Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pappa och barn i skogen

Så gör du skogsutflykten rolig för hela familjen

Myggigt, geggigt och krångligt.
Eller alldeles underbart?
Här är några knep för att göra skogsutflykten rolig – för hela familjen.

Intresset för camping och friluftsliv har ökat på senare tid. Och det kan vara både rogivande och fungera sammansvetsande att komma ut i naturen tillsammans.
Utomhusvistelse är nämligen hälsosamt, både fysiskt och mentalt, genom att den sänker våra stressnivåer, lindrar oro och ångest, ger ett lugn och ökar koncentrationen.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Barn i samklang med naturen är lyckligare

Smittar av sig till barnen
Men det är inte alltid som samtliga familjemedlemmar är lika förtjusta i att ge sig ut i skogen. Det främsta knepet för en så trevlig

Emma V Larsson

Författaren och journalisten Emma V Larsson. Foto: Oskar Wallander

naturvistelse som möjligt är att själv vara positiv, menar författaren och journalisten Emma V Larsson som är specialiserad på friluftsliv samt aktuell med boken ”Det stora tältäventyret”.
–  Det är viktigt att göra turen njutbar även för de vuxna, då dina egna känslor för naturen smittar av sig till barnen. Tänk på att klä dig enligt lager-på lager-principen och ha bekväma skor som du har gått in. Och läs på ordentligt och ha koll på vilken typ av vandringsled ni ska ge er ut på.

LÄS OCKSÅ: 3 tips på naturliga solskydd för ditt barn

Lär er något tillsammans
Det gäller också att göra aktiviteterna så lustfyllda som möjligt, anser Emma V Larsson.
– Håll aktiviteterna enkla. Ta hjälp av böcker och appar. Kanske kan ni lära er något tillsammans som att leta olika djur eller vilda, ätbara växter. Ha en täljskola, där ni lär er tälja med kniv. Geocaching, vilket är som en skattjakt med hjälp av en GPS-enhet, kan vara en bra aktivitet för den tävlingsinriktade. Eller laga mat ute tillsammans, det är både spännande och roligt!

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning – skogsbad kan bli behandlingsmetod mot stress

Särskilda regler i skyddade områden
Glöm inte att ha koll på vilka regler som gäller innan ni ger er ut i naturen bara, påminner Emma V Larsson om.
– Allemansrätten gäller i Sverige, men det är särskilda regler i skyddade områden som naturreservat och nationalparker, och om du ska elda ute är det mycket att ha koll på. Läs därför på och var förberedd.

Här är Emma V Larssons tips för att göra skogsutflykten rolig för hela familjen.

  • Läs på och planera din tur ordentligt. Hur ser terrängen ut? Är vandringen väl markerad? Prova ut din ryggsäck ordentligt, samt även skor.
  • Börja enkelt! En dagstur är ett bra sätt för den ovana att testa vandring. Du behöver inte mycket utrustning och det mesta har du antagligen redan hemma i garderoben.
  • Gör skogsutflykten till en lek. Kanske kan hela familjen leka ”inte nudda mark” genom att balansera på stock och sten. Eller ta med en burk ut för att samla skatter i, som kottar och fina stenar.

LÄS OCKSÅ: Lättlagat och gott i det gröna

  • Gå på upptäcktsfärd. Leta vilda, ätbara växter och lär er nya tillsammans, som harsyra och maskrosor! Tävla om att hitta saker i naturen som börjar på en viss bokstav eller leta efter spår av djur, som fotspår och spillning. Hur ser älgens bajs ut och hur bor bävern? Lär er och upptäck tillsammans.
  • Ta med något gott att äta. Lägg krut på maten - det är alltid ett säkert kort, ta med färdig mat i mattermos eller laga något ute tillsammans. Och laga det du gillar! Friluftsmat kan vara vilken mat som helst.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.