Zarah Öberg: "Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser" | Kurera.se
Zarah Öberg

Zarah Öberg: “Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter.
Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Zarah Öberg är näringsterapeut, kostrådgivare, ayurvedarådgivare och funktionsmedicinsk terapeut. Hon har fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin och har även utbildning inom kinesisk medicin, indisk medicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Hon är också en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och driver flera hemsidor inom kost, hälsa och medicin.
Dessutom är hon medlem i Kureras expertpanel där hon svarar på läsarnas frågor.

 

LÄS OCKSÅ: Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

Även om vi sett hur Zarah råder i näringsfrågor typ en miljon gånger (okej, en överdrift men you get the point) har vi ändå ingen aning om vilken näring hon själv tillsätter. Så vi ställde frågan: Vilka kosttillskott äter du personligen- och varför?
Här är hennes svar.

Tillskotten Zarah generellt rekommenderar

– Generellt bör man prioritera en probiotika, multivitaminmineral, omega-3, D-vitamin och B-komplex. Och har man extra mycket stress i livet kan man gärna lägga till magnesium och zink och vid trötthet gärna Q10, inleder Zarah.

Varför bör just denna näring prioriteras anser du?
– Probiotika är extra viktigt eftersom tarmfloran styr kvaliteten på vårt immunförsvar och är relevant för att motverka tarmsjukdomar och tarmproblem. Idag när merparten av maten vi äter är tillagad finns inga, eller väldigt lite goda, bakterier kvar och behöver därför tillföras, antingen från kosttillskott eller till exempel mjölksyrade grönsaker, säger Zarah och fortsätter:
– Omega-3 är viktigt för att motverka inflammation och för att få ett lättflytande blod, medan D-vitamin stärker immunförsvaret och motverkar depression. Vi förbrukar dessutom väldigt mycket B-vitaminer, magnesium och zink när vi utsätts för stress, så dessa näringsämnen är viktiga att fylla på med dem så att vi kan motverka stress på ett bra sätt, samt även för konvertering av fettsyror, att hjälpa levern med god avgiftning med mer. Q10 är bra som komplement för att få mer energi, friskare celler och särskilt viktigt när man blir äldre eller om man tar kolesterolsänkande läkemedel.

LÄS OCKSÅ: 11 tillfällen då Q10 hjälper

Viktigt med kvalitet
Hon poängterar dock vikten av välja bra produkter och kanske inte nöja sig med första bästa.
– Det viktiga med kosttillskott är att de bör vara av bra kvalitet för att upptaget ska vara bra. Ett exempel är probiotika, där det behövs vissa stammar som till exempel L.casei, för att hålla nere inflammatoriska processer. Anledningen till att det är bättre med kosttillskott av bra kvalité är dessutom att tarmen har lättare att ta upp den typen av näring, berättar Zarah och fortsätter:
– Isolerade näringsämnen som bakats in i bindningsmedel och annat är svårt för tarmen att ta upp, och kosttillskott med sötningsmedel, citronsyra och dylikt bör man alltid undvika. Det bästa är alltså naturliga tillskott eller flytande tillskott utan tillsatser, annars tar man upp väldigt lite.

Hon tillägger:
– Jag själv gillar inte syntetiska tillskott utan rekommenderar i första hand raw food-kosttillskott, gjorda på riktiga råvaror, utan tillsatser och utan fyllnadsmedel. Dessa finns antingen i hälsokostbutiken eller på nätet. Mitt favoritmärke är innate response. Ett tips är också att se till att ha en bra tarm, eftersom det styr hur mycket av näringen du tar upp.

 

LÄS OCKSÅ: Paulún djupdyker i tarmfloran: ”Kanske viktigast av allt när det gäller hälsa”

Näringen Zarah själv prioriterar

– Jag tar höga doser D-vitamin, höga doser probiotika, E-vitamin, selen, Q10, zink, B-vitaminkomplex, glutamin och använder B12-spray.
– Utöver detta gör jag varje dag en kanna med två liter smoothie på olika bär, som till exempel lingon, blåbär tillsammans med rödbetspulver, bipollen, chlorella, broccoligroddar, nässla, nyponpulver, nötter, frön och lite annat. Det är viktigt för mig att få i mig gott om näring, och jag är noga med att maten vi äter i familjen är ekologisk och att alla tillskott är naturliga, ekologiska och fria från tillsatser.

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.