Ny studie avslöjar hur unga tjejer kan minska sin risk för bröstcancer

Fakta

Kvinnor sjukskrivs dubbelt så ofta för cancer
Risken att sjukskrivas en längre tid efter cancerdiagnosen är dubbelt så hög för kvinnor som för män.
Nya siffror visar att orsaken är skillnader i behandlingslängd och insjuknandeålder. Bland kvinnor blir 1,9 per 1 000 sysselsatta långvarigt sjukskrivna efter cancerdiagnosen.

Motsvarande siffra för män är 0,9, visar siffror från Afa försäkring som tagits fram i samband med Världscancerdagen den fjärde februari. Anledning är att män och kvinnors cancer ser olika ut, menar Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkring vid Karolinska Institutet.
– Ungefär en fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. Motsvarande för män är prostatacancer, säger hon. Skillnaden i sjukskrivningar beror på att hälften av de män som insjuknar i prostatacancer får diagnosen först efter 70 års ålder, då de oftast lämnat arbetslivet, medan kvinnor får bröstcancer tidigare. –

Hälften av alla kvinnor som får bröstcancer är under 65 när de får diagnosen, säger Kristina Alexanderson. Enligt henne handlar det också om hur vilken typ av cancerbehandling som behövs och hur arbetet kan anpassas efter detta.
– Ofta är det snarare biverkningar av behandlingen, till exempel cytostatika, än själva bröstcancern som leder till nedsatt arbetsförmåga och behov av sjukskrivning.

Så har siffrorna tagits fram
Statistiken har tagits fram i samband med Världscancerdagen och är baserad på 26 900 långvariga sjukfall registrerade hos Afa Försäkring under 2007 till 2014. Alla som drabbas av cancer finns inte med i statistiken. Det beror på att två tredjedelar av alla som får en cancerdiagnos är över 65 år, och därför är de oftast inte försäkrade hos Afa. Världscancerdagen hålls årligen den fjärde februari.
Källa: Afa försäkring/TT

Ny prognos visar: Dramatisk ökning av cancerdrabbade till år 2040
Varje år ökar antalet personer som får cancer och ökningen går i allt snabbare takt.
2014 var första året som fler än 60 000 personer - drygt 164 personer om dagen - fick ett cancerbesked i Sverige.
Om knappt 25 år, år 2040, beräknas över 100 000 personer att få en cancerdiagnos varje år.
• 10-årsprevalensen för 2040 visar att 638 000 personer kommer att ha fått en cancerdiagnos under de senaste tio åren. Detta kan jämföras med 10-årsprevalensen 2013 som var 300 000 personer. Prevalensen visar hur många personer som vid ett givet tillfälle har eller haft cancer inom en given tidsperiod, i detta fall tio år.
Källa: Folkhälsomyndigheten tillsammans med Cancerfonden.

”Ät dina grönsaker” – är en mening många föräldrar någon gång yttrat till sina barn. Fortsätt så – av många anledningar. En är att unga tjejer som äter en fiberrik kost med mycket frukt och grönt kraftigt minskar sin risk att drabbas av bröstcancer senare i livet. Och ju tidigare flickorna börjar, desto bättre. Detta enligt en ny studie från Harvard.

Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC) och infaller den 4 februari varje år. I dag är det dags. Det uppmärksammar vi med en nyhet av mer positivt slag, nämligen den att vi, genom våra kostval, kan minska risken att utveckla cancer. Vilket nu ännu en studie visar.

► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

 

”Fem om dagen”
Brittska NHS lanserade 1990 begreppet ”Five a day”, alltså ”Fem om dagen”, för att minska risken för cancer, hjärtsjukdomar och stroke. Sedan dess har britterna kämpat med att få i sig den mängden frukt och grönt varje dag. Bara ungefär en fjärdedel av dem lyckas dock.
Så är även fallet i Sverige där Livsmedelsverkets rekommendation, som här lyder ”500 gram frukt och grönt om dagen”, inte heller är något majoriteten av oss lyckas uppnå. Även om vi i dessa grönsmoothie-tider faktiskt har ökat vårt grönsaksintag väsentligt.

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Ju tidigare man börjar äta fibrer, desto större blir skyddet
Nu får rekommendationerna ytterligare substans. En ny studie från Harvard School of Public Health visar att tonårsflickor som ser till att få i sig sina fem om dagen kan minska sin risk att utveckla bröstcancer med upp till 25 procent.
Bröstcancer är den vanligaste typen av cancer i Storbritannien och en femtedel av dem som diagnostiseras med sjukdomen är under 50 år. I Sverige är en fjärdedel av all cancer hos kvinnor bröstcancer. Harvardforskarna menar nu att denna siffra kan ändras med en mer fiberrik kost i unga år. De menar att det dagliga intaget av fiber kan bidra till att minska risken med så mycket som en fjärdedel. Och ju tidigare flickorna börja äta fiberrikt, desto större skydd får de.

► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare 

Studerade drygt 90 000 kvinnor under en 25 årsperiod
Forskarna från Harvard School of Public Health har analyserat data från 90 534 kvinnor som deltagit i Nurses’ Health Study II, en långvarig undersökning av faktorer som påverkar kvinnors hälsa. Under en 25-årsperiod har man registrerat kvinnornas kostvanor respektive deras förekomst av bröstcancer. Deltagarna har även fått uppskatta sitt kostintag under högstadie- och gymnasietid.

För varje tiogramsökning fiber minskar cancerrisken med 13 procent
Forskarna fann att för varje tiogramsökning av fiber per dag under tonåren minskade risken att senare utveckla bröstcancer med mer än en åttondel, det vill säga 13 procent.
Tio gram är till exempel ett äpple och två skivor fullkornsbröd eller 1,2 deciliter kokta bönor och 1,2 deciliter kokt blomkål eller squash.

► Läs också: Selen kan minska kvinnors dödlighet i bröstcancer

24 procent lägre risk att drabbas före klimakteriet
Beroende på hur mycket kostfiber kvinnorna hade ätit under tonåren hade risken minskat med mellan 12 och 19 procent. Intag av stora mängder fibrer i unga år visade sig associerat med en 24 procent lägre risk för bröstcancer före klimakteriet.

Forskaren: Riskfaktorer extra viktiga under tonåren
Forskaren Maryam Farvid säger till Daily Mail:
– Tidigare studier av fiberintag och bröstcancer har nästan alla varit icke-signifikanta, och ingen av dem har undersökt kosten under tonåren eller tidig vuxen ålder, en period då bröstcancerriskfaktorer tycks vara särskilt viktiga.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

”Vad vi ger våra barn att äta är en viktig faktor för framtida cancerrisk”
Hennes forskningskollega Dr Walter Willett tillägger:
– Från många andra studier vet vi att bröstvävnad är särskilt påverkad av cancerframkallande ämnen och cancerhämmare under barndomen och tonåren. Vi har nu bevis för att vad vi ger våra barn att äta under denna period i livet är en viktig faktor för framtida cancerrisk.

► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Minskar östrogennivåerna i blodet
Studien föreslår att man genom att äta mer fiberrikt minskar risken för bröstcancer, detta delvis genom att man på detta sätt bidrar till att minska höga östrogennivåer i blodet, något som annars är starkt kopplat till cancerutveckling.

Minskar även risken för tarmcancer och hjärtsjukdom
En talesman för NHS säger:
–En kost rik på fibrer kan också minska risken för tarmcancer, och bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, stroke och vissa cancerformer.

► Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Av Isabelle G Hedander

Källor:
Studien: Dietary fiber intake in young adults and breast cancer risk. Pediatrics online February 1, 2016.
Tidningarna TelegraphDailymail och Mirror
Kristina Alexandersson, professor i socialförsäkring vid Karolinska institutet om kvinnor och cancer i intervju med TT 2/2 -2106

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Kvinnor sjukskrivs dubbelt så ofta för cancer
Risken att sjukskrivas en längre tid efter cancerdiagnosen är dubbelt så hög för kvinnor som för män.
Nya siffror visar att orsaken är skillnader i behandlingslängd och insjuknandeålder. Bland kvinnor blir 1,9 per 1 000 sysselsatta långvarigt sjukskrivna efter cancerdiagnosen.

Motsvarande siffra för män är 0,9, visar siffror från Afa försäkring som tagits fram i samband med Världscancerdagen den fjärde februari. Anledning är att män och kvinnors cancer ser olika ut, menar Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkring vid Karolinska Institutet.
– Ungefär en fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer. Motsvarande för män är prostatacancer, säger hon. Skillnaden i sjukskrivningar beror på att hälften av de män som insjuknar i prostatacancer får diagnosen först efter 70 års ålder, då de oftast lämnat arbetslivet, medan kvinnor får bröstcancer tidigare. –

Hälften av alla kvinnor som får bröstcancer är under 65 när de får diagnosen, säger Kristina Alexanderson. Enligt henne handlar det också om hur vilken typ av cancerbehandling som behövs och hur arbetet kan anpassas efter detta.
– Ofta är det snarare biverkningar av behandlingen, till exempel cytostatika, än själva bröstcancern som leder till nedsatt arbetsförmåga och behov av sjukskrivning.

Så har siffrorna tagits fram
Statistiken har tagits fram i samband med Världscancerdagen och är baserad på 26 900 långvariga sjukfall registrerade hos Afa Försäkring under 2007 till 2014. Alla som drabbas av cancer finns inte med i statistiken. Det beror på att två tredjedelar av alla som får en cancerdiagnos är över 65 år, och därför är de oftast inte försäkrade hos Afa. Världscancerdagen hålls årligen den fjärde februari.
Källa: Afa försäkring/TT

Ny prognos visar: Dramatisk ökning av cancerdrabbade till år 2040
Varje år ökar antalet personer som får cancer och ökningen går i allt snabbare takt.
2014 var första året som fler än 60 000 personer - drygt 164 personer om dagen - fick ett cancerbesked i Sverige.
Om knappt 25 år, år 2040, beräknas över 100 000 personer att få en cancerdiagnos varje år.
• 10-årsprevalensen för 2040 visar att 638 000 personer kommer att ha fått en cancerdiagnos under de senaste tio åren. Detta kan jämföras med 10-årsprevalensen 2013 som var 300 000 personer. Prevalensen visar hur många personer som vid ett givet tillfälle har eller haft cancer inom en given tidsperiod, i detta fall tio år.
Källa: Folkhälsomyndigheten tillsammans med Cancerfonden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.