Annons

Så får du relationen att hålla i coronatider

När vi är förälskade är det värsta vi kan tänka oss att vara ifrån vår partner. Men just nu känner många relationer av en helt annan typ av stress: Vi är aldrig ifrån varandra. Så hur ser man till att ens förhållande klarar coronakrisen? Psykologen Anne Grefberg radar upp sina bästa tips.

Redaktionen

12 april, 2020
Så får du relationen att hålla i coronatider
Dela inlägget

När vi är förälskade är det värsta vi kan tänka oss att vara ifrån vår partner. Men just nu känner många relationer av en helt annan typ av stress: Vi är aldrig ifrån varandra.
Så hur ser man till att ens förhållande klarar coronakrisen? Psykologen Anne Grefberg radar upp sina bästa tips.

Spridningen av det nya coronaviruset, har stora konsekvenser för individen, samhället och ekonomin. Parallellt med viruset sprider sig också en enorm stress i hela systemet som vi människor har skapat – vi är oroliga för företagen och jobben, för sjukvården, de som är sjuka och för våra äldre. Till detta känner många dessutom en stress i sina relationer.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Många har hemmakontor, somliga har blivit permitterade medan andra kanske rent av har förlorat sina jobb. Oavsett vad så är vi många som nu delar erfarenheten av att spendera betydligt mer tid tillsammans jämfört med vad vi är vana vid. Nu ska en person sitta i köket och en i vardagsrummet och försöka få hjulen att snurra – samtidigt som tonåringens gymnasium är stängt och har distansundervisning i pojkrummet.

Så hur ska vi hantera denna extrema närhet på ett funktionellt sätt, så att vi tar oss genom corona-tiden utan att utsätta våra relationer för påfrestningar som de inte kan hämta sig ifrån efter krisen? Här är mina bästa tips:

Annons

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med hemmakontoret

Skilj mellan arbete och privatliv
Behandla din partner inte enbart som en kollega som man träffar varje dag, men en kollega från en annan avdelning. Detta innebär inte bara att man bör respektera arbetstider och hålla en bra struktur, utan också att du under arbetstid bör försöka behandla din partner som en kollega – och inte ens en kollega som du träffar varje dag, utan en som jobbar på en annan avdelning. På jobbet respekterar vi andras utrymme, vi stör inte, och vi kastar inte ur oss saker hit och dit utan anledning.

Ta inte upp de sannolikt ovissa sommarplanerna, den kanske ansträngda privatekonomin eller att badrummet behöver renoveras under arbetstid. Det är inte ämnen du borde ta upp med en kollega från en annan avdelning, och därmed heller inte med din partner just nu. Det får vänta till efter jobbet, det vill säga när båda är överens om att nu ”går vi hem för dagen”.

LÄS OCKSÅ: Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Respektera din partner
Om en kollega har hörlurar på sig så betyder det i de flesta fall att kollegan inte vill bli störd. Kom överens med din partner om vilka signaler som betyder vad för er. Hörlurar, en stängd dörr, eller inte hörlurar och öppen dörr.

Annons

Utgå inte heller ifrån att eftersom vi båda är hemma ska vi äta lunch tillsammans varje dag, eller att du vet hur din partners situation är. I pressade tider kan det kanske vara skönt att gå en promenad ensam på lunchen, eller stänga in sig någonstans och bara koppla bort omgivningen en stund.

Sortera vad du kan kontrollera och vad du inte kan kontrollera
Du kan inte styra över hur länge denna situationen kommer pågå, men du kan styra hur du reagerar på den. Du kan inte kontrollera din partners situation, men du kan kontrollera dina beteenden i relationen.

Den oro vi alla känner just nu gör att vi kopplar på reptilhjärnans snabba, känslomässiga reaktioner, när vi egentligen behöver maximal tillgång till våra exekutiva funktioner. Det du bäst kan kontrollera är dig själv, och din inställning till det som händer just nu.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar depression och oro kroppen

”This too shall pass”
Kom ihåg att det kommer en tid när allt detta är över. Kriser kommer och går, och på andra sidan av krisen kommer vi att kunna göra våra analyser om vad som var bra och dåligt.

För att hålla balansen när man cyklar måste man titta långt framför sig, inte rakt ner på framhjulet. Detta är en tid då vi behöver titta långt fram för att ha bra styrningsverktyg för hur vi ska agera i nuet. Och oavsett hur jobbigt det är så kommer det gå över. Glöm inte det.

Av Anne Grefberg, psykolog som i mer än tio år har arbetat inom ledarskap- och organisationsutveckling.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.

Annons