Annons
Annons

Så tar du hand om din överviktiga katt

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Uppåt 40 procent av alla katter i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetma en ökad risk för flera sjukdomar. Här är 7 tips som hjälper dig att ta hand om din runda katt!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
5 mars, 2023
Så tar du hand om din överviktiga katt

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Uppåt 40 procent av alla katter i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar. Här är 7 tips som hjälper dig att ta hand om din runda katt!

Vanligaste orsaken till övervikt hos katter är helt enkelt för mycket mat och för lite motion, även om det finns sjukdomar som ger minskad förbränning, men det är ovanligt.

Övervikt innebär också en ökad belastning på de inre organen och skelettet. Fetma kan i sin tur innebära en ond cirkel. Detta eftersom fetma ofta leder till en minskad lust att motionera och därmed minskat energibehov – något som i sin tur bidrar till ökad övervikt.

LÄS OCKSÅ: Sådan matte sådan katt?

Ålder, kastrering och ledvärk spelar in

Kastrerade katter får också ett lägre energibehov samtidigt som den får större aptit, vilket Kurera har skrivit om tidigare. Om katten dessutom är gammal eller har värk i lederna bidrar det också till risken för övervikt.

Så hur ska man bära sig åt om ens katt är överviktig? Låt den gärna bli undersökt av veterinär för att kunna utesluta någon underliggande sjukdom som orsak till övervikten. Där kan du också få tips och råd om hur mycket katten bör minska i vikt och hur det ska gå till.

Särskilda bantningsfoder kan behövas om du vill få ditt djur att gå ner i vikt. Du behöver också vara noggrann med storlekarna på portionerna. Hos många djurkliniker kan man också delta i viktminskningsprogram, med regelbunden vägning av katten.

LÄS OCKSÅ: Kattägare lämnar hellre sin allergiske partner än katten

7 tips för dig som är matte eller husse till en rund katt!

  1. Dra in godisbitar och mellanmål.
  2. Bantningsfoder har högt fiberinnehåll, som ger hög mättnadskänsla samtidigt som katten fre en jämn blodsockernivå hela dagen. Sådant foder kan alltså vara ett bra alternativ.
  3. I en kandidatuppsats från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) framkom det dock att våtfoder har ett lågt innehåll av kalorier, tack vare att det innehåller vätska. Vatten som ingrediens i ett foder bidrar nämligen till att kaloridensiteten minskar. Flera studier visade att en diet bestående av våtfoder eller en kombination av våt- och torrfoder ledde till framgångsrik viktminskning, delvis genom en ökad mättnadskänsla.
  4. Tänk på att det är inte bara hunger som får katten att tigga mat. En del katter är bara väldigt matglada eller äter av gammal vana.
  5. Gå hellre en promenad (om du har en innekatt) eller lek med den när den tigger! Det kan bli en minst lika god belöning som en godisbit eller ett extra mål mat.
  6. Knep för att få katten att motionera? Lek med en boll, med en leksak i snöre eller en laserpekare. Eller försök få då den att klättra, till exempel genom att ställa matskålen högt placerad! Då måste katten hoppa eller klättra för att få tag på maten.
  7. Kom ihåg att det kan kräva en hel del tålamod att ”banta” din katt. Viktminskningen får heller inte gå för fort, för det kan ge leverskador på katten. En riktlinje är att katten kan minska 2 procent av sin vikt per vecka.

Källa: Anicura djursjukhusoch kandidatuppsatsen Nutrion för viktminskning hos överviktiga katter från SLU (2020) samt djurförsärkingsbolaget Agria.

Av Carolina Eriksson

 

Annons
Annons