Annons

Så inreder du miljösmart

Nytt år, nya vanor - och kanske dags för någon form av detox även i hemmet? Här är 6 tips på hur du kan göra miljösmarta val när du handlar, renoverar och inreder.

Redaktionen

16 januari, 2015
Så inreder du miljösmart
Dela inlägget

Nytt år, nya vanor – och kanske dags för någon form av detox även i hemmet?
Här är 6 tips på hur du kan göra miljösmarta val när du handlar, renoverar och inreder.

Det finns många anledningar att vilja leva miljösmart. Att faktiskt hjälpa miljön är en – och en bra sådan. Att hjälpa dig själv och din familj är en annan. För saker som är dåliga för vår miljö är oftast även dåliga för oss själva – och i ännu större utsträckning för våra barn eftersom de är känsligare.

Läs också: Helt vanlig väggfärg kan förorena ditt hem

Bli en miljömetveten konsument
Svanen-märkning, EU-ecolabel eller en FSC-märkning om det gäller trämöbler – med mera.
Det finns många aspekter man kan ha i åtanke för den som vill vara en miljömedveten konsument när det gäller inredning.
Här är några av dem:

1. Plastpanta!
Minska ner på mängden plast omkring dig och sök istället efter produkter som producerats i naturmaterial. Fråga om produkten innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel – och välj i så fall något annat.
Mjukplast och elektroniska produkter innehåller oftare PVC, vilket kan innehålla ftalater och metaller som till exempel bly. Många ftalater är hormonstörande och man har konstaterat att redan små mängder hormonstörande substanser kan leda till hormonella rubbningar hos människor och djur – och barn är extra utsatta. Man har bland annat konstaterat att ju högre halter mjukgörande ftalater i blodet hos barn, desto större besvär i form av astma, hösnuva och eksem.

Annons

2. Tänk rätt när du väljer nya golv!
Undvik golv, tabet och möbler av PVC om du kan. PVC är miljöovänligt och dessutom hälsofarligt i alla led – från själva tillverkning till deponi. Det innehåller en rad miljöskadliga ämnen, däribland mjukgörare som sprids vidare till inomhusluften och kan leda till allergi och som dessutom har hormonell påverkan och kan skada immun- och fortplantningssystem.
PVC används bland annat i plastgolv, kablar, fönsterramar, garagedörrar, rör och duschkabiner. Vid brand i PVC bildas frätande saltsyra och extremt giftiga dioxiner som är cancerogena och skadliga för arvsmassan.
Det är, enligt forskningen, klarlagt att barn som krupit och vistats på plastgolv under sin uppväxt oftare utvecklar allergier.
Läs mer om PVC på Ekobyggportalen.

3. Tips när du ska måla om!
Välj en färg märkt med EU-blomman eller liknande miljömärkning plus var noga med att lämna överblivna färgrester och uttjänta verktyg till återvinningsstationen.

4. Miljömart tapetsering
Välj en ekologisk tapet tryckt med miljövänligt tryck, på miljövänligt papper och med miljövänligt tapetklister. Finns ofta både storformatstapeter och mönsterpasstapeter på rulle.

5. Våga fråga när du handlar träprodukter
Fråga om träprodukten – som till exempel utemöblerna eller köksbordet – är FSC-certifierade. Det visar att träet kommer från FSC-certifierad skog vilken är förvaltad på ett hållbart sätt. Då vet du att du inte bidrar till att exempelvis regnskogen skövlas. Lita inte på om försäljarn säger att de är ”nästan” certifierade eller att de har en egen märkning.
Välj gärna ett material som finns i Europa – som björk, furu och ek.

6. Ha rätt kunskap när du skaffar nya möbler
Det är framförallt materialvalet och tillverkningen som är viktigt när det gäller vilken miljöpåverkan en möbel har, berättar miljöexperten Marcus Wendin. Sluthanteringen och användningsfasen spelar generellt mindre roll, menar han, och även frakten har liten betydelse.
– Det är lätt att tro att det är transporterna som är viktiga, men i nästan alla analyser jag gjort är de försumbara, säger Marcus Wendin till tidningen alltombostad.se.
Ska du köpa skinnmöbler bör du kontrollera hur skinnet är behandlat. Kromsyra är till exempel förbjudet i Sverige men används fortfarande i andra länder.
Undvik alla produkter som innehåller klorerade eller broderade flamskyddsmedel.

Annons

Av Isabelle G Hedander

Källor: Naturskyddsföreningen, Medvetenkonsumtion.se, Alltombostad.se och Ekobyggportalen.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons