Annons

Forskning: Mobilen förstör våra relationer

Retar du dig på att din partner har svårt att slita sig från mobilen? Då är du inte ensam! Mobiler är ett stort hot mot våra kärleksrelationer, det slår ny forskning från Finland fast. De leder bland annat till distans, misstänksamhet, frustration – och skilsmässor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
16 december, 2023
Sad Arabic Wife Suspecting Infidelity Looking At Husband While He Texting Using Cellphone Sitting On Couch At Home. Bad Romantic Relationship And Marital Crisis Concept

Vi lever våra liv allt mer genom våra mobiltelefoner och andra skärmar. Vi scrollar i sociala medier, shoppar, streamar serier, jobbar, spelar spel, läser nyheter, chattar och mejlar… Kanske gör du själv mycket av detta. Men kanske irriterar du dig ändå på att din partner inte riktigt är närvarande när du pratar med hen? Eller att du får berätta samma sak flera gånger därför att skärmen stal uppmärksamheten första gången? Kanske känner du dig nonchalerad när du berättar något viktigt, och din partner inte tittar upp från mobilen? Och stör dig på att hen hellre scrollar på mobilen bredvid dig i soffan än pratar med dig på kvällen?

I så fall är du långt ifrån ensam! En ny studie från Åbo universitet visar nämligen att mobilscrollande försämrar våra relationer.

LÄS OCKSÅ: Få bättre relationer med kärlekens språk

Mobiler försvagar relationen

Forskningsresultaten är tydliga, säger forskaren Anna Rotkirch, som varit initiativtagare till projektet, till TV4. Hon menar att det rör sig om stora trender i samhället – och att man sett över tid att mobilanvändande leder till större risk för skilsmässa efter 10 år som gifta.

Skärmtid och i synnerhet separat sådan – alltså att partnern tittar på sin mobil och du på din – hänger ihop med att parrelationens kvalitet försvagas och relationen förkortas, säger Anna Rotkirch.

Annons

Mobilen triggar misstänksamhet

Mobilen kan också trigga misstänksamhet och det finns ett samband mellan mobilanvändning och svartsjuka, otrohet – och risk för skilsmässor. Problemet med skärmen är att de runt omkring inte kan veta vad du gör på den. De vet inte vem du skriver till, vad du tittar på och så vidare.

– Om du läser en tidning eller en bok så har man en aning. Men på skärmen har man inte det. Det ökar misstroendet vilket föder mer svartsjuka, fler konflikter och mer misstänksamhet i parrelationer, säger Anna Rotkirch.

Sociala medier är på ett sätt som en enda stor dejtingsajt menar hon, där du hela tiden ser andra personer som alltid ser ut som sitt bästa jag. Medan din partner kanske sitter där bredvid vid frukostbordet och inte ser ut som sitt bästa jag. Det är en ständig påminnelse om att det finns andra människor där ute. Och dragningskraften att titta på någon eller något annat än på sin gamla partner som man har hängt ihop med länge, är så stor.

Vi går miste om närhet

Psykolog Anna Bennich menar att resultatet från studien inte är förvånande, hon har märkt av dessa tendenser inom parterapin. Problemet är att när vi gör saker i vår egen telefon så blir vi mindre uppmärksamma på annat och då missar vi saker runt omkring oss, och det föder frustration hos partnern eller andra närstående. Vi går miste om närheten till varandra, helt enkelt, förklarar hon.

Anna Bennich tycker att det viktigt att ta upp när telefonen blivit ett problem i relationen och göra det i tid. Annas kan det till slut bli svårt att göra något åt det.

Annons

Man behöver förstå att om man ständigt är någon annanstans, genom sin telefon, så kommer relationen att bli svagare och sämre. För partnern som kanske vill prata eller umgås, blir ju de facto bortvald. Man måste lära sig att hitta en balans i mobilanvändet, men det kan vara svårt eftersom mobilen och allt den innehåller har en så stark dragningskraft.

– Jag hör ofta i terapin: ”– Ja men jag sitter ju där bredvid dig!”. – ”Fast du är inte där, då är det bättre att du går iväg och spelar golf eller något, så att jag inte ser dig”. Att ständigt vara på mobilen är att välja bort och visa att mobilen är ”mer intressant än vad du är”. Och så kan det ju också vara, men inte precis hela tiden, säger Anna Bennich.

Mobilen kan stärka relationen – också

Finns det då inte något positivt med mobiler och skärmar för relationen?  Jo, om man gör eller ser saker tillsammans, på samma skärm! Eller använder mobilen för att skicka romantiska, roliga eller sexiga sms till varandra under dagen, då kan det istället stärka relationen.

Och i relationen till andra närstående är det förstås positivt att kunna hålla kontakten, med långväga släktingar exempelvis. Allt handlar om hur vi förhåller oss till mobilen, understryker Anna Bennich.

Källa: TV4

Annons