Rotfrukter är riktig supermat i säsong på vintern, och med äpple och lök får palsternackan extra smak och nyttiga vitaminer. Den här rätten, signerad årets Ekokock 2020, sköter sig själv i ugnen och är supergod för sig själv och även som tillbehör.
”Palsternacka, äpplen och lökar klarar lagring bra och blir smarrigt ihop. Här kryddar jag med en smart, enkel mix av matolja, gul lök, vitlök och lite hetta från chili. Rotfrukter och lök har en naturlig sötma så glöm inte att salta ordentligt”, skriver Anders Johnsson, årets ekokock 2020 och aktuell med kokboken ”Härifrån – råvaror, recept och relationer”, som nominerats till kokboks-VM – Gourmand Awards. Anders har även blivit utnämnd till Vi konsumenters hållbarhetskock 2020.
LÄS OCKSÅ: Färgstark vegansk bibimbap
Ingredienser
4 portioner
4 st palsternackor, skalade
2 st äpplen, kärnhuset borttaget
4 st gula lökar, skalade
3 st vitlöksklyftor, skalade
1 msk torkad chili
1/2 dl neutral matolja
Några blad svartkål
Gott salt
LÄS OCKSÅ: Matiga sötpotatispannkakor med kanel
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Börja med att skära allt i grova bitar, palsternackan i ca 2 cm tjocka skivor, löken delas på mitten och äpplen delas i 4 delar.
Lägg allt det skurna utom en lök i en ugnsfast form/panna. Pensla svartkålsbladen med lite av oljan. Den sista löken skärs ner i mindre bitar tillsammans med vitlöksklyftorna, chilin och oljan i en liten bunke och mixas med stavmixer till en lite chunky lökmix.
Slå blandningen över palsternacksblandningen och blanda runt så att allt får ett gott lager lökmix runt om.
Skicka in i ugnen ca 20 minuter på 200°C, den höga värmen är för att det ska rostas och få fin färg. När några minuter återstår så läggs kålbladen in så att dom hinner bli riktigt krispiga. Ta ut, salta väl och servera bums.
Av Carolina Eriksson