Få bättre relationer med kärlekens språk

Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem, men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

En vanlig anledning till relationsproblem är att vi har olika sätt att visa och ta emot kärlek och uppskattning. Journalisten Helene Arkhem och samtalsterapeuten Åsa Nyvall har skrivit boken ”Kärlekens språk” som nyligen kom ut på LB Förlag. Idén föddes när Helene hörde sin medförfattare föreläsa.
– Det blev verkligen en aha-upplevelse för mig. Helt plötsligt såg jag mig själv och människor omkring mig med nya ögon. Jag kan ärligt säga att kunskapen om kärlekens språk har räddat mitt äktenskap, nu förstår jag min man efter 27 år.
Helene ville att fler skulle få tillgång till metoden och tyckte att Åsa borde skriva en bok om kärleksspråken, istället blev det att de skrev den tillsammans.
– Vår förhoppning är att kunskaperna om kärleksspråken ska betyda lika mycket för andra som det gjort för oss. Vår bok är en nyckel till lyckliga relationer.

Alla har ett primärt språk
Enligt teorin om kärleksspråken finns det fem olika sätt att visa kärlek och uppskattning. Alla fem språken behövs i en relation och vi uppskattar samtliga, men var och en av oss har också ett språk som är extra viktigt för oss – vårt primära kärleksspråk. Det som påverkar oss allra mest och får dig oss känna oss älskade och uppskattade.
–  Ditt primära kärleksspråk använder du när du visar kärlek. Det är också det språk som du helst vill bli bekräftad på av andra.
Om ett par har olika primära språk kan det leda till missförstånd och  problem i relationen, förklarar Helene..

 

De fem språken
Fysisk beröring
Gåvor
Tid tillsammans
Tjänster
Bekräftande ord

Öppnar upp för kärleksfulla samtal
– Nyckeln till lyckliga och hållbara relationer är kommunikation. Om du blir medveten om kärleksspråken och deras påverkan kan du prata om det med din partner och uttrycka dina önskemål.
Kunskaperna om kärleksspråken kan öppna upp för fantastiska samtal menar Helene.
– Det finns flera exempel på det i boken och många par har fått en ögonöppnare och en nystart efter att ha fått de här språkkunskaperna.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad behöver du?

Ta reda på vilka språk ni har
Hur går man till väga då?
– Börja med att ta reda på vilket som är ditt kärleksspråk och vilket som är din partners.
Det kan man göra genom att använda sig av det test som finns i boken, det finns även ett mindre test online, tipsar Helene.
– När ni vet vilka språk som är era primära så har ni en bra grund för fina diskussioner om ert förhållande och hur det kan utvecklas. Med kunskaper om era eventuella olikheter kan många missförstånd undvikas.

Lär känna andra bättre
Ökad kunskap om våra egna och andras behov och sätt att visa uppskattning kan även påverka hur vi upplever andras beteende gentemot oss själva menar Helene.
– Det är många som vittnar om att kunskaperna om kärleksspråken har gett dem större förståelse för människor i deras närhet. Plötsligt är det tydligt varför ens partner, barn, föräldrar, vänner och kollegor beter sig som de gör.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Helene Arkhem. Foto Peter Bladskog

Kan metoden förbättra våra relationer till andra än våra kärlekspartners som våra arbetskamrater?
– Ja, våra kärleksspråk är desamma i alla relationer. Men de kan ta sig olika uttryck. Fysisk beröring, till exempel, kan vara en kyss med din partner, en kram när du träffar en vän och på jobbet kan det vara en uppskattande klapp på en kollegas axel.
Är man observant är det ganska lätt att lista ut vilka kärleksspråk kollegorna har menar Helene.
– Kollegan som ofta kommer med hembakat bröd till fikarasten har säkerligen gåvor som kärleksspråk. Kollegan som verkligen uppskattar lunchsällskap har troligen tid tillsammans som sitt kärleksspråk. När du vet vilka kärleksspråk olika personer har så kan du bekräfta dem på rätt sätt, något som färbättrar relationen.

 

Och vår familj, många bär på trauman av att inte känna sig älskade av sina föräldrar och är oroliga att kanske föra det vidare till sina barn, hur bryter man ett sådant mönster med er metod?
– När vi blir medvetna om hur kärleksspråken påverkar oss kan vi se våra relationer på ett nytt, klarare sätt. Det gäller även de relationer vi växte upp med, säger Helene.
Hon berättar att många som haft en bild av att de var oälskade som barn genom kärleksspråken förstått att det snarare handlar om att föräldrarna visade kärlek på ett sätt som de inte förstod.
– Barn är precis som vuxna, de talar och vill bli bemötta på sitt kärleksspråk. Har vi tur så pratar vi samma kärleksspråk som våra barn, men ofta är det inte så. Vi bryter mönstret genom att bli medvetna om att vi, både stora och små, vill bli bemötta på olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Hur relaterar du på jobbet?

Idag är det Alla hjärtans dag, har ni några tips till alla singlar därute som längtar efter en lycklig relation?
– Om du ser kärleksspråken som en nyckel till bättre relationer bör du träffa någon som är öppen för kärleksspråkens möjligheter. Ta upp ämnet kärleksspråk på en dejt. Fråga personen du träffar vilket språk hen tror att hen pratar. Berätta även vad som är viktigt för dig i en relation, tipsar Helene och fortsätter:
– Det kan bli spännande, intressanta och kärleksfulla samtal där ni lär känna varandra!

Och till paret som vill stärka sin relation?
– Prata om kärleksspråken och uttryck era önskningar. Berätta för varandra vad ni uppskattar hos den andra. Checka av hur er relation mår regelbundet. Boka in möten och prata kärleksspråk och hur det går med er kärlekskommunikation, kanske är det något ni vill justera. Låt era samtal ha en kärleksfull och varm ton.

Av Nina Törmark


Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.