Annons

Så firas midsommar i häxans trädgård

Att fira midsommar och sommarsolståndet är traditioner som har sina rötter långt tillbaka i tiden. I denna krönika berättar Hella Nathorst-Böös, författare till boken "Häxans trädgård" om hur firandet såg ut förr och tipsar om värmande och lugnande te med johannesört eller tinktur för den som önskar något starkare.

Redaktionen

21 juni, 2018
Så firas midsommar i häxans trädgård
Dela inlägget

Att fira midsommar och sommarsolståndet är traditioner som har sina rötter långt tillbaka i tiden – djupt nere i folkmyllan. I denna krönika berättar Hella Nathorst-Böös – författare till boken ”Häxans trädgård” – om hur firandet såg ut förr och tipsar om värmande och lugnande te med johannesört eller tinktur för den som önskar något starkare.

På fredag firas midsommar med sill, färskpotatis och nubbe. Numera firar vi också att semestern ligger runt hörnet, eller kanske redan har börjat. Förr i tiden var det inte tal om semester på sommaren. Det var den årstid då bönder arbetade som mest, ofta alla dygnets ljusa timmar, för att säkra skörden. Men just runt midsommar fanns tid att koppla av litegrann, då sådden sedan länge var klar men det ännu inte var dags att skörda.

Mager tid till skillnad mot jul
Däremot fanns det därför inte heller mycket ätbart kvar i förråden. Därför var midsommar inte en högtid då folk kunde frossa i mat, som på julen. Hungern bidrog säkert till att man ville ge fruktbarheten en extra skjuts med magiska ritualer, och hylla solen som får åkern och frukterna att mogna. Att vi firat sommarsolståndet sedan urminnes tider vet arkeologer tack vare bilder i hällristningar och de ”kalendrar” som fortfarande finns att se. Kalendrarna byggdes av stora stenar för tusentals år sedan för att hålla reda på sol, måne och andra planeter. Med dem kunde man förutsäga årstiders växlingar och återkommande religiösa ceremonier för att hålla sig väl med de gudar och gudinnor som hjälpte till med överlevnaden. Där var sommarsolståndet med årets längsta dag den kanske viktigaste högtiden i vår solfattiga del av världen.

Tid att samla läkeväxter
Några som inte fick vila på midsommar var de kloka gummorna och gubbarna. Eftersom sommarsolståndet var växternas och hälsans mest magiska natt, så gällde det att då samla läkeörter för hela årets förbrukning. Idag vet vi att de flesta av de traditionella läkeväxterna faktiskt innehåller medicinskt verksamma ämnen. Majoriteten av medicinerna som säljs på apotek kommer ursprungligen från växtriket. Alltfler anammar nu åter den gamla kunskapen om läkeväxter som tidigare ärvts av generationer, ofta mun-till-mun innan allmänheten blev läskunnig. Örtgummor och en del gubbar, finns numera i alla åldrar, och liksom förr vill många blanda örtkurerna med magiska ritualer. I år infaller sommarsolståndet – den egentliga midsommaren – dessutom på en torsdag vilket är veckans mest häxiga dag.

LÄS OCKSÅ: Lisa – med en kärlek till örter

Annons

Hedniska symboler och riter lever kvar
Från Sveriges kristnande och fram till 1953 inföll midsommarafton alltid 24 juni som är Johannes Döparens dag – ett ihärdigt försök att kristna våra urgamla högtider. Det har dock inte varit framgångsrikt då midsommar fortfarande är en högtid med starka hedniska fruktbarhetssymboler, som midsommarstången. Den sägs ju föreställa både en fallos som reses i Moder Jord. I häxbranschen ses det också som självklart att hylla de små grodorna i en ringdans. Grodor ansågs nämligen förr vara häxor som tagit ett djurs skepnad.

LÄS OCKSÅ: Emma Kronborg: “Vi är barnbarnen till de häxor ni inte lyckades bränna”

Blommagi för kärleken
Än idag lägger många unga kvinnor sju sorters blommor under kudden för att drömma om sin tillkommande på midsommarnatten, när de äntligen går och lägger sig i den ljusa natten. Helst ska de plockas i en vägkorsning under tystnad och medan man går baklänges. Allt detta är klassiska åtgärder för att hjälpa magi på traven.

Hjälpsamma örter
Midsommarsnapsen brukar många krydda med läkeväxter, vilket i örtmedicinbranschen kallas för tinkturer. Malört med sina bitterämnen hjälper matsmältningen. Den har även använts för att ge god sömn med sanndrömmar, en passande ört att lägga under kudden denna natt. Johannesört som brukar börja blomma lagom till midsommar har bland annat använts för att hålla onda andar borta. På senare tid har forskare konstaterat att örten har effekt mot depressioner. Kanske den motverkar baksmälla också, för den som tagit för många snapsar.

LÄS OCKSÅ: Lev ett liv i värdighet och grace”

Annons

Tips på sommarsnaps eller té
Johannesörtens knoppar och blomblad kan läggas färska i sprit, annars är det bäst att använda torkade örter. Spriten bör ha minst 40 procentig alkoholhalt för att ge en bra tinktur. De medicinskt verksamma ämnena bevaras i åratal i tinkturen om den förvaras svalt och mörkt. Örterna kan även användas som thé. Ta då 2-3 teskedar torkad ört eller dubbel mängd försk ört. Häll över 2,5 deciliter kokande vatten och låt dra under lock i 10-15 minuter. Sila bort växtdelarna och drick upp till tre koppar per dag.

Av Hella Nathorst-Böös, journalist, författare och hobbyhäxa.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt. Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Hella Nathorst-Böös.
Yrke: Journalist, författare och hobbyhäxa, förutom att skriva böcker håller Hella även workshops där hon lär ut hur man gör egna giftfria hudvårdsprodukter och parfymer av naturliga råvaror.
Familj: Fyra utflugna barn, man, bonusson och den svarta häxkatten Selma.
Böcker av Hella: Hon har skrivit böckerna ”Häxans Trädgård – läkeväxter förr och nu” och ”Häxans Hus – handbok för ett giftfritt liv”. I oktober kommer hennes tredje bok ”Häxans Årstider – magisk trädgård året runt”.
Kuriosa: Hella odlar läkeväxter i sin trädgård i Södermalms kulturkvarter i Stockholm, där hon även leder stadsvandringar med tema häxprocesser och läkeväxter.
Läs mer om Hella på hennes hemsida.

Foto: Susanna Vall Hellas porträtt samt Hella Nathorst-Böös blommor och krans.

Fakta

OBS! Johannesört ska inte kombineras med andra läkemedel då den kan bryta ner annan medicin. Den kan även ge ökad känslighet för solljus och ge pigmentfläckar. Malört ska ej användas mer än en vecka i sträck och inte av den som är gravid eller ammar.

Annons