Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Få bättre relationer med kärlekens språk

Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem, men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

En vanlig anledning till relationsproblem är att vi har olika sätt att visa och ta emot kärlek och uppskattning. Journalisten Helene Arkhem och samtalsterapeuten Åsa Nyvall har skrivit boken ”Kärlekens språk” som nyligen kom ut på LB Förlag. Idén föddes när Helene hörde sin medförfattare föreläsa.
– Det blev verkligen en aha-upplevelse för mig. Helt plötsligt såg jag mig själv och människor omkring mig med nya ögon. Jag kan ärligt säga att kunskapen om kärlekens språk har räddat mitt äktenskap, nu förstår jag min man efter 27 år.
Helene ville att fler skulle få tillgång till metoden och tyckte att Åsa borde skriva en bok om kärleksspråken, istället blev det att de skrev den tillsammans.
– Vår förhoppning är att kunskaperna om kärleksspråken ska betyda lika mycket för andra som det gjort för oss. Vår bok är en nyckel till lyckliga relationer.

Alla har ett primärt språk
Enligt teorin om kärleksspråken finns det fem olika sätt att visa kärlek och uppskattning. Alla fem språken behövs i en relation och vi uppskattar samtliga, men var och en av oss har också ett språk som är extra viktigt för oss – vårt primära kärleksspråk. Det som påverkar oss allra mest och får dig oss känna oss älskade och uppskattade.
–  Ditt primära kärleksspråk använder du när du visar kärlek. Det är också det språk som du helst vill bli bekräftad på av andra.
Om ett par har olika primära språk kan det leda till missförstånd och  problem i relationen, förklarar Helene..

 

De fem språken
Fysisk beröring
Gåvor
Tid tillsammans
Tjänster
Bekräftande ord

Öppnar upp för kärleksfulla samtal
– Nyckeln till lyckliga och hållbara relationer är kommunikation. Om du blir medveten om kärleksspråken och deras påverkan kan du prata om det med din partner och uttrycka dina önskemål.
Kunskaperna om kärleksspråken kan öppna upp för fantastiska samtal menar Helene.
– Det finns flera exempel på det i boken och många par har fått en ögonöppnare och en nystart efter att ha fått de här språkkunskaperna.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad behöver du?

Ta reda på vilka språk ni har
Hur går man till väga då?
– Börja med att ta reda på vilket som är ditt kärleksspråk och vilket som är din partners.
Det kan man göra genom att använda sig av det test som finns i boken, det finns även ett mindre test online, tipsar Helene.
– När ni vet vilka språk som är era primära så har ni en bra grund för fina diskussioner om ert förhållande och hur det kan utvecklas. Med kunskaper om era eventuella olikheter kan många missförstånd undvikas.

Lär känna andra bättre
Ökad kunskap om våra egna och andras behov och sätt att visa uppskattning kan även påverka hur vi upplever andras beteende gentemot oss själva menar Helene.
– Det är många som vittnar om att kunskaperna om kärleksspråken har gett dem större förståelse för människor i deras närhet. Plötsligt är det tydligt varför ens partner, barn, föräldrar, vänner och kollegor beter sig som de gör.

LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent

Helene Arkhem. Foto Peter Bladskog

Kan metoden förbättra våra relationer till andra än våra kärlekspartners som våra arbetskamrater?
– Ja, våra kärleksspråk är desamma i alla relationer. Men de kan ta sig olika uttryck. Fysisk beröring, till exempel, kan vara en kyss med din partner, en kram när du träffar en vän och på jobbet kan det vara en uppskattande klapp på en kollegas axel.
Är man observant är det ganska lätt att lista ut vilka kärleksspråk kollegorna har menar Helene.
– Kollegan som ofta kommer med hembakat bröd till fikarasten har säkerligen gåvor som kärleksspråk. Kollegan som verkligen uppskattar lunchsällskap har troligen tid tillsammans som sitt kärleksspråk. När du vet vilka kärleksspråk olika personer har så kan du bekräfta dem på rätt sätt, något som färbättrar relationen.

 

Och vår familj, många bär på trauman av att inte känna sig älskade av sina föräldrar och är oroliga att kanske föra det vidare till sina barn, hur bryter man ett sådant mönster med er metod?
– När vi blir medvetna om hur kärleksspråken påverkar oss kan vi se våra relationer på ett nytt, klarare sätt. Det gäller även de relationer vi växte upp med, säger Helene.
Hon berättar att många som haft en bild av att de var oälskade som barn genom kärleksspråken förstått att det snarare handlar om att föräldrarna visade kärlek på ett sätt som de inte förstod.
– Barn är precis som vuxna, de talar och vill bli bemötta på sitt kärleksspråk. Har vi tur så pratar vi samma kärleksspråk som våra barn, men ofta är det inte så. Vi bryter mönstret genom att bli medvetna om att vi, både stora och små, vill bli bemötta på olika sätt.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Hur relaterar du på jobbet?

Idag är det Alla hjärtans dag, har ni några tips till alla singlar därute som längtar efter en lycklig relation?
– Om du ser kärleksspråken som en nyckel till bättre relationer bör du träffa någon som är öppen för kärleksspråkens möjligheter. Ta upp ämnet kärleksspråk på en dejt. Fråga personen du träffar vilket språk hen tror att hen pratar. Berätta även vad som är viktigt för dig i en relation, tipsar Helene och fortsätter:
– Det kan bli spännande, intressanta och kärleksfulla samtal där ni lär känna varandra!

Och till paret som vill stärka sin relation?
– Prata om kärleksspråken och uttryck era önskningar. Berätta för varandra vad ni uppskattar hos den andra. Checka av hur er relation mår regelbundet. Boka in möten och prata kärleksspråk och hur det går med er kärlekskommunikation, kanske är det något ni vill justera. Låt era samtal ha en kärleksfull och varm ton.

Av Nina Törmark


Kärlekens språk

Författare: Helene Arkhem och Åsa Nyvall.
Yrke: Helene är journalist och författare, Åsa är samtalsterapeut och parterapeut.
Mer info: Åsa Nyvall driver även Välbefinnandebloggen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.