Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Uppåt 40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

Övervikten innebär också ett en ökad belastning på de inre organen och skelettet. Fetma kan också innebära en ond cirkel eftersom det ofta leder till minskad lust att motionera och därmed minskat energibehov, vilket i sin tur bidrar till att ökad övervikt.

 

Vanligaste orsaken till övervikt hos katter är helt enkelt för mycket mat och för lite motion, även om det finns sjukdomar som ger minskad förbränning, men det är ovanligt.

 LÄS OCKSÅ: Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Ålder, kastrering och ledvärk spelar in
Kastrerade katter får också ett lägre energibehov samtidigt som den får större aptit, vilket Kurera skrivit om tidigare. Om katten dessutom är gammal eller har värk i lederna bidrar det också till risken för övervikt.

Så hur ska man bära sig åt om ens katt är överviktig?  Låt den gärna bli undersökt av veterinär för att kunna utesluta någon underliggande sjukdom som orsak till övervikten. Där kan du också få tips och råd om hur mycket katten bör minska i vikt och hur det ska gå till.

LÄS OCKSÅ: Katter skänker tröst i oroliga tider

Särskilda bantningsfoderkan behövas om du vill få ditt djur att gå ner i vikt och man behöver vara noggrann med storlekarna på portionerna. Hos många djurkliniker kan man också delta i viktminskningsprogram, med regelbunden vägning av katten.

 

7 tips för dig som är matte eller husse till en rund katt!

  1. Dra in godisbitar och mellanmål.
  2. Bantningsfoder har högt fiberinnehåll, som ger hög mättnadskänsla samtidigt som blodsockret hålls på en jämn nivå hela dagen, vilket kan vara ett bra alternativ.
  3. I en ny kandidatuppsats från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) framkom dock att våtfoder har ett lågt innehåll av kalorier tack vare att de innehåller vätska. Vatten som ingrediens i ett foder bidrar nämligen till att kaloridensiteten minskar och fodret väger mer utan att mer energi har tillsatts. Flera studier visade att en diet bestående av våtfoder eller en kombination av våt- och torrfoder ledde till framgångsrik viktminskning, delvis genom en ökad mättnadskänsla.
  4. Det är inte bara är hunger som får katten att tigga mat. En del katter är bara väldigt matglada eller äter av gammal vana.
  5. Gå hellre en promenad (om du har en innekatt) eller lek med den när den tigger, det kan bli en minst lika god belöning som en godisbit eller extra mål mat.
  6. Knep för att få katten att motionera kan vara att leka med en boll, ett leksak i snöre eller en laserpekare. Eller få den att klättra, till exempel att ställa matskålen högt placerad, så att katten måste hoppa eller klättra för att få tag på maten.

Kom ihåg att det kan kräva en hel del tålamod att ”banta” en katt och viktminskningen får heller inte gå för fort, då det kan ge leverskador på katten. En riktlinje är att katten kan minska 2 procent av sin vikt per vecka.

Källa: Anicura djursjukhus och kandidatuppsatsen Nutrion för viktminskning hos överviktiga katter från SLU (2020) samt djurförsärkingsbolaget Agria.

Av Carolina Eriksson 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!