Gaser i tarmen har alla, och gaser består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner den mat du äter. Gaser kan göra ont och ge svullnad och uppblåst mage. Men är oftast inte farligt och beror sällan på någon allvarlig sjukdom.
Uppblåst mage av att maten inte bryts ner helt
Gaser i tarmen kan även bero på att viss mat inte bryts ner helt och fullt. Det finns många livsmedel som magen kan reagera mot, men vi är olika, så vad den enas tarm lätt kan bryta ner tål inte den andra. Uppkördhet kan också bero på att du ätit något som gör att magen börjat bullra. Ett enkelt sätt att ta reda på vad magen klarar och inte, det är att testa sig fram.
Svullnad kan man få av bönor, fullkorn, broccoli, blomkål, kål, och sparris. Idag pratas det också en del om att mjölkprodukter kan orsaka gaser, och viss frukt som äpplen, päron och persikor samt kolsyrade drycker. Andra exempel på svårsmälta kolhydrater är fruktos och sorbitol, som är ett sötningsmedel och som används i lightprodukter.
LÄS OCKSÅ: FODMAP – En effektiv kostbehandling mot IBS
Problem med ökad ålder
För att vi ska kunna bryta ner maten på ett tillfredsställande sätt och kunna tillgodogöra oss näringen från kosten behövs enzymer. Det är proteiner som tillverkas av kroppens celler, och enzymerna gör att kemiska reaktioner kan ske i kroppen. Det finns många olika enzymer som verkar på olika sätt för att kroppen ska fungera normalt.
Vitaminer, mineraler och hormoner kan inte vara verksamma utan enzymer. När vi blir äldre avtar kroppens egen enzymproduktion något, och då kan problem med matsmältningen uppstå.
Vissa magar blir inte glada av bröd, pasta, potatis och ris medan andra klarar av allt detta, men däremot inte bönor och frukt. Det är då jäsningen i tarmen sätter igång som en reaktion på maten den inte tål.
LÄS OCKSÅ: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet
En genväg i form av ett enzym
Alfa-galaktosidas är det enzym som hjälper till att spjälka mer svårsmälta kolhydrater. De som finns i bland annat grönsaker, frukt, spannmål och baljväxter. Och för den som har stora problem med magen kan en livslång strikt diet vara det enda som hjälper.
Har du lättare matsmältningsbesvär då bullrar det troligen i din mage när det blir för mycket av den mat som den reagerar mot. Det där enstaka tillfällen vid fester och storhelger när det är lätt att äta för mycket. Då kanske du ändå väljer att äta och låta magen svälla och bullra för att sedan återgå till en vardagskost som fungerar.
Men det finns faktiskt en genväg i form av ett enzym som kan eliminera besvären.
När maten spjälkas som den ska så sker upptaget redan i tunntarmen. Hinner maten ner i tjocktarmen så jäser den, vilket medför uppblåst mage och gasbildning. Men om du tillsätter matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas så motverkas jäsning och gasbildning, genom att enzymet spjälkar mat som inte brutits ned i tunntarmen.
LÄS OCKSÅ: 5 saker alla borde veta om magen
Tas innan måltiden
Prova ta ett tillskott med alfa-galaktosidas innan du äter för att förebygga gaser och uppblåst mage. Tillskottet verkar direkt och du behöver bara ta en tablett när du vet med dig att du ska äta något din mage reagerar på.
När tunntarmen inte spjälkar maten ordentligt så uppstår en vätgas i utandningen, vilket är en vanlig indikation på gasbildning. Försökspersonernas vätgas minskades också när de tog matsmältningsenzymet. Studien publicerades i januari 2007 i tidskriften Digestive Diseases and Sciences.
Även den som har IBS kan få hjälp av enzymet för att minska gaser och svullnad.
Av Inger Palm
Läs mer om enzymet: About the Enzyme Alpha Galactosidase och The effect of oral alpha-galactosidase on intestinal gas production and gas-related symptoms.
Studie: Alfa-galaktosidas
En liten studie gjordes på åtta friska personer där forskarna ville se effekten av alfa-galaktosidas på tarmgas och gasrelaterade symtom. Deltagarna fick två olika doser av enzymet i samband med en testmåltid som bestod av kokta bönor. Alla deltagare minskade signifikant graden av alla gasrelaterade symtom.
Så kan också du undvika gaser:
- Något du kan tänka på själv för att minska gasbildning är att låta bli att suga på hårda karameller, inte tugga tuggummi och fundera på om du sväljer mer luft när du är stressad. I genomsnitt sväljer vi 70 gånger per timma.
- Var fysiskt aktiv, det kan minska gaser.
- Ät mindre fett – jo, för fett kan faktiskt göra att tarmen tömmer sig långsammare.
- Vissa läkemedel kan orsaka förstoppning och då har gaserna svårare att passera genom tarmen. Och sedan kan du låta matsmältningsenzymet vara din räddare i nöden.