Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Få bättre relationer med kärlekens språk

Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem, men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

En vanlig anledning till relationsproblem är att vi har olika sätt att visa och ta emot kärlek och uppskattning. Journalisten Helene Arkhem och samtalsterapeuten Åsa Nyvall har skrivit boken ”Kärlekens språk” som nyligen kom ut på LB Förlag. Idén föddes när Helene hörde sin medförfattare föreläsa.
– Det blev verkligen en aha-upplevelse för mig. Helt plötsligt såg jag mig själv och människor omkring mig med nya ögon. Jag kan ärligt säga att kunskapen om kärlekens språk har räddat mitt äktenskap, nu förstår jag min man efter 27 år.
Helene ville att fler skulle få tillgång till metoden och tyckte att Åsa borde skriva en bok om kärleksspråken, istället blev det att de skrev den tillsammans.
– Vår förhoppning är att kunskaperna om kärleksspråken ska betyda lika mycket för andra som det gjort för oss. Vår bok är en nyckel till lyckliga relationer.

Alla har ett primärt språk
Enligt teorin om kärleksspråken finns det fem olika sätt att visa kärlek och uppskattning. Alla fem språken behövs i en relation och vi uppskattar samtliga, men var och en av oss har också ett språk som är extra viktigt för oss – vårt primära kärleksspråk. Det som påverkar oss allra mest och får dig oss känna oss älskade och uppskattade.
–  Ditt primära kärleksspråk använder du när du visar kärlek. Det är också det språk som du helst vill bli bekräftad på av andra.
Om ett par har olika primära språk kan det leda till missförstånd och  problem i relationen, förklarar Helene..

 

De fem språken
Fysisk beröring
Gåvor
Tid tillsammans
Tjänster
Bekräftande ord

Öppnar upp för kärleksfulla samtal
– Nyckeln till lyckliga och hållbara relationer är kommunikation. Om du blir medveten om kärleksspråken och deras påverkan kan du prata om det med din partner och uttrycka dina önskemål.
Kunskaperna om kärleksspråken kan öppna upp för fantastiska samtal menar Helene.
– Det finns flera exempel på det i boken och många par har fått en ögonöppnare och en nystart efter att ha fått de här språkkunskaperna.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad behöver du?

Ta reda på vilka språk ni har
Hur går man till väga då?
– Börja med att ta reda på vilket som är ditt kärleksspråk och vilket som är din partners.
Det kan man göra genom att använda sig av det test som finns i boken, det finns även ett mindre test online, tipsar Helene.
– När ni vet vilka språk som är era primära så har ni en bra grund för fina diskussioner om ert förhållande och hur det kan utvecklas. Med kunskaper om era eventuella olikheter kan många missförstånd undvikas.

Lär känna andra bättre
Ökad kunskap om våra egna och andras behov och sätt att visa uppskattning kan även påverka hur vi upplever andras beteende gentemot oss själva menar Helene.
– Det är många som vittnar om att kunskaperna om kärleksspråken har gett dem större förståelse för människor i deras närhet. Plötsligt är det tydligt varför ens partner, barn, föräldrar, vänner och kollegor beter sig som de gör.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Helene Arkhem. Foto Peter Bladskog

Kan metoden förbättra våra relationer till andra än våra kärlekspartners som våra arbetskamrater?
– Ja, våra kärleksspråk är desamma i alla relationer. Men de kan ta sig olika uttryck. Fysisk beröring, till exempel, kan vara en kyss med din partner, en kram när du träffar en vän och på jobbet kan det vara en uppskattande klapp på en kollegas axel.
Är man observant är det ganska lätt att lista ut vilka kärleksspråk kollegorna har menar Helene.
– Kollegan som ofta kommer med hembakat bröd till fikarasten har säkerligen gåvor som kärleksspråk. Kollegan som verkligen uppskattar lunchsällskap har troligen tid tillsammans som sitt kärleksspråk. När du vet vilka kärleksspråk olika personer har så kan du bekräfta dem på rätt sätt, något som färbättrar relationen.

 

Och vår familj, många bär på trauman av att inte känna sig älskade av sina föräldrar och är oroliga att kanske föra det vidare till sina barn, hur bryter man ett sådant mönster med er metod?
– När vi blir medvetna om hur kärleksspråken påverkar oss kan vi se våra relationer på ett nytt, klarare sätt. Det gäller även de relationer vi växte upp med, säger Helene.
Hon berättar att många som haft en bild av att de var oälskade som barn genom kärleksspråken förstått att det snarare handlar om att föräldrarna visade kärlek på ett sätt som de inte förstod.
– Barn är precis som vuxna, de talar och vill bli bemötta på sitt kärleksspråk. Har vi tur så pratar vi samma kärleksspråk som våra barn, men ofta är det inte så. Vi bryter mönstret genom att bli medvetna om att vi, både stora och små, vill bli bemötta på olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Hur relaterar du på jobbet?

Idag är det Alla hjärtans dag, har ni några tips till alla singlar därute som längtar efter en lycklig relation?
– Om du ser kärleksspråken som en nyckel till bättre relationer bör du träffa någon som är öppen för kärleksspråkens möjligheter. Ta upp ämnet kärleksspråk på en dejt. Fråga personen du träffar vilket språk hen tror att hen pratar. Berätta även vad som är viktigt för dig i en relation, tipsar Helene och fortsätter:
– Det kan bli spännande, intressanta och kärleksfulla samtal där ni lär känna varandra!

Och till paret som vill stärka sin relation?
– Prata om kärleksspråken och uttryck era önskningar. Berätta för varandra vad ni uppskattar hos den andra. Checka av hur er relation mår regelbundet. Boka in möten och prata kärleksspråk och hur det går med er kärlekskommunikation, kanske är det något ni vill justera. Låt era samtal ha en kärleksfull och varm ton.

Av Nina Törmark


Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

 

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

 

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.