En ren och fräsch träskärbräda är a och o när vi lagar mat. Med det här enkla, välbeprövade och miljövänliga husmorstipset blir skärbrädan 100 procent ren och luktfri – med endast två ingredienser!
En skärbräda i trä är rejält och bra och ett betydligt mer miljö- och hälsovänligt val än en bräda i plast. Men visst kan det bli lite ofräscht, inte minst på sommaren, när den läskande melonen eller ananasen du just skurit upp har tagit smak av exempelvis vitlök? Trots att du har diskat brädan. Ta då fram lite salt och en citron så är lukten snart puts veck!
Du behöver:
- 1⁄2 ekologisk citron
- 1–2 msk salt
LÄS OCKSÅ: 9 växter som renar hemmet och ger bättre sömn
Gör så här:
- Pressa ut saften ur citronhalvan mot skärbrädan. Gnugga därefter in den ordentligt med citronhalvan.
- Häll ett lager salt på skärbrädan och gnugga lite till. Häll på ytterligare salt och låt stå i 15 minuter.
- Skölj och torka skärbrädan. Klart!
Efter att du gjort rent brädan kan du gärna passa på att olja in skärbrädan med ekologisk kokosolja, tipsar Ellinor Sirén.
LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen
Av Carolina Eriksson