Annons
Annons

Niklas Kämpargård: ”Soppor, grytor och röror är fantastisk mat i skogen”

Bokaktuella Niklas Kämpargård vill inspirera fler att upptäcka hur välgörande för både kropp och själ det är att vistas mer i det fria. Och att laga mat i naturen är något alldeles särskilt. Men hur bär man sig åt, vad smakar bäst och vilka förberedelser behövs?

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 november, 2021
Niklas Kämpargård: ”Soppor, grytor och röror är fantastisk mat i skogen”

Bokaktuella Niklas Kämpargård vill inspirera fler att upptäcka hur välgörande för både kropp och själ det är att vistas mer i det fria. Och att laga mat i naturen är något alldeles särskilt. Men hur bär man sig åt, vad smakar bäst och vilka förberedelser behövs?

Oavsett om du vandrar, paddlar, springer eller ”bara är” ute i skog och mark så är hälsofördelarna många. Bland annat starkare upplevelser av meningsfullhet i livet, ökade positiva känslor samt ökad kreativitet och kognitiv förmåga, vilket stärks av många forskningsstudier. Och även när sommaren ligger bakom oss finns mycket härligt att njuta av och upptäcka i naturen: höstlövens skiftningar i rött och gult, svamp och bär att plocka…

Men när man vistas en lite längre stund i naturen behöver man förstås också se till att få i sig lättlagad och god mat. Niklas Kämpargård är fotograf, skribent, guide, föreläsare och något av en guru inom friluftsliv. Nu är han aktuell med boken ”Vara ute” (LB förlag) i vilken han ger tips, råd och inspiration till några av Sveriges bästa naturupplevelser. Tidigare har Niklas skrivit böcker om självhushållning, odling och krisberedskap.

LÄS OCKSÅ: 5 växter som håller din uteplats fri från mygg

Niklas Kämpargård är fotograf, skribent, guide, föreläsare och något av en guru inom friluftsliv

Gav sig tidigt ut på egna turer

Det mångåriga friluftsintresset startade med egentid i skogen för Niklas och följdes sedan av Friluftsfrämjandet och scouterna. Periodvis var han engagerad i frivilligförsvaret och gav sig ofta ut på egna turer, ensam eller med kompisar.

– Numera gillar jag det lilla extra, alltså att njuta av en kopp kaffe i en glänta eller en god kaka som tillagats på stormkök eller över öppen eld. Måste jag välja så vandrar jag gärna, paddlar i skärgården och njuter av stunden som den är. Gärna tillsammans med hunden Sora, som är en brun jaktlabbe, berättar Niklas.

Vilka vinster för din hälsa och ditt välbefinnande har du märkt av att vistas i naturen?

– Jag har alltid spenderat en stor del av min tid utomhus och i naturen och kan därför inte påstå att jag sett någon förändring nu. Däremot vet jag att många andra, som börjar med ett aktivt friluftsliv märker av en rad positiva effekter, exempelvis en lägre stressnivå, mer välbefinnande och får lättare att hantera vardagens utmaningar. Dessutom ger rörelse och aktivitet en rad andra fördelar som är bra både för kroppen och knoppen. Exempelvis minskar det risken för hjärt- och kärlsjukdom och förhindrar effektivt psykisk ohälsa. 

LÄS OCKSÅ: Fysisk aktivitet hjälper vid stress

Inled ditt friluftsäventyr på enkel nivå

Vilka är dina bästa tips för en längre tur i skog och tur, kanske med övernattning?

– Jag tycker att det är viktigt att man börjar enkelt och utvecklar sina förmågor efterhand. Den som börjar ambitiöst och vill lära sig allt på en och samma gång riskerar nämligen att tröttna innan man ens kommer ut. Börja med korta promenader med en enkel fika i ryggsäcken och utveckla dina färdigheter – och din utrustning – efterhand som du lär dig mer. Börja med dagsturer och utveckla till en övernattningstur innan du planerar flerdagars- och veckoturer. Gå korta sträckor hellre än långa och ge dig tid att njuta av naturens fantastiska närvaro. 

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Stormkök enklaste matlagningen

Har du några tips för att göra matlagningen i det fria enklare?

– Enklast är att laga mat på ett stormkök. Då kan du lätt reglera värmen och koka och steka sådant som du behöver. Att laga mat över öppen eld kräver möjligheten att reglera värmen då det lätt blir mycket varmt i grytorna. Fördelen är att man kan köpa vilka grytor som helst på secondhand och ställa dem rakt i elden. Soppor, grytor och röror är fantastisk mat i skogen. Enkelt och smakrikt. 

Slutligen: vad tycker du själv smakar bäst i det fria?

– Jag älskar verkligen smaken och doften av nybakt bröd. Man kan baka eller värma bröd i en Omnia-ugn, steka platta bröd på en stekhäll eller baka en kaka i en reflektorugn. Dessutom är det gott med vegetariska grytor och röror och en pilsner bredvid.

Text Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Niklas Kämpargård

Ålder: 44 år. 
Familj: Hustrun Kristina och barnen Kalle, 17, och Hilda, 13 år.
Bor: I Sölvesborg i fantastiska Blekinge. Har ett vackert hus från 1900-talets början med en magisk glasveranda och en härlig trädgård. 
Gör: Skriver böcker och reportage om friluftsliv, odling, krisberedskap och ett hållbart resande. Föreläser och utbildar och vandrar så ofta jag har tid. 
Bakgrund: Sjuksköterska som arbetat på ambulansen sedan millennieskiftet. Numera skrivande fotograf, guide och föreläsare på heltid. 
Så mår jag bra: Omgiven av skog med en kopp kaffe i handen just efter det att kaffet kokat upp på elden bredvid. Skogspromenader med hunden är heller inte fel och övernattningsturer ensam eller tillsammans med familj eller vänner. 

Annons
Annons