Annons

Så får du hjälp med överaktiv blåsa

Att det läcker urin eller att man kissar på sig är ett stort problem för fler än man tror. Ungefär en halv miljon svenskar är drabbade. Men med kosttillskott och knipövningar kan man få hjälp med sin överaktiva blåsa.

Redaktionen

2 augusti, 2016
Så får du hjälp med överaktiv blåsa
Dela inlägget

Att det läcker urin eller att man kissar på sig är ett stort problem för fler än man tror. Ungefär en halv miljon svenskar är drabbade. Men med kosttillskott och knipövningar kan man få hjälp med sin överaktiva blåsa.

Inkontinens och överaktiv blåsa drabbar både kvinnor och män. Det innebär att man blir kissnödig väldigt plötsligt och därför har svårt att hinna till toaletten i tid.

►Läs också: Var tredje kvinna drabbas av urinläckage

Lättretlig blåsmuskel
Man behöver även gå på toaletten tio till 15 gånger under dagen och oftast ett par gånger under natten. Problemet beror på ofrivilliga sammandragningar av urinblåsan.
Blåsmuskeln är lättretad och ger signaler att blåsan måste tömmas trots att den inte är full. Man kan också känna sig kissnödig även om man precis har tömt blåsan.
Orsakerna till urininkontinens kan vara läckage i samband med ansträngning som nysning eller träning.
Det kan också bero på prostataförstoring, förstoppning, östrogenbrist eller skador på nerver som styr blåsfunktionen.
Att jobba med knipövningar och stärka musklerna hjälper men också att hitta tillskott som kan minska urinträngningarna.

►Läs också: Naturliga lösningar på tre pinsamma kvinnobesvär

Annons

Ökad volym och vitalitet
Uretin är ett exempel på naturligt preparat som i studier visat sig ha effekt på antalet toalettbesök.
Kosttillskottet innehåller det patenterade extraktet EFLA 940 som är ett vattenlösligt pumpaextrakt som liknar kroppens eget östrogen.
Man vet inte riktigt varför de hjälper mot en överaktiv blåsa men pumpan i kombination med soja som också finns i tillskottet tros ge slemhinnan i urinröret en ökad vitalitet och volym, vilket minskar antalet toalettbesök genom att urinröret får ett minskat tryck.
Uretin har testats i två japanska studier 2001 och 2003 och i en svensk studie 2004 samt i en koreansk studie 2011. Studierna visade på entydigt på samma resultat, det vill säga på en minskad toalettfrekvens.

Av Jenny Thorell

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Appen som har kollen på kissandet
Problem med blåsan kan vara känsligt, få koll på kissandet med appen UroLog, som tagits fram av läkemedelsföretaget Astellas.
I appen som är gratis kan användaren registrera hur mycket man dricker, hur många gånger om dagen man besöker toaletten, upplever trängningar eller kissar på sig. Allt samlas in en logg som ger en tydlig översikt över toalettvanorna. Detta kan sen visas upp hos en läkare vilket många gånger underlättar i samtalet. I appen finns också visuella knipövningar och bäckenbottenträning för både män och kvinnor. Man kan också läsa om olika typer av problem med blåsan och vad man kan förvänta sig efter samtal med en läkare.

Annons