Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Uppåt 40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

Övervikten innebär också ett en ökad belastning på de inre organen och skelettet. Fetma kan också innebära en ond cirkel eftersom det ofta leder till minskad lust att motionera och därmed minskat energibehov, vilket i sin tur bidrar till att ökad övervikt.

 

Vanligaste orsaken till övervikt hos katter är helt enkelt för mycket mat och för lite motion, även om det finns sjukdomar som ger minskad förbränning, men det är ovanligt.

 LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Ålder, kastrering och ledvärk spelar in
Kastrerade katter får också ett lägre energibehov samtidigt som den får större aptit, vilket Kurera skrivit om tidigare. Om katten dessutom är gammal eller har värk i lederna bidrar det också till risken för övervikt.

Så hur ska man bära sig åt om ens katt är överviktig?  Låt den gärna bli undersökt av veterinär för att kunna utesluta någon underliggande sjukdom som orsak till övervikten. Där kan du också få tips och råd om hur mycket katten bör minska i vikt och hur det ska gå till.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Särskilda bantningsfoderkan behövas om du vill få ditt djur att gå ner i vikt och man behöver vara noggrann med storlekarna på portionerna. Hos många djurkliniker kan man också delta i viktminskningsprogram, med regelbunden vägning av katten.

 

7 tips för dig som är matte eller husse till en rund katt!

  1. Dra in godisbitar och mellanmål.
  2. Bantningsfoder har högt fiberinnehåll, som ger hög mättnadskänsla samtidigt som blodsockret hålls på en jämn nivå hela dagen, vilket kan vara ett bra alternativ.
  3. I en ny kandidatuppsats från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) framkom dock att våtfoder har ett lågt innehåll av kalorier tack vare att de innehåller vätska. Vatten som ingrediens i ett foder bidrar nämligen till att kaloridensiteten minskar och fodret väger mer utan att mer energi har tillsatts. Flera studier visade att en diet bestående av våtfoder eller en kombination av våt- och torrfoder ledde till framgångsrik viktminskning, delvis genom en ökad mättnadskänsla.
  4. Det är inte bara är hunger som får katten att tigga mat. En del katter är bara väldigt matglada eller äter av gammal vana.
  5. Gå hellre en promenad (om du har en innekatt) eller lek med den när den tigger, det kan bli en minst lika god belöning som en godisbit eller extra mål mat.
  6. Knep för att få katten att motionera kan vara att leka med en boll, ett leksak i snöre eller en laserpekare. Eller få den att klättra, till exempel att ställa matskålen högt placerad, så att katten måste hoppa eller klättra för att få tag på maten.

Kom ihåg att det kan kräva en hel del tålamod att ”banta” en katt och viktminskningen får heller inte gå för fort, då det kan ge leverskador på katten. En riktlinje är att katten kan minska 2 procent av sin vikt per vecka.

Källa: Anicura djursjukhus och kandidatuppsatsen Nutrion för viktminskning hos överviktiga katter från SLU (2020) samt djurförsärkingsbolaget Agria.

Av Carolina Eriksson 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sträcker händerna över huvudet

Så ska ungas psykiska ohälsa minskas

Hälsa

Psykisk ohälsa ökar bland barn och ungdomar i utvecklingsländerna. En forskargrupp vid Lunds universitet har under flera år undersökt unga människors psykiska hälsa. Nu ska gymnasieelever få träna upp förmågan att handskas med motgångar och stress.

kvinna kliar sig på armen

Så kan din psoriasis bli bättre

Hälsa

Psoriasis är en kronisk, återkommande och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar ungefär tre procent av befolkningen. Den påverkar främst huden men kan även påverka inre organ och leder. På senare tid har man även förstått att immunsystemet har en påverkan i sjukdomsbilden och är en av anledningarna till att organen påverkas. Med akupunktur och örter kan psoriasis symtomen bli bättre.

två händer och en tarm

Kuren som räddar tarmens baksmälla

Övrigt

Antibiotikan har räddat miljontals människors liv. Men det finns en baksida av antibiotikaanvändningen – den tar inte bara död på de dåliga bakterierna. Antibiotika tar även död på de goda bakterierna som finns i vårt tarmsystem. Det kan leda till ganska besvärliga tillstånd. Men det finns förstås en motvikt till detta – probiotika kan återskapa balansen.

kaffe i glas

Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Hälsa

Kanske har du hört talas om det. Kanske inte. Ordet fettkaffe får det möjligen att vända sig i magen på dig. Men tänk ett varv till. Och de som provat blir fast och längtar efter sitt fettkaffe på morgonen. Varför? Ja, det smakar riktigt gott, håller dig mätt längre, ger vakenhet och bränsle till hjärnan.

 

 

Fluffig grå katt sitter och jamar mot en orange bakgrund.

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

Att din katt jamar kan betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet, helt enkelt. Men hur vet man vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Forskning

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan. – När WHO nu tar upp och länkar till den schweziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste Sars-Cov-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

 

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.