Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Äldre kvinna blåser på maskrosor

Så gör du en omstart vid 50+

Dalande hormonnivåer, hjärndimma och en sviktande lust.
Det är mycket som händer med både kropp och knopp vid 50.
Men det går att återfå balans - så här gör du en omstart!

I 50-årsåldern upplever många kvinnor en rad kroppsliga förändringar. Vanligt är problem med dalande hormonnivåer i samband med klimakteriet, vilket kan bidra med alltifrån vallningar och svettningar till torrare och skörare slemhinnor.

LÄS OCKSÅ: ”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Tappar muskler
Man har också en ökad risk för framfall, urininkontinens och andra besvär i underlivet.
– Ibland kan tidigare skador från exempelvis graviditet och förlossning ge sig till känna i den här åldern när hållfastheten

Naprapaten Katarina Woxnerud

Naprapaten Katarina Woxnerud
Foto: Anthony Andrews

 

förändras i kroppens vävnader och vi kan tappa viss muskelmassa även i underlivet, säger naprapaten och PT:n Katarina Woxnerud som är aktuell med boken ”Livet med klimakteriet”.
Hon vill slå ett slag för att hålla igång kroppen lite extra i 50-årsåldern eftersom vi generellt blir allt mer stillasittande samtidigt som musklerna måste underhållas för att inte tappa styrka, snabbhet, explosivitet och balans.
– Det är snarare nu man ska börja med tyngre styrketräning, snabbare rörelser, börja intervallträna och sprinta kortare sträckor, hoppa, köra mountainbike och träna yoga. Självklart behöver man ge kroppen tid för att anpassa sig till den tuffare och snabbare träningen. Men börja i det lilla, gör en ovan rörelse varje vecka och lägg upp en plan för hur du stegvis kan vänja kroppen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Så blir du stark genom klimakteriet”

Självkänslan får en törn
Men det är inte bara kroppen som är i förändring – även andra områden av livet går in i en ny omvälvande fas. Kroppen har förändrats, barnen blir allt mer självständiga och kanske flyttar ut och föräldrar insjuknar. Det är en förändringens tid på många sätt. En del kvinnor upplever även att det är svårare att minnas saker och ting. Vissa upplever också en nedstämdhet och en känsla av att glädje och lust är som bortblåsta. Besvär som idag inte alltid har tydlig evidens och stöd i forskningen, därför behövs fler studier menar Katarina Woxnerud. Men att bli äldre innebär också möjligheten att upptäcka nya saker.
– Med en förlust kommer samtidigt en ny fas, säger hon.

Så gör du en omstart vid 50 – Katarina Woxneruds bästa tips

    • Upptäck din nya kropp och se vad den har för möjligheter och begränsningar.
    • Återupptäck din partner nu när barnen har flyttat hemifrån. Hitta nya vänner som är i samma livsfas som du. Tänk själv när du blev mamma, hundägare eller blev medlem i någon förening. Plötsligt fick du ett umgänge med personer som var i samma livssituation som du. Kanske det nu finns någon ”dam-klubb”i din omgivning eller undersök vad föreningar som 1,6-miljonerklubben kan erbjuda.
    • Upptäck vad du själv tycker är skoj att göra! Om du har barn kanske du har satt dina egna intressen åt sidan under många år, och nu får du mer tid för dem. Du kan till exempel se filmer och göra annat som intresserar dig själv och din partner. Det här kan bli en fin tid att återupptäcka och upptäcka nya saker som man njuter av.
    • Testa nya rörelseformer. Förutom att det är roligt och ger energi är det nu dags att se till att kroppen kommer i form och förblir i trim så att den tjänar dig väl i många år framöver.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.