Få bättre relationer med kärlekens språk

Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem, men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

En vanlig anledning till relationsproblem är att vi har olika sätt att visa och ta emot kärlek och uppskattning. Journalisten Helene Arkhem och samtalsterapeuten Åsa Nyvall har skrivit boken ”Kärlekens språk” som nyligen kom ut på LB Förlag. Idén föddes när Helene hörde sin medförfattare föreläsa.
– Det blev verkligen en aha-upplevelse för mig. Helt plötsligt såg jag mig själv och människor omkring mig med nya ögon. Jag kan ärligt säga att kunskapen om kärlekens språk har räddat mitt äktenskap, nu förstår jag min man efter 27 år.
Helene ville att fler skulle få tillgång till metoden och tyckte att Åsa borde skriva en bok om kärleksspråken, istället blev det att de skrev den tillsammans.
– Vår förhoppning är att kunskaperna om kärleksspråken ska betyda lika mycket för andra som det gjort för oss. Vår bok är en nyckel till lyckliga relationer.

Alla har ett primärt språk
Enligt teorin om kärleksspråken finns det fem olika sätt att visa kärlek och uppskattning. Alla fem språken behövs i en relation och vi uppskattar samtliga, men var och en av oss har också ett språk som är extra viktigt för oss – vårt primära kärleksspråk. Det som påverkar oss allra mest och får dig oss känna oss älskade och uppskattade.
–  Ditt primära kärleksspråk använder du när du visar kärlek. Det är också det språk som du helst vill bli bekräftad på av andra.
Om ett par har olika primära språk kan det leda till missförstånd och  problem i relationen, förklarar Helene..

 

De fem språken
Fysisk beröring
Gåvor
Tid tillsammans
Tjänster
Bekräftande ord

Öppnar upp för kärleksfulla samtal
– Nyckeln till lyckliga och hållbara relationer är kommunikation. Om du blir medveten om kärleksspråken och deras påverkan kan du prata om det med din partner och uttrycka dina önskemål.
Kunskaperna om kärleksspråken kan öppna upp för fantastiska samtal menar Helene.
– Det finns flera exempel på det i boken och många par har fått en ögonöppnare och en nystart efter att ha fått de här språkkunskaperna.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad behöver du?

Ta reda på vilka språk ni har
Hur går man till väga då?
– Börja med att ta reda på vilket som är ditt kärleksspråk och vilket som är din partners.
Det kan man göra genom att använda sig av det test som finns i boken, det finns även ett mindre test online, tipsar Helene.
– När ni vet vilka språk som är era primära så har ni en bra grund för fina diskussioner om ert förhållande och hur det kan utvecklas. Med kunskaper om era eventuella olikheter kan många missförstånd undvikas.

Lär känna andra bättre
Ökad kunskap om våra egna och andras behov och sätt att visa uppskattning kan även påverka hur vi upplever andras beteende gentemot oss själva menar Helene.
– Det är många som vittnar om att kunskaperna om kärleksspråken har gett dem större förståelse för människor i deras närhet. Plötsligt är det tydligt varför ens partner, barn, föräldrar, vänner och kollegor beter sig som de gör.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Helene Arkhem. Foto Peter Bladskog

Kan metoden förbättra våra relationer till andra än våra kärlekspartners som våra arbetskamrater?
– Ja, våra kärleksspråk är desamma i alla relationer. Men de kan ta sig olika uttryck. Fysisk beröring, till exempel, kan vara en kyss med din partner, en kram när du träffar en vän och på jobbet kan det vara en uppskattande klapp på en kollegas axel.
Är man observant är det ganska lätt att lista ut vilka kärleksspråk kollegorna har menar Helene.
– Kollegan som ofta kommer med hembakat bröd till fikarasten har säkerligen gåvor som kärleksspråk. Kollegan som verkligen uppskattar lunchsällskap har troligen tid tillsammans som sitt kärleksspråk. När du vet vilka kärleksspråk olika personer har så kan du bekräfta dem på rätt sätt, något som färbättrar relationen.

 

Och vår familj, många bär på trauman av att inte känna sig älskade av sina föräldrar och är oroliga att kanske föra det vidare till sina barn, hur bryter man ett sådant mönster med er metod?
– När vi blir medvetna om hur kärleksspråken påverkar oss kan vi se våra relationer på ett nytt, klarare sätt. Det gäller även de relationer vi växte upp med, säger Helene.
Hon berättar att många som haft en bild av att de var oälskade som barn genom kärleksspråken förstått att det snarare handlar om att föräldrarna visade kärlek på ett sätt som de inte förstod.
– Barn är precis som vuxna, de talar och vill bli bemötta på sitt kärleksspråk. Har vi tur så pratar vi samma kärleksspråk som våra barn, men ofta är det inte så. Vi bryter mönstret genom att bli medvetna om att vi, både stora och små, vill bli bemötta på olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Hur relaterar du på jobbet?

Idag är det Alla hjärtans dag, har ni några tips till alla singlar därute som längtar efter en lycklig relation?
– Om du ser kärleksspråken som en nyckel till bättre relationer bör du träffa någon som är öppen för kärleksspråkens möjligheter. Ta upp ämnet kärleksspråk på en dejt. Fråga personen du träffar vilket språk hen tror att hen pratar. Berätta även vad som är viktigt för dig i en relation, tipsar Helene och fortsätter:
– Det kan bli spännande, intressanta och kärleksfulla samtal där ni lär känna varandra!

Och till paret som vill stärka sin relation?
– Prata om kärleksspråken och uttryck era önskningar. Berätta för varandra vad ni uppskattar hos den andra. Checka av hur er relation mår regelbundet. Boka in möten och prata kärleksspråk och hur det går med er kärlekskommunikation, kanske är det något ni vill justera. Låt era samtal ha en kärleksfull och varm ton.

Av Nina Törmark


Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

 

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

 

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.