Att många äldre personer som har ett nedsatt immunförsvar får svårare symtom om de smittats av coronaviruset, det känner alla till. Att rökare och överviktiga verkar ha en något förhöjd risk att må sämre pratas det också om, men hur är det för diabetiker, pollenallergiker och de med högt blodtryck?
Den vanligaste riskgruppen för att drabbas hårt och värsta fall avlida av covid-19 förutom de äldre är enligt Svenska intensivvårdsregistret, SIR, de med högt blodtryck. Hypertoni är dock vanligare hos äldre och varannan person över 65 år har ett förhöjt blodtryck. Personer med hjärtsjukdomar men också de med lungsjukdom tillhör en grupp som covid-19 slår hårdare emot.
LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”
Rökare en riskgrupp
Personer med underliggande sjukdomar är också mer sårbara för coronaviruset, och data från olika delar av världen och från Sverige visar att hjärt-kärlproblem är vanligt bland de som vårdas på intensivvårdsavdelningar. Immunförsvaret blir svagare av dessa faktorer.
Rökning ger försämrad lungkapacitet och på sikt lungsjukdom. Det gör rökare till en mer utsatt grupp. Amerikanska smittskyddsinstitutet CDC, har redovisat att bland de som intensivvårdas är rökare mer frekvent grupp.
Nu väcks det frågor om pollenallergiker och astmatiker kan få svårare symtom om de drabbas av covid-19. I nuläget anser dock Folkhälsomyndigheten att det inte är så, men att läget kan förändras.
LÄS OCKSÅ: Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset
Diabetiker med andra sjukdomar
Överviktiga personer, men framförallt de som lider av svår fetma (över 40 i BMI), får oftare cancer, diabetes och reumatiska sjukdomar vilket bland annat kan ha med obalans i kroppens inflammatoriska system. Feta personer är också svårare att behandla när de behöver intensivvård. Därför är dessa en riskgrupp.
Personer med diabetes är även de överrepresenterade bland dem som får svårare sjukdom vid covid-19, speciellt om personerna också är äldre och har en hjärt- och lungproblematik. Men alla diabetiker tillhör inte riskgruppen. Exempelvis är normalviktiga inte typ 1-diabetiker inte en riskgrupp.
Varför personer som inte tillhör riskgrupperna kan bli hårt drabbade vet man ännu inte. En teori är att de fått över sig mycket virus vid själva smittspridningen på grund av att den som smittade var väldigt sjuk vid tillfället.
Av Inger Palm
Källa: SvD och Folkhälsomyndigheten och CDC