Kosttillskott hör till de ämnen som Kureras näringsexpert Zarah Öberg får mest frågor från er läsare om.
– Alla vitaminer och mineraler samverkar med varandra, så det är alltid bra att känna till hur de ska användas, särskilt om man har en önskan om terapeutisk behandling. Vid större besvär, så kan det vara skillnaden mellan om du får bra effekt eller inte, säger hon.
Kurera tog därför ett snack med Zarah Öberg för att reda ut några av läsarnas vanligaste frågeställningar.
Måste man alltid kolla sina värden när man ska börja med kosttillskott?
– Om du använder en multivitamin eller multimineral i förebyggande syfte så kan det vara okej så länge du håller dig till rekommenderad daglig dos. Om du däremot har problem i kroppen och vill behandla dessa på naturlig väg så bör du först söka hjälp, både för att undvika felbehandling, men också för att slippa testa alla möjliga kosttillskott som sedan inte ger den effekt du önskar, vilket kan bero på att det är för låg dos, eller att det är fel kombination.
Hur ska man tänka kring kosttillskott om man samtidigt äter läkemedel?
– När du äter läkemedel så kan det vara klokt att rådfråga din läkare eller stämma av med en näringsterapeut eller naturläkare som är duktig på både läkemedelsbehandling och kosttillskott. Det är viktigt att aldrig ta bort läkemedel utan att först göra en ordentlig utredning. Vissa läkemedel och kosttillskott bör inte kombineras alls, såsom omega-3 och K-vitamin om du samtidigt använder waran eller trombyl. Vissa örter, som johannesört, bör du också vara försiktig med vid intag av läkemedel.
Vilken tid på dygnet ska man äta vilket kosttillskott?
– De mineraler som aktiverar kroppens sympatiska nervsystem och gör oss pigga bör tas på morgonen. Det inkluderar kalcium, koppar och järn. De mineraler som aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör oss avslappnade och sömniga bör tas på kvällen. Dessa inkluderar kalium, zink och magnesium. B-vitaminer och Q10 bör tas på morgonen då de aktiverar och gör kroppen pigg, medan C-vitamin bör spridas ut över dagen. Fettlösliga vitaminer som D, E och K bör tas tillsammans med mat då de binder fett.
LÄS OCKSÅ: Jag är emot och för kosttillskott
Vilka kosttillskott kan man blanda?
– Det går att blanda de flesta tillskott men det blir sämre effekt om du använder ett kosttillskott tillsammans med en så kallad antagonist. Ett exempel är vitamin A och D som slåss om samma receptorer och på så vis slår ut varandra. Även vissa mineraler hämmas av antagonister, som till exempel upptaget av koppar i tarmen vilket minskar vid intag av zink. Ett tips är att använda exempelvis C-vitamin tillsammans med järn för bästa upptag. Ta zink och magnesium på kvällen och ta deras antagonister, koppar och kalcium, på morgonen. För att undvika högt natrium kan du använda dig av kalium då natrium höjer blodtrycket medan kalium sänker det. Sen bör du också tänka på att även om ett ämne kan behövas så bör du ta rätt dos, så att det inte trycker ner något annat. Ett exempel är om du använder höga doser av zink under lång tid, så minskar koppar. Det kan visserligen vara bra om du har kopparöverskott, men om du inte har det, så bör du vara försiktig så att koppar inte blir för lågt.
LÄS OCKSÅ: Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos
Vilka kosttillskott bör man inte blanda?
– Generellt så bör du inte blanda de näringsämnen som är antagonister, då de slår ut varandra eller trycker ner varandra. Exempelvis bör du inte använda vitamin A samtidigt som D-vitamin, ironiskt med hänsyn till att man tidigare använde AD-droppar, eller E-vitamin och järn, kalcium och magnesium samt zink och koppar. Tänk också på att vissa näringsämnen bör spridas ut över dagen för bästa effekt, såsom C-vitamin och probiotika.
Hur ska man tänka för att optimera upptaget?
– Se till att tarmen är frisk och ha en god tarmflora och balans. Det är också viktigt att ha en bra matsmältning för att kunna ta upp alla näringsämnen optimalt.
LÄS OCKSÅ: Vilka kosttillskott kan hjälpa mot min torra hy?
Hur mycket kosttillskott kan man maximalt äta samtidigt?
– Det beror på varför du tar kosttillskott och för vilka besvär, samt vilka märken och doseringar du använder. Jag tycker dock inte att man ska ta för mycket då det är viktigt att lösa orsaken till problemen och inte bara äta massa kosttillskott. Det är inte heller bra för tarmen att äta hundra cellullosakapslar per dag. Genom att få professionell hjälp kan du få veta exakt vad som behövs och på så vis undvika att du tar tillskott i onödan.
Om man inte vill äta så många olika tabletter, kan det räcka med multivitamintabletter?
– Det finns en del bra multivitaminer och multimineraler, särskilt de som är baserade på riktiga råvaror och är raw food-baserade. Utöver det så kan en multivitaminmineral passa i förebyggande syfte, men vid besvär så behövs det vanligtvis högre doser, eller så kallad terapeutisk dos, och då räcker inte en multivitaminmineral som innehåller rekommenderad daglig dos, vilket är en väldigt låg dos.
LÄS OCKSÅ: Vilka kosttillskott behöver jag?
Finns det någon generell rekommendation vilka kosttillskott man bör satsa på?
– Egentligen inte. Alla har olika behov och behöver helt olika näringsämnen beroende på hur du äter och lever. Det beror på om du vill bli gravid, är i klimakteriet, om du tränar eller inte, om du stressar mycket, om du äter varierat eller äter mycket socker. Sedan behöver i princip alla kvinnor hjälp med sin hormonbalans. Och om du har besvär med magen så behöver det först korrigeras innan du börjar med kosttillskott, eftersom annars kan inte tarmen ta upp näringsämnena du äter. Sen kan det vara bra att ta vissa tillskott när man blir äldre, som tex Q10 och omega-3.
Av Tina Harr