Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturen och att vandra i den har alltid varit viktigt för Ulrica Norberg. Foto: Linda Alfvegren.

Vandra – för hälsa och själslig återhämtning

Vandring och friluftsliv har funnits med Urica Norberg hela livet. För Kurera förklarar hon varför vandring är så bra både som fysisk träning och själslig återhämtning, och för den som vill upptäcka och utforska sig själv, sina medmänniskor, naturen – och världen.

Ulrica Norberg har under många år varit verksam som yogalärare, författare och föreläsare. Hon bodde länge i USA där hon upptäckte yoga och zenmeditation och har rest världen runt i sitt jobb. Nästan lika många turer och svängar har hennes liv tagit, upp och ner. Nu är hon aktuell med boken "Nomad" (Harper Life) som handlar om den läkande kraften i att vandra som ett sätt att utforska sig själv och finna balans i livet.

Trenderna visar också att det aldrig har funnit så många olika inriktningar för vandring som nu: botaniska vandringar, matsafaris, geologiska vandringar, litterära strövtåg, pilgrimsvandringar…

 

–Jag vill i boken slå ett slag för att alla måste få hitta sitt sätt att vandra på. I marknadsföring och information om vandring har det länge sett ut på ett visst sätt i Sverige; man ska ha på sig en viss typ av kläder, skor och ryggsäck. Då tycker jag att man bygger en onödig tröskel. Istället, börja med att fundera på: vad är jag för typ av person? Vad tycker jag om? Det kan räcka med att ta på sig ett par sköna joggingbrallor och springskor, knyta åt dem bra –för god stabilitet och för att slippa blåsor som annars uppstår av friktion mellan tårna när skon sitter löst – packa ner lite fika och gå ut och mysvandra någon timme.

Vad betyder vandringen för dig?
Frihet och utrymme. Att få vara tillsammans med mig själv och processa saker. Ibland själv och ibland med andra.

LÄS OCKSÅ: Så gör du skogsutflykten rolig för hela familjen 

Vandrat i alla världsdelar
Redan som barn gav sig Ulrica ofta ut på vandring med familjen som närde ett stort friluftsintresse.

– Vi var alltid ute, det finns bilder på mig som liten då jag ligger i ett blåbärsris på någon led någonstans med min familj. Jag var inte alltid eld och lågor då, men när jag blev vuxen så var tröskeln väldigt låg ut till naturen.

 

En släkt av nomader
Ulrica Norberg har till dags dato vandrat i alla världsdelar. Hon kommer från en släkt av nomader, förfäder som utvandrat och upptäckt världen. Och hon har gått i deras fotspår – i över tio års tid har hon arrangerat vandringsresor, så kallade ”hikefulness-resor", där hon kombinerar kunskap om naturen med personlig utveckling och kreativitet, i ett sätt att använda naturen för att hitta sin hälsa.

När man är ute i naturen blir man medveten om det finns en sådan enorm gemenskap. Träd, växter och djur…alla samarbetar ju. Om man tittar på ett träd så märker man att den både är en del av en gemenskap, men samtidigt en så stark individ – och att den individen får plats i gemenskapen. Jag tror att det smittar av sig på oss människor, att vi får ett stöd, en push och en uppmuntran av naturen i att ”var dig själv!”, men också ihop med andra.

LÄS OCKSÅ: Vilda växter-skola: fläder

Ulrica Norberg älskar att vandra i berg, upplevelsen när man kommer till toppen är nästan religiös.

 

Bra fysisk träning
Hon betonar också de fysiska fördelarna med vandring.

–Hela kroppen tränas, både stora och små muskelgrupper, stabilitet och mobilitet. Man måste hela tiden balansera och parera på stock och sten, man bär saker och går över lång tid. Alla kroppens system får en kickback och framförallt andningen blir otroligt mycket bättre när du får andas frisk luft, och av att gå i sig.

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Svenskarna föredrar att motionera utomhus

Fler hälsofördelar med att vandra

 • Få träningsformer är så bra som vandring för att stärka upp andningsmuskulaturen, och för syresättning av cellerna. Du får ökad styrka i hjärta, lungor och muskler om du vandrar kuperat.
 • Vandring över lågland över längre tid är dock bättre för att öka förbränningen, så att ämnesomsättningen hänger med.
 • Bra för bäckenbotten, stabilitet och core, särskilt för kvinnor. Bland annat i klimakteriet och mot inkontinens med mera.
 • När du vill använda vandring som träning än mer så kan du testa "trail run", där du springer istället för att gå när du kommer till lågland, med ryggsäcken på.
 • Vandring är också jättebra förberedelse för löpning,  för att stärka upp kardiovaskulär kraft och lungkraft.

Ulricas praktiska tips:

 1. Satsa på bra skor och en bra ryggsäck!
 2. Välj inte så extrema strapatser. Om du haft mycket mental stress: välj en favoritsträcka och  gå den flera gånger i veckan. Du måste inte alltid utforska nytt, det kan bli en stress i sig. Igenkänningsaspekten är bra, att du upptäcker nya saker varje gång du går samma sträcka. Men utmana dig om du känner dig stabil.
 3. Vandra med någon som är erfaren, som kan psykologin bakom vandring; när man dippar mentalt och varför och vad man kan göra åt det.
 4. Är du äldre eller rehabiliteras? Då är vandringsstavar ett bra hjälpmedel som stöd, och de aktiverar även överkroppen. Stavar är även bra för barn att stödja sig på.
 5. Vandrar du med barn, tänk på att pausa oftare. Det går inte att pusha dem för då kommer de inte vilja gå ut och vandra igen. Gör det till ett utforskande! Tänk på att blodsockret kan störtdyka med arga utbrott som följd, så fyll på förråden.
 6. Tänk på att stretcha, och gärna göra det under tiden du vad. För du blir spänd i vader och rumpa.
 7.  Packa med: Sittunderlag, fika och matsäck, morakniv eller liknande, en ”trailmix” för snabb energi bestående av blandade nötter, torkad frukt eller bär och hackad mörk choklad, kompass och kamera (men lämna din smartphone hemma om du kan).

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

 

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!