Hudbesvär hos hund och katt är vanligt och kan bero på såväl allergier och parasiter som infektioner och tjock, tät päls. Här är veterinärens tips på hur du motverkar hudproblem hos din fyrbenta vän!
Det är vanligt att hundar får problem med huden, något som medför lidande och är en av de vanligaste orsakerna till veterinärbesök. Men även katter kan få hudbesvär.
Hudbesvär beror ofta på allergier
Visste du att nästan 40 procent av hudproblemen hos hundar gör entré redan under deras första år i livet? Var därför uppmärksam på om beteendet hos din hundvalp (eller kattunge) avviker från det normala. Med rätt diagnos, råd och behandling kan man förbättra och göra stor skillnad för husdjurets livskvalitet, enligt Elisabeth Hernblad Tevell, som är veterinär med specialistkompetens inom dermatologi vid Evidensia djursjukhus. Men man kan behöva ha tålamod och vara ihärdig vid allvarliga, eller kroniska problem. Och en del raser är mer benägna att drabbas av hudproblem. Det kan till exempel bero på skillnader i fysiska förutsättningar, till exempel övervikt som ger många hudveck, eller väldigt tät och tjock päls.
Men de absolut vanligaste orsakerna till hudbesvär är infektioner, parasiter och allergier. Allra vanligast är allergier, inklusive intolerans eller överkänslighet mot födoämnen. Oftast rör det sig om en allergi mot exempelvis pollen och kvalster. Utöver det finns det även en grupp ovanligare sjukdomar eller problem, som genetiska defekter, hormonella rubbningar eller tumörsjukdomar.
LÄS OCKSÅ: Kattägare lämnar hellre sin allergiske partner än katten
Så motverkar du hudproblem hos ditt husdjur!
- Schamponera pälsen regelbundet
Schamponering kan dämpa eller lindra besvär vid exempelvis atopisk dermatit. Rådfråga din veterinär om vilket schampo du bör använda. - Var uppmärksam på parasiter
Du måste uppsöka veterinär om du misstänker att ditt husdjur drabbats av parasiter. När utetemperaturen passerar fem plusgrader blir fästingarna aktiva och det kan vara dags för någon fästingförebyggande behandling. Kom ihåg att aldrig använda läkemedel som är avsedda för hundar på katter, eftersom de i vissa fall kan vara dödliga. - Håll koll på miljön hemma
Visste du att många hundar och katter kan vara känsliga för kvalster, mögel eller ämnen i rengöringsmedel, precis som vi människor? Kolla upp vad du har i ditt hem i form av produkter så att du ger dina husdjur en trygg och hälsosam miljö att leva i. - Välj anpassat foder
Foder som du får rekommenderad av din veterinär och som är anpassad för särskilda behov kan stödja huden hos hundare och katter med hudsjukdomar och överdrivet håravfall. Om ditt husdjur till exempel har problem med känslig hud, så kan det vara bra med ett foder som har en särskild näringsbalans anpassad för detta. Omega 3- och omega 6-fettsyror kan bidra till en sund hud och päls. Det är också viktigt att ge hunden eller katten foder med högkvalitativt och lättsmält protein. Detta eftersom så mycket som nästan 30 procent av allt protein som husdjuret äter går till hud och päls. Samtidigt minskar detta risken för att osmält protein (som alltså inte absorberats) ger besvär i tjocktarmen. - Eliminera födoämnen om du misstänker allergi
Om du misstänker att ditt husdjur är allergiskt mot något som den äter så brukar man använda sig av en så kallad eliminationsdiet och påföljande provokation, för att kunna identifiera vilken matallergi det rör sig om. Då får hunden eller katten bara äta ett protein som husdjuret inte har stött på tidigare. Men det är väldigt svårt att hitta en proteinkälla som man kan var helt säker på att hunden eller katten aldrig tidigare har fått i sig. För det finns ofta spår av andra proteinkällor än de som står på fodrets förpackning. Därför rekommenderar veterinärer ofta så kallade hydrolyserade foder. Vid något som kallas ”extensiv hydrolysering av protein”, klipps proteinet upp i så små delar. Det gör att att husdjurets immunförsvar med största sannolikhet inte känner igen proteinet, därmed utlöser det heller ingen allergisk reaktion.
Källa: Royal Canin och Evidensia
Av Carolina Eriksson
Tänk på detta om din hund eller katt får en eliminationsdiet!
När eliminationsdieten är över måste återigen den mat som hunden eller katten åt från början introduceras. Om allergisymptomen dyker upp igen kan man diagnosticera en fodermedelsallergi .