Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Äldre kvinna blåser på maskrosor

Så gör du en omstart vid 50+

Dalande hormonnivåer, hjärndimma och en sviktande lust.
Det är mycket som händer med både kropp och knopp vid 50.
Men det går att återfå balans - så här gör du en omstart!

I 50-årsåldern upplever många kvinnor en rad kroppsliga förändringar. Vanligt är problem med dalande hormonnivåer i samband med klimakteriet, vilket kan bidra med alltifrån vallningar och svettningar till torrare och skörare slemhinnor.

LÄS OCKSÅ: ”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Tappar muskler
Man har också en ökad risk för framfall, urininkontinens och andra besvär i underlivet.
– Ibland kan tidigare skador från exempelvis graviditet och förlossning ge sig till känna i den här åldern när hållfastheten

Naprapaten Katarina Woxnerud

Naprapaten Katarina Woxnerud
Foto: Anthony Andrews

 

förändras i kroppens vävnader och vi kan tappa viss muskelmassa även i underlivet, säger naprapaten och PT:n Katarina Woxnerud som är aktuell med boken ”Livet med klimakteriet”.
Hon vill slå ett slag för att hålla igång kroppen lite extra i 50-årsåldern eftersom vi generellt blir allt mer stillasittande samtidigt som musklerna måste underhållas för att inte tappa styrka, snabbhet, explosivitet och balans.
– Det är snarare nu man ska börja med tyngre styrketräning, snabbare rörelser, börja intervallträna och sprinta kortare sträckor, hoppa, köra mountainbike och träna yoga. Självklart behöver man ge kroppen tid för att anpassa sig till den tuffare och snabbare träningen. Men börja i det lilla, gör en ovan rörelse varje vecka och lägg upp en plan för hur du stegvis kan vänja kroppen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Så blir du stark genom klimakteriet”

Självkänslan får en törn
Men det är inte bara kroppen som är i förändring – även andra områden av livet går in i en ny omvälvande fas. Kroppen har förändrats, barnen blir allt mer självständiga och kanske flyttar ut och föräldrar insjuknar. Det är en förändringens tid på många sätt. En del kvinnor upplever även att det är svårare att minnas saker och ting. Vissa upplever också en nedstämdhet och en känsla av att glädje och lust är som bortblåsta. Besvär som idag inte alltid har tydlig evidens och stöd i forskningen, därför behövs fler studier menar Katarina Woxnerud. Men att bli äldre innebär också möjligheten att upptäcka nya saker.
– Med en förlust kommer samtidigt en ny fas, säger hon.

Så gör du en omstart vid 50 – Katarina Woxneruds bästa tips

    • Upptäck din nya kropp och se vad den har för möjligheter och begränsningar.
    • Återupptäck din partner nu när barnen har flyttat hemifrån. Hitta nya vänner som är i samma livsfas som du. Tänk själv när du blev mamma, hundägare eller blev medlem i någon förening. Plötsligt fick du ett umgänge med personer som var i samma livssituation som du. Kanske det nu finns någon ”dam-klubb”i din omgivning eller undersök vad föreningar som 1,6-miljonerklubben kan erbjuda.
    • Upptäck vad du själv tycker är skoj att göra! Om du har barn kanske du har satt dina egna intressen åt sidan under många år, och nu får du mer tid för dem. Du kan till exempel se filmer och göra annat som intresserar dig själv och din partner. Det här kan bli en fin tid att återupptäcka och upptäcka nya saker som man njuter av.
    • Testa nya rörelseformer. Förutom att det är roligt och ger energi är det nu dags att se till att kroppen kommer i form och förblir i trim så att den tjänar dig väl i många år framöver.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.

lungor

Kväveoxid hjälper vid covid-19

Fakta

När coronavirus orsakade sars-epidemin 2003 användes kväveoxid som behandling med gott resultat. Nu har forskare vid Uppsala universitet konstaterat att kväveoxid också hjälper på SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

Kvinna sitter vid dator

KBT på nätet lika bra som fysiska möten

Övrigt

Coronapandemin har tvingat oss leva på ett annat sätt än vad vi är vana. Hemmajobb och inställda sammanhang kan fresta på. Allt fler lever med alkoholproblem som kan eskalera vid isolering. Men nu visar ny forskning att KBT på nätet för alkoholberoende är lika effektivt som fysiska möten.

Örter med läkande effekt i kroppen

Hälsa

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

 

Så här lätt får du en starkare kropp

Hälsa

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.