Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Smörjer in händer med lotion

Så får du mjuka händer – året om

Nu tvättar och spritar vi händerna som aldrig förr, vilket lätt leder till torra och fnasiga händer. Såhär tar du bäst hand om dina fukttörstande händer.

Att tvätta händerna med tvål och vatten är toppen för att eliminera virus och bakterier – och botten för dina händer, som riskerar att bli både nariga och torra. Vatten torkar nämligen ut huden. Tvål löser upp fettet, vilket förstärker den uttorkande effekten. Även alkoholen i desinfekterande handsprit torkar ut huden. Ingen bra kombination alltså.

LÄS OCKSÅ: Redaktionen tipsar: Krämer och oljor för torra händer

Ge händerna samma omtanke som ansiktet
I tider av konstant handtvätt är det därför viktigare än någonsin att smörja in sina händer menar Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg, som tipsar om att ge dina händer samma omtanke och kärlek som du ger ditt ansikte.
– Varje gång du tvättat händerna är huden blottad och därför i behov av att du smörjer in dem. Ha som vana att ha handkrämen på toaletten eller med dig i väskan till din arbetsplats.

 

För att vårda händerna räcker det ofta med en handkräm eller ett balm. Har du sprickor eller eksem så bör du använda en riklig salva både dag och natt.
¬– Känner du att det blir för fett och kladdigt på dagen, välj en tunnare kräm och återapplicera istället oftare och ta sedan en mer riklig kräm till natten så huden får en slags inpackning.

LÄS OCKSÅ: Skönhetsexperten tipsar: 5 multifunktionella hudvårdsprodukter

Välj tvål med omsorg
Det gäller dock att välja tvål med omsorg. Naturliga hantverkstillverkade fasta tvålar är bäst, då de återfuktar huden naturligt med sitt glycerin. Ett alternativ är att välja en aleppotvål, vilket är en naturlig tvål på olivolja och lagerbärsolja som är multifunktionell och som kan användas för både kroppen, händerna och håret.
– Har du känslig hy kan du välja en ännu mildare tvål som innehåller mer sheasmör och en tvål som har uttalat återfuktande egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: Så slipper du torra fläckar på huden

Hudvårdsrutinen för torra vinterhänder

  • Välj en återfuktande handgjord tvål. Tänk på att förvara tvålen torrt mellan användningarna för att den ska hålla så länge som möjligt.
  • Välj en handsprit med så mycket återfuktning som möjligt.
  • Smörj in händerna så ofta du kan, gärna efter varje kontakt med vatten.
  • Diska alltid med handskar. Diskmedel är oerhört elakt mot huden.
  • Ha på dig vantar utomhus. Kyla och vind gör huden torrare.
  • Om du får sår eller om huden spricker, lägg ett balm och sen plåster över som ett omslag. Sov med omslaget varje natt tills såret är läkt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.