Annons

Rökare får inte samma effekt av cancerbehandling som icke rökare

Rökare som fått bröstcancer och som genomgår en cancerbehandling får inte samma positiva effekt av behandling om icke rökare. Det visar en ny forskningsstudie vid Lunds universitet.

Redaktionen

1 augusti, 2016
Rökare får inte samma effekt av cancerbehandling som icke rökare
Dela inlägget

Rökare som fått bröstcancer och som genomgår en cancerbehandling får inte samma positiva effekt av behandlingen som icke rökare. Det visar en ny forskningsstudie vid Lunds universitet.

Patienter som röker och som får behandling med så kallade aromatashämmare har tre gånger högre risk att få tillbaka bröstcancern jämfört med de patienter som inte röker och som genomgår samma typ av cancerbehandling.

►Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

1016 patienter följdes
– I studien såg vi också att rökarna även hade ökad risk att avlida, antingen av bröstcancer eller av andra sjukdomar under den tid vi följde dem, säger Helena Jernström, docent och forskare.
Tillsammans med AT-läkaren Mia Persson står Helena Jernström bakom studien som nyligen publicerats i British Journal of Cancer.
Forskarna följde 1016 patienter i södra Sverige som fått diagnosen bröstcancer mellan åren 2002 och 2012. Samtidigt som de skrevs in för operation fick de frågan om de rökte.
Var femte kvinna var antingen vanerökare eller ”feströkare”. Betydelsen av rökning analyserades sedan beroende på vilken behandling patienterna fått efter operation.

Läs också: Ny studie avslöjar hur unga tjejer kan minska sin risk för bröstcancer

Annons

Kvinnor över 50 år påverkas
Det som studien framförallt visade var att kvinnor över 50 år, som fick behandling med aromatashämmare, påverkades av rökning. Den här typen av behandling mot bröstcancer förhindrar att kroppen bildar östrogen i fettvävnaden. Det gör att risken för återfall minskar hos de kvinnor som har bröstcancer med östrogenreceptorer.
– Behandling med aromatashämmare fungerade signifikant bättre hos de patienter som inte rökte. Däremot såg vi ingen eller liten skillnad mellan rökare och icke-rökare hos de patienter som fick läkemedlet tamoxifen, strålbehandling eller behandling med cellgifter. Det behöver göras fler studier, men våra fynd är viktiga då många bröstcancerpatienter får denna behandling, säger Helena Jernström.

Läs också: Kaffe skyddar mot återfall i bröstcancer

Fortsatte röka trots varningar
En sak som förvånade forskarna var att så få patienter slutade röka under behandlingstiden, trots att de blivit informerade om att behandlingen av deras bröstcancer inte skulle bli lika bra.
Av totalt 206 rökare slutade endast tio procent under det första året efter operation. På grund av att de var så få som slutade kunde forskarna inte studera om ett rökstopp under behandlingstiden hade någon effekt.
– Det var oväntat. Att röka är ju inte hälsofrämjande, det lönar sig alltid att sluta, säger Helena Jernström.

Källa: Lunds Universitet.

Av Inger Palm

Annons

Länk till studien:
http://www.nature.com/bjc/journal/vaop/ncurrent/full/bjc2016174a.html

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons