Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad.
Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan.
– Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

En ny undersökning av Libresse visar att två tredjedelar av kvinnor med erfarenhet av missfall, endometrios, klimakteriet eller fertilitetsfrågor vill prata med andra om sina problem för att klara av att hantera dem. Samtidigt svarar hälften av kvinnorna att de upplever att samhället vill tysta ner deras upplevelser.

 

LÄS OCKSÅ: Debatt: Det är dags att prata om mens på jobbet!  

Minska oro
Helt oacceptabelt, menar naprapaten och PT:n Katarina Woxnerud som är aktuell med boken ”Livet med klimakteriet”. Att prata öppet om olika besvär förminskar visserligen inte det man själv upplever och leder inte till en fysisk förändring, men genom att förstå orsakerna kan oron minska och att man vågar söka hjälp när det behövs, menar hon.
– Tystnad leder ofta till onödig oro och en känsla av utanförskap med känslan att man är ensam om det som händer.

Naprapaten Katarina Woxnerud

Naprapaten Katarina Woxnerud
Foto: Anthony Andrews

Över hälften av de tillfrågade i undersökningen önskar tala mer öppet om kvinnors intima upplevelser som missfall, endometrios och klimakteriet. Men varför talar vi då inte mer om dessa frågor? Katarina Woxneruds upplevelse är att vi generellt sopar hälsoproblem som rör menstruation, graviditet, förlossning, klimakteriet liksom bäckenbotten och underlivet under mattan.
– Det har länge funnits en stämpel att det här är något pinsamt och något som man inte vill berätta öppet om. Samtidigt förändras det i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar. Vi vill veta vad som händer i våra kroppar och själva kunna avgöra vad vi kan och bör göra.

LÄS OCKSÅ: Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Led i tystnad
Och är det något skeende i en kvinnas liv som är omgärdat av skam och tabun är det klimaktieriet. Bland annat visar undersökningen från Libresse att en tredjedel av kvinnorna som kommit i klimakteriet försökte hålla det hemligt och led i tystnad.
Ett underbetyg till samhället, då det ofta finns hjälp att få menar Katarina Woxnerud.
– Inte minst vad gäller egenvård i form av motion, rörelse och belastning. Genom mer kunskap blir vi inte heller rädda att saker ska gå sönder när de ”försvagas” utan det är just då man behöver belasta för att behålla och för att bli starkare.

LÄS OCKSÅ: Katarina Wilk: “Det är en superkraft att vara kvinna”

Självbild förändras
I sin nya bok tar Katarina Woxnerud upp vad som händer i kroppen när vi går in i klimakteriet, hur det upplevs och hur ens självbild förändras.
– Många kvinnor som jag intervjuade funderade kring det faktum att man blir infertil, som verkar vara förknippat med kvinnlighet. Men vad händer med kvinnligheten när fertiliteten försvinner?
Samtidigt så upplevde många av kvinnorna hon pratade med att det var skönt att slippa menstruationen och att de personligen inte kände att kvinnligheten skulle påverkas av infertiliteten - utan det var mer en allmän uppfattning i samhället som de omedvetet bar med sig som en värdering, som ändå påverkade dem starkt.
– Jag tror även klimakteriet ses som något negativt för det som fysiskt händer när hormonerna dalar: slemhinnorna blir torrare, sexlusten minskar, man blir rädd att få framfall och att kissa på sig och man får okontrollerade vallningar. Att sedan skelettet tappar hållfasthet, muskler försvagas och fettmängden ofta ökar är inte något som hjälper till.

 

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Så blir du stark genom klimakteriet”

Normaliserar förändringen som vi genomgår
Men det finns egentligen bara fördelar med att öppet dela med sig av erfarenheter och börja prata om besvär - då det normaliserar den förändring som vi genomgår under livets gång, anser Katarina Woxnerud.
– Genom att veta vad som händer i kroppen och varför det händer så kan vi lättare avgöra vad som är normalt och när vi bör söka hjälp. Att veta bakgrunden till att slemhinnorna blir torra och att det sker helt naturligt exempelvis, gör att man inte behöver bli orolig över att man kanske drabbats av cancer, som en patient till mig hade farhågor om nyligen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kan man träna bort klimakteriemagen?

Så pratar vi om kvinnors hälsa

Källa: Libresse

  • Tre av fem (62 procent) upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet.
  • Två av fem (40 procent) kvinnor anser att deras mentala välbefinnande påverkas negativt till följd av att de inte kan dela sina erfarenheter öppet.
  • Två tredjedelar (66 procent) av dem med erfarenhet av missfall, endometrios, klimakteriet eller fertilitetsfrågor säger att det är viktigt att diskutera upplevelsen med andra människor för att hantera dessa problem.
  • Över hälften (54 procent) av respondenterna önskar tala mer öppet om kvinnors intima upplevelser som missfall, endometrios och klimakteriet.
  • Drygt en tredjedel (37 procent) av kvinnorna som upplevt ett missfall anser att de inte kunde sörja öppet utan rädsla för att dömas.
  • Hälften (51 procent) av kvinnorna som inte vill ha barn känner att människor ständigt försöker påverka deras beslut.
  • En tredjedel av kvinnorna som kommit i klimakteriet försökte hålla det hemligt och led i tystnad.
  • Knappt en tredjedel (27 procent) svarar att de har kunskap om endometrios.
  • Över hälften (57 procent) håller med om att kvinnor bedöms hårdare än män i diskussioner om sex.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

kvinna tackar nej till bröd

Ligger virus bakom glutenintolerans?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

 

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år.