Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pappa och barn i skogen

Så gör du skogsutflykten rolig för hela familjen

Myggigt, geggigt och krångligt.
Eller alldeles underbart?
Här är några knep för att göra skogsutflykten rolig – för hela familjen.

Intresset för camping och friluftsliv har ökat på senare tid. Och det kan vara både rogivande och fungera sammansvetsande att komma ut i naturen tillsammans.
Utomhusvistelse är nämligen hälsosamt, både fysiskt och mentalt, genom att den sänker våra stressnivåer, lindrar oro och ångest, ger ett lugn och ökar koncentrationen.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Smittar av sig till barnen
Men det är inte alltid som samtliga familjemedlemmar är lika förtjusta i att ge sig ut i skogen. Det främsta knepet för en så trevlig

Emma V Larsson

Författaren och journalisten Emma V Larsson. Foto: Oskar Wallander

naturvistelse som möjligt är att själv vara positiv, menar författaren och journalisten Emma V Larsson som är specialiserad på friluftsliv samt aktuell med boken ”Det stora tältäventyret”.
–  Det är viktigt att göra turen njutbar även för de vuxna, då dina egna känslor för naturen smittar av sig till barnen. Tänk på att klä dig enligt lager-på lager-principen och ha bekväma skor som du har gått in. Och läs på ordentligt och ha koll på vilken typ av vandringsled ni ska ge er ut på.

LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

Lär er något tillsammans
Det gäller också att göra aktiviteterna så lustfyllda som möjligt, anser Emma V Larsson.
– Håll aktiviteterna enkla. Ta hjälp av böcker och appar. Kanske kan ni lära er något tillsammans som att leta olika djur eller vilda, ätbara växter. Ha en täljskola, där ni lär er tälja med kniv. Geocaching, vilket är som en skattjakt med hjälp av en GPS-enhet, kan vara en bra aktivitet för den tävlingsinriktade. Eller laga mat ute tillsammans, det är både spännande och roligt!

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Särskilda regler i skyddade områden
Glöm inte att ha koll på vilka regler som gäller innan ni ger er ut i naturen bara, påminner Emma V Larsson om.
– Allemansrätten gäller i Sverige, men det är särskilda regler i skyddade områden som naturreservat och nationalparker, och om du ska elda ute är det mycket att ha koll på. Läs därför på och var förberedd.

Här är Emma V Larssons tips för att göra skogsutflykten rolig för hela familjen.

  • Läs på och planera din tur ordentligt. Hur ser terrängen ut? Är vandringen väl markerad? Prova ut din ryggsäck ordentligt, samt även skor.
  • Börja enkelt! En dagstur är ett bra sätt för den ovana att testa vandring. Du behöver inte mycket utrustning och det mesta har du antagligen redan hemma i garderoben.
  • Gör skogsutflykten till en lek. Kanske kan hela familjen leka ”inte nudda mark” genom att balansera på stock och sten. Eller ta med en burk ut för att samla skatter i, som kottar och fina stenar.

LÄS OCKSÅ: Lättlagat och gott i det gröna

  • Gå på upptäcktsfärd. Leta vilda, ätbara växter och lär er nya tillsammans, som harsyra och maskrosor! Tävla om att hitta saker i naturen som börjar på en viss bokstav eller leta efter spår av djur, som fotspår och spillning. Hur ser älgens bajs ut och hur bor bävern? Lär er och upptäck tillsammans.
  • Ta med något gott att äta. Lägg krut på maten - det är alltid ett säkert kort, ta med färdig mat i mattermos eller laga något ute tillsammans. Och laga det du gillar! Friluftsmat kan vara vilken mat som helst.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!