Annons

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 juni, 2021
Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Vistelser i naturen inklusive grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa – som en starkare känsla av meningsfullhet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

Många studier har visat att vistelser i naturen är välgörande för både fysisk och psykisk hälsa. Dessvärre har vår moderna livsstil lett till att allt fler människor tillbringar mindre tid i naturen, i synnerhet eftersom allt fler bor i storstäder, där tillgången till naturupplevelser är begränsad.

Nu vill svenska forskare därför att stadsplanerare ska använda sig av fakta om grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa hos invånarna. Att ta en nypa luft i grönskan kan nämligen göra mer för dig än bara ett rensa skallen under en hektisk dag – det kan faktiskt hålla dig psykiskt frisk.

LÄS OCKSÅ: 5 växter som håller din uteplats fri från mygg

10 sätt som naturen förbättrar din psykiska hälsa

En mängd studier och experiment visar att naturupplevelser kan förbättra och öka så väl:

Annons

  • Positiva känslor
  • Lycka och subjektivt, psykiskt välbefinnande
  • Kognitiv förmåga, det vill säga vår förmåga till inlärning
  • Positiva sociala interaktioner och engagemang
  • Upplevd förmåga att klara av livsuppgifter
  • Minne och uppmärksamhet
  • Impulskontroll
  • Fantasi och kreativitet
  • Barns skolprestationer
  • Dessutom kan vistelser och upplevelser av natur minska ångest och negativa känslor

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Stadsplanerare får hjälp att tänka grönt

Ett internationellt forskarlag med över 20 experter inom både hälsa, naturvetenskap och samhällsvetenskap, bland annat från Stockholms universitet, har utifrån dessa fakta utarbetat ett ramverk som kan användas som verktyg för beslutsfattare inom stadsplanering, för att stävja den ökande psykiska ohälsan i samhället. Om stadsplanerare får tillgång till statistik över hur grönområden påverkar mental hälsa på ett positivt sätt – och man därmed även kan minska samhällskostnaderna – så skulle det underlätta beslutsfattandet och medföra många fördelar. Det menar forskarna Therese Lindhal och Carl Folke vid Stockholm Resilience center, Stockholms universitet.

LÄS OCKSÅ: Vandra – för hälsa och själslig återhämtning

Källa: Stockholm Resilience center och studien Nature and mental health: An ecosystem service perspective

Av Carolina Eriksson

Annons

Annons