Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad.
Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan.
– Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

En ny undersökning av Libresse visar att två tredjedelar av kvinnor med erfarenhet av missfall, endometrios, klimakteriet eller fertilitetsfrågor vill prata med andra om sina problem för att klara av att hantera dem. Samtidigt svarar hälften av kvinnorna att de upplever att samhället vill tysta ner deras upplevelser.

 

LÄS OCKSÅ: Debatt: Det är dags att prata om mens på jobbet!  

Minska oro
Helt oacceptabelt, menar naprapaten och PT:n Katarina Woxnerud som är aktuell med boken ”Livet med klimakteriet”. Att prata öppet om olika besvär förminskar visserligen inte det man själv upplever och leder inte till en fysisk förändring, men genom att förstå orsakerna kan oron minska och att man vågar söka hjälp när det behövs, menar hon.
– Tystnad leder ofta till onödig oro och en känsla av utanförskap med känslan att man är ensam om det som händer.

Naprapaten Katarina Woxnerud

Naprapaten Katarina Woxnerud
Foto: Anthony Andrews

Över hälften av de tillfrågade i undersökningen önskar tala mer öppet om kvinnors intima upplevelser som missfall, endometrios och klimakteriet. Men varför talar vi då inte mer om dessa frågor? Katarina Woxneruds upplevelse är att vi generellt sopar hälsoproblem som rör menstruation, graviditet, förlossning, klimakteriet liksom bäckenbotten och underlivet under mattan.
– Det har länge funnits en stämpel att det här är något pinsamt och något som man inte vill berätta öppet om. Samtidigt förändras det i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar. Vi vill veta vad som händer i våra kroppar och själva kunna avgöra vad vi kan och bör göra.

LÄS OCKSÅ: Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Led i tystnad
Och är det något skeende i en kvinnas liv som är omgärdat av skam och tabun är det klimaktieriet. Bland annat visar undersökningen från Libresse att en tredjedel av kvinnorna som kommit i klimakteriet försökte hålla det hemligt och led i tystnad.
Ett underbetyg till samhället, då det ofta finns hjälp att få menar Katarina Woxnerud.
– Inte minst vad gäller egenvård i form av motion, rörelse och belastning. Genom mer kunskap blir vi inte heller rädda att saker ska gå sönder när de ”försvagas” utan det är just då man behöver belasta för att behålla och för att bli starkare.

LÄS OCKSÅ: Katarina Wilk: “Det är en superkraft att vara kvinna”

Självbild förändras
I sin nya bok tar Katarina Woxnerud upp vad som händer i kroppen när vi går in i klimakteriet, hur det upplevs och hur ens självbild förändras.
– Många kvinnor som jag intervjuade funderade kring det faktum att man blir infertil, som verkar vara förknippat med kvinnlighet. Men vad händer med kvinnligheten när fertiliteten försvinner?
Samtidigt så upplevde många av kvinnorna hon pratade med att det var skönt att slippa menstruationen och att de personligen inte kände att kvinnligheten skulle påverkas av infertiliteten - utan det var mer en allmän uppfattning i samhället som de omedvetet bar med sig som en värdering, som ändå påverkade dem starkt.
– Jag tror även klimakteriet ses som något negativt för det som fysiskt händer när hormonerna dalar: slemhinnorna blir torrare, sexlusten minskar, man blir rädd att få framfall och att kissa på sig och man får okontrollerade vallningar. Att sedan skelettet tappar hållfasthet, muskler försvagas och fettmängden ofta ökar är inte något som hjälper till.

 

LÄS OCKSÅ: Monika Björn: ”Så blir du stark genom klimakteriet”

Normaliserar förändringen som vi genomgår
Men det finns egentligen bara fördelar med att öppet dela med sig av erfarenheter och börja prata om besvär - då det normaliserar den förändring som vi genomgår under livets gång, anser Katarina Woxnerud.
– Genom att veta vad som händer i kroppen och varför det händer så kan vi lättare avgöra vad som är normalt och när vi bör söka hjälp. Att veta bakgrunden till att slemhinnorna blir torra och att det sker helt naturligt exempelvis, gör att man inte behöver bli orolig över att man kanske drabbats av cancer, som en patient till mig hade farhågor om nyligen, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kan man träna bort klimakteriemagen?

Så pratar vi om kvinnors hälsa

Källa: Libresse

  • Tre av fem (62 procent) upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet.
  • Två av fem (40 procent) kvinnor anser att deras mentala välbefinnande påverkas negativt till följd av att de inte kan dela sina erfarenheter öppet.
  • Två tredjedelar (66 procent) av dem med erfarenhet av missfall, endometrios, klimakteriet eller fertilitetsfrågor säger att det är viktigt att diskutera upplevelsen med andra människor för att hantera dessa problem.
  • Över hälften (54 procent) av respondenterna önskar tala mer öppet om kvinnors intima upplevelser som missfall, endometrios och klimakteriet.
  • Drygt en tredjedel (37 procent) av kvinnorna som upplevt ett missfall anser att de inte kunde sörja öppet utan rädsla för att dömas.
  • Hälften (51 procent) av kvinnorna som inte vill ha barn känner att människor ständigt försöker påverka deras beslut.
  • En tredjedel av kvinnorna som kommit i klimakteriet försökte hålla det hemligt och led i tystnad.
  • Knappt en tredjedel (27 procent) svarar att de har kunskap om endometrios.
  • Över hälften (57 procent) håller med om att kvinnor bedöms hårdare än män i diskussioner om sex.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".