen i offentlig sektor utgör en del av de planerade åtgärderna. Dessutom finns förslag på åtgärder inom förädling och industri samt för kompetensförsörjning, kapitalförsörjning och samverkan.
Av redaktionen
Källa: Food Supply
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!