Många har skaffat hund under coronapandemin då det blivit en riktig valpboom i Sverige. Men om det snart är dags att återvända till arbetsplatsen behöver du vänja både din hund och dig själv vid att skiljas åt på dagarna. Här är sex tips från experten, som gör det lite enklare att skiljas åt.
Har din hund inte vant sig vid att vara själv i hemmet så kan den bli både orolig och stressad när du eventuellt återvänder till arbetsplatsen igen. Så för att undvika separationsångest, vilket dessvärre är vanligt bland sällskapshundar idag, är det därför viktigt att bygga upp en trygghet och vänja hunden i tid vid en vardag utan sällskap hela tiden, berättar Åsa Dufva, husdjursagronom på Royal Canin, i ett pressmeddelande.
Börja träna på separation i tid
Men börja redan när valpen är ung, för ju längre tid ni väntar, desto mer kommer ni behöva träna hunden på att vara ensam. Separationsångest kan märkas på flera sätt, som att hunden gnäller, ylar, skäller eller bits och krafsar sönder saker eller inredning. Ett knep kan vara att låta valpen vara i ett rum bredvid det som du själv befinner dig i. Kanske med hjälp av ett kompostgaller eller barngrind i dörröppningen mellan er. Sedan kan du börja lämna hemmet under kortare stunder, som gradvis blir längre. Här nedan följer fler tips från husdjursagronom Åsa Dufva.
ÄS OCKSÅ: Husdjur gör dig till en bättre ledare
6 tips som vänjer din hund (och dig) vid att skiljas åt!
- Börja träna tidigt på en kommande separation. Ju tidigare din valp/hund blir bekant med att vara själv, desto bättre är det, men ta det i lagom dos. Börja med korta stunder då hunden lämnas ensam och öka sedan successivt tiden till så många timmar som du behöver lämna din hund till vardags. Jordbruksverkets allmänna skötselråd säger att en hund måste rastas var sjätte timme dagtid exempelvis. Kanske kan någon ur din familj, vänner eller ett hunddagis rasta din hund när du är borta? I så fall bör även den träningen börja i god tid innan du ska tillbaka till jobbet på heltid.
- Rasta och lek med hunden före ”adjö”. Om du ser till att din fyrbente vän har fått mental stimulans genom lek och träning (utan stress) innan du lämnar den ensam, så är chansen större att din vovve sedan kan koppla av, och kanske rentav vill ta en tupplur när du är borta.
LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer
- Ordna en trygg viloplats. När du inte är hemma behöver hunden inte ha tillgång till hela hemmet, det går bra att begränsa ytan till ett rum där hunden är trygg och har en lugn och bekväm plats att vila på. Där kan du också gärna lämna några säkra leksaker framme.
- Gör aldrig en stor sak av att du lämnar hunden, till exempel genom att kela extra mycket med den och visa mer ömhet än annars. Inte heller när du kommer hem. Istället är det bättre att ge hunden en självständig uppgift att lösa såsom att leta foderbitar.
- Gör så att separationen innebär något positivt. Om du ger hunden något kul som den kan sysselsätta sig med när du gått hemifrån så lä den sig snart att förknippa ditt avsked med något trevligt. Göm några foderkulor, eller kanske en hel måltid, i rummet eller någonstans i hemmet. Sedan säger du ”varsågod, hejdå” och går därifrån utan dramatik, samtidigt som hunden kan börja leta rätt på foderbitarna. Då blir hunden stimulerad till att använda både nos och hjärna, och får utlopp för sina naturliga instinkter.
- Rådfråga en expert! Sist men inte minst, separationsångest går att förebygga och behandla med beteendeterapi. Kontakta en veterinärklinik som erbjuder beteendekonsultationer. Där kan även bakomliggande medicinska tillstånd uteslutas. Utöver beteendeterapi kan en sådan klinik vid behov hjälpa din hund med lugnande feromoner, dietfoder, fodertillskott eller läkemedel.
LÄS OCKSÅ: Kattägare lämnar hellre sin allergiske partner än katten
Av Carolina Eriksson