Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Fakta

Namn: Katties Åkesson

Gör: Hud-, spa- och aromaterapeut med en bakgrund på Sturebadet i Stockholm och Kerstin Florian. Grundare av det naturliga hudvårdsmärket Me Amina – som tillverkar naturlig hudvård med oljor.
Katties på sociala medier: Finns på Facebook och Instagram

Att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Ändå är många redo att rusa till skönhetskliniken vid åsynen av första rynkan. Men det finns alternativa sätt att ta hand om kråksparkarna.  Testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet!

Ansiktsgympa är enligt Katties Åkesson bättre än nervgiftet botox som många väljer att injicera i ansiktet för motverkar rynkor. Enligt Katties ger ansiktgympan flera fördelar. Genom att stimulera blodcirkulationen och träna ansiktets muskler får vi både fylligare muskler och en fastare hud. Nedan delar hon med sig av några övningar till Kureras läsare som vi kan göra dagligen som en del av hudvårdsrutinen, det behöver inte ta längre än 3-4 minuter och att motionera ansiktsmusklerna och hålla dem i trim.

"En stark muskel är inte förslappad"
Katties uppmanar till att göra gympan regelbundet för bästa resultat.
– Vi har stora muskler som vi vill stärka och stretcha upp, en stark muskel är inte förslappad, säger Katties som förklarar att en fyllig muskel har större muskelceller som ger ett slätare intryck.
Bättre cirkulation och flöde ger dessutom mer näring och energi till huden, förklarar hon.
Ansiktsgympan kan enligt Katties ge lyster, en härlig utstrålning och ett piggare utseende och bidra till ett allmänt ökat välbefinnande.

 

LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Enkelt och lätt med daglig motion

Ett gympapass innehåller flera olika moment.
– Vi stretchar och flexar precis som på gymmet eller ett gympapass fast med mimiken, förklarar Katties.

Momenten som ingår

• Uppvärmning
• Styrka
• Stretch
Glöm inte att andas, det ger bästa syresättningen till våra celler, tipsar Katties

LÄS OCKSÅ: Hudexperten om blått ljus på gott och ont

Att tänka på före passet
Rengör ansiktet före gympan, spraya med ansiktsvatten och smörj in huden med en valfri olja eller ansiktskräm.

Uppvärmning. Foto: Katriina Mäkinen

 Uppvärmning
1. Klappa med fingrar och händer, börja på dekolletaget och jobba uppåt.
2. Klappa över ansiktet. Glöm inte runt munnen, genom att ta i lite förbättras cirkulationen.
Se bilder ovan.

Styrka övning 1-5. Foto: Katriina Mäkinen

Styrka
Gör alla övningar cirka fem gånger
1. Titta ömsom uppåt och nedåt med stängd mun för att sträcka på halsmusklerna.

2. Spänn halsen och håll.
3. Gapa stort med munnen.
4. Stäng igen munnen och spänn halsen.
5. Flytta hakan från sida till sida.
6. Skjut ömsom ut hakan och ömsom fram överkäken som ett överbett.
7. Stick ut tungan så långt du kan eller upp mot näsan.
8. Massera kinderna med knogarna, ut mot öronen.
9. Klappa lätt med fingrarna under ögonen.
10. Pressa ögonbrynen uppåt med fingrarna.

 

Styrka övning 6-10. Foto: Katriina Mäkinen


Avslutande stretch


1. Lyft pannan med fingrarna och slappna sedan av fem gånger.
2. Avsluta med att massera hårbotten med fingertopparna. Ta gärna i lite! Det stimulerar blodcirkulationen och piggar upp

Se bilder nedan.

Bra jobbat! Nu har du gjort ditt första gympapass – kör på och lycka till!

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Katties Åkesson

Gör: Hud-, spa- och aromaterapeut med en bakgrund på Sturebadet i Stockholm och Kerstin Florian. Grundare av det naturliga hudvårdsmärket Me Amina – som tillverkar naturlig hudvård med oljor.
Katties på sociala medier: Finns på Facebook och Instagram

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är ditt vitamintillskott livsviktigt

Hälsa

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Träningsexperten Alexandra Pizzoni och livsstilsrådgivaren Anja Forsnor Wärn

Så skaffar du nya vänner

Mental hälsa

Att ha vänner som man litar på är bland det bästa som finns! 13 procent av befolkningen har dock ingen nära vän som de kan prata med. Men det är aldrig försent att skaffa nya kompisar – här är några knep.

 

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.