Annons
Annons

Rusta dig mot vinterkräksjukan

Kurera bad näringsterapeuten Maria Hellström att dela med sig av sina råd om hur man bäst förebygger och står emot maginfluensaviruset men också vad man kan göra om man ändå drabbas. Förebygger gör vi bäst genom att ta bort några hälsobovar och lägga till energihöjande näringsämnen enligt Maria. Modern forskning visar att en god tarmflora är avgörande för hela kroppens hälsa, det finns därför mycket att vinna på att ta hand om insidan menar hon.

Redaktionen

25 oktober, 2017
Rusta dig mot vinterkräksjukan
Dela inlägget

Kurera bad näringsterapeuten Maria Hellström dela med sig av sina råd om hur man bäst förebygger och står emot maginfluensaviruset men också vad man kan göra om man ändå skulle drabbas. Förebygger gör vi bäst genom att ta bort några hälsobovar och lägga till hjälpsamma näringsämnen enligt Maria. Modern forskning visar att en god tarmflora är avgörande för hela kroppens hälsa, det finns därför mycket att vinna på att ta hand om insidan menar hon.

Under perioden november till april härjar vinterkräksjukan. God handhygien är A och O, för när du väl blivit smittad av noroviruset eller sapoviruset som ger häftiga diarréer, magont och kräkningar är det inte så mycket man kan göra annat än att fylla på med vätska och vila.
– Det är innan man blir sjuk som det är bäst att sätta in kavalleriet. Det är vår tarmflora eller vårt mikrobiom med sina hundratusentals små bakterier som är det som aktiverar immunförsvaret, som vi bör fokusera på för att hålla oss friska och stå emot virus förklarar Maria.

Lägg på några plus och ta bort några minus
Självklart behöver kroppen en hälsosam livsstil med ren mat, lagom mycket uppbyggande träning och god sömn som en grund för en stabil hälsa. Men vi kan också lägga till lite extra av det goda och dra ifrån några minus och må ännu bättre, förklarar Maria Hellström. Några sådana saker kan för de flesta vara att utesluta mjölkprodukter och ta bort vete och spannmål med gluten som vi vet irriterar tarmen. Dessutom är socker något som stör tarmfloran och skapar blodsockersvängningar och Maria uppmanar oss att vara sparsamma med socker. Även med alkohol bör försiktighet iakttas då det stör kroppens avgiftningssystem enligt Maria.

Stärk upp och förebygg med rätt kost
För att stärka tarmfloran och mikrobiomet rekommenderar Maria att följande finns med i kosten.
• Fibrer från olika frön som exempelvis linfrön, grönsaker av alla slag, syrade grönsaker blir näring till våra goda bakterier i tarmen. Gröna blad, broccoli, broccoligroddar, kål, sötpotatis, jordärtskocka bidrar alla till en frisk tarmhälsa
• Probiotika är viktigt för en god balans och Maria rekommenderar att man utöver mjöksyrade grönsaker tar probiotika av bra kvalitet som tillskott.
• MCT-olja eller kokosolja är ett superlivsmedel och innehåller ämnen som dels är mat för de goda bakterierna. Laurinsyra som finns i kokosolja är dessutom starkt antiviralt, antibakteriellt och svampdödande. Du kan med fördel äta en tesked ren kokosolja två gånger per dag vid vinterkräksjukan.

Maria
Maria Hellström, näringsterapeut.

LÄS OCKSÅ: Probiotika – immunförsvarets personliga tränare

Om du har fått vinterkräksjukan

Örter
Om du redan insjuknat är det viktigt att få i dig vätska och att vila men det finns även annat du kan göra för att lindra symptomen, Maria rekommenderar följande örter som lindrar vid magbesvär.
• Mint. Hela mintsläktet sägs lindra symptom på irriterad mage och illamående. Dit hör även basilika och rosmarin. Bäst är att dricka mintte. Kallt mintte med en tesked riven ingefära tre gånger per dag, kanske med lite stevia i kan hjälpa och stärka magen.
• Kanel är bakteriedödande och kan tas i lite kokosyoghurt, mjölkprodukter bör undvikas vid vinterkräksjuka.
• Ingefära är inte bara antiinflammatorisk utan motverkar illamående och minskar kramper i mage tarm. När magen är känslig kan du använda malen ingefära om du känner att färsk blir för stark.
• Kamomillte är lugnande för magen och gott med lite honung i.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel som lugnar magen

Huskurer
Tag tio vitpepparkorn och svälj dem hela, det kan med fördel göras förebyggande om du har insjuknade i din närhet.
– Jag har provat själv och ger denna kur högsta betyg, säger Maria.
Koltabletter enligt anvisning absorberar bakterier och virus i magen och verkar uppstannande.

Vätskeersättning
A och O för den som insjuknar i vinterkräksjukan är att dricka mycket, två till tre liter vatten per dag är bra, menar Maria.

Gör så här:
Koka upp en liter vatten i åtta minuter, svalna av och koka i åtta minuter igen. För att rena och göra vattnet nästan destillerat tillsätt en halv tesked salt och sex teskedar socker eller druvsocker, tillsätt gärna citron.

LÄS OCKSÅ: Fyra recept på goda smoothies

Recept på en stärkande buljongsoppa
När krafterna börjar återvända är det bra att börja med flytande föda eftersom mage och tarmslemhinna fortfarande är irriterad. En hemlagad kycklingfond där märgbenet kokat med ger krafterna tillbaka. Förhoppningsvis kan någon vän laga den åt dig.
Koka en hel kyckling med lök, vitpeppar och lagerblad skumma av, sila och låt svalna. Spar kycklingköttet tills du är redo för lite fast mat.
Koka morötter, persilja, rotselleri med lagerblad, timjan, oregano, och lite ingefära i kycklingfonden tills allt är mjukt.
Fiska upp lagerbladen och mixa grönsakerna eller sila av och använd endast buljongen. Om du inte orkar laga en buljong så använd en färdig ekologisk buljong av god kvalitet utan glutamat.

En läskande smoothie
Mixa frysta blåbär med kokosvatten och lite banan. Tillsätt kanel och/eller lite ingefära och citron för extra effekt. Blåbär har en avstannande effekt på magen och bananens pektin lenar tarmen, banan innehåller dessutom viktiga elektrolyter som natrium men fram för allt kalium som vi förlorar vid diareér och kräkningar.

Börja äta försiktigt
• Koka brunt ris och drick kokvattnet, det innehåller mineraler som stärker och ger lite energi. Du kan sedan prova att äta det kokta riset.
• Kyckling och ris är en bra start för känslig mage.
• Mixad grönsakssoppa
• Undvik lök, vitlök och chili till en början

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

Maria Hellström driver praktiken Helhet på Serafens sjukhus i Stockholm där hon är verksam som näringsterapeut.

Annons
Annons