Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så påverkas din katts hälsa av att kastreras

Katter som vistas ute bör kastreras, det slås fast i de nya djurskyddsreglerna för 2020. Men katter påverkas av en kastrering, främst förändras deras energibehov och aptit. Det här är därför vad du bör tänka på när du kastrerar din fyrbente vän.

Efter att Jordbruksverkets nya djurskyddsregler trädde  i kraft i mitten av juni 2020 måste ägare till katter som får röra sig fritt utomhus se till att deras katter är kastrerade eller på annat sätt  förhindrade från att föröka sig okontrollerat vilket leder till att många katter förvildas.

Kraftigt minskat energibehov
Men katten påverkas en del av kastreringen. Framförallt  minskar energibehovet med hela 20–30 procent, samtidigt som aptiten ofta ökar med omkring 20 procent efter operationen.

 

Åsa Dufva är husdjursagronom på Royal Canin.

–Kattens ämnesomsättning förändras i princip över en natt från det att katten kastreras. För att hjälpa katten hålla en hälsosam vikt måste man anpassa fodermängden och byta till foder med lägre energiinnehåll som ändå bidrar till att hålla kaatten mätt, förklarar Åsa Dufva som är husdjursagronom på Royal Canin.

LÄS OCKSÅ: Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Vilken mat ska jag ge min kastrerade katt?
– Eftersom energibehovet sjunker och aptiten ökar i samband med kastration är det viktigt att
välja ett foder med lägre energiinnehåll och som erbjuder katten större mättnad. Om den kastrerade katten är yngre än ett år bör du välja ett foder anpassat för växande kastrerade katter. Foder avsett för vuxna katter bör inte ges förrän katten är fullvuxen, vanligtvis från ett års ålder.

Är det bara torrfoder som kvalificerar sig, eller kan jag ge våtfoder?
–Det går utmärkt att ge kastrerade katter även våtfoder. Välj foder med låg fetthalt och hög kostfiberhalt, alltså lägre energiinnehåll. Väg upp dagsportionen och ge inte mer än så. Använder du både torrfoder och våtfoder måste du naturligtvis anpassa rekommenderad dagsgiva. Om katten blivit överviktig finns speciella foder för viktminskning på veterinärkliniker, som ger en god mättnad och underlättar viktnedgång.

Vad gör jag om min kastrerade katt inte slutar tigga?
– Eftersom aptiten ökar kan du inte fylla på med mat när katten ber om det. Du måste vänja dig vid att väga upp en dagsranson och sedan inte ge mer. Övervikt är fortsatt den största hälsorisken för dagens katter. Även en kastrerad katt kan trots sänkt energibehov och ökad aptit förbli slank men det kräver disciplin kring maten och att ni i kattens omgivning aktiverar den.

 

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatter

Behöver man tänka på att själv aktivera sin katt om den är ute stora delar av dagen och därmed aktiverar sig själv, springer och klättrar? 
– Fysisk aktivitet är viktigt för alla katter. Kastrerade katter blir ofta mindre aktiva och hungrigare, en kombination som lätt leder till övervikt, tyvärr också hos katter som huvudsakligen är utomhus. Det kan vara gott att bara slå sig till ro på en solig utkikspunkt. Omkring hälften av Sveriges katter är överviktiga och skulle må bra av att få mindre energität mat, ransonerade portioner och aktiveras fysiskt.

Om alla utekatter kastreras, innebär inte det i längden att utekatter inte kan fortplanta sig och det därmed till slut inte går att skaffa sig en utekatt? Och att de enda katter som får föröka sig är innekatter, som ofta är raskatter?
– Jag är övertygad om att vi kommer ha ansvarsfulla huskattsägare som fortsatt önskar ta en eller flera kullar kattungar och också ser till att kattungarna kommer till kärleksfulla hem. Redan 2017 var andelen kastrerade tamkatter 87 procent i Sverige, och fram till årets covid 19-kattboom har det funnits fler kattungar än vad det funnits kärleksfulla hem till. Min förhoppning är att Jordbruksverkets rekommendation, att kastrera katter som får röra sig fritt utomhus, på sikt kommer leda till att det blir färre hemlösa katter som far illa.

LÄS OCKSÅ: Experten tipsar om superfoods och näring till hund och katt

Fler tips till dig som ska kastrera din katt

  • När ska jag kastrera den? Vanligen bör kattungen kastreras när den är omkring 6 månader, strax före det att den blir könsmogen och som regel inte före 4 månaders ålder. Hos hankatter märker man att de blir könsmogna när de börjar markera sitt revir genom att kissa. Det märks inte lika tydligt hos honkatter och därför är det bra att inte låta dem gå fritt utomhus efter 4 månaders ålder innan de är kastrerade.
  • Vilka fler fördelar finns med att kastrera?
    Förutom att kastrering på sikt minskar andelen hemlösa katter finns många andra goda skäl till att kastrera en katt. Både hon- och hankatter brukar hålla sig närmare hemmet och det i sig minskar risken att de skadas i trafiken. Urinen luktar mindre. Hankatter blir också mindre benägna att revirmarkera utomhus och riskerar inte att hamna i slagsmål lika ofta. Kastrering minskar risken att katten får och sprider sexuellt överförbara sjukdomar. Kastrerade honkatter kan inte drabbas av tumörer på äggstockarna och vanligen heller inte av livmoderinflammation. Kastreras honan tidigt minskar också risken för juvertumörer.
  • Skillnad mellan att välja kastrering eller preventivmedel? Vid kastration mister katten sin könsdrift och kan inte längre föröka sig. Katthanar blir betydligt lättare att leva med då de ofta slutar att urinmarkera revir och blir fredligare till sin karaktär. Katthonor slutar att löpa efter kastration. Vid löp blir katthonor ofta rastlösa, en del urinmarkerar både inne och ute och de lockar till sig grannskapets hankatter. Honkatter kan man ge p-piller en gång per vecka. Man rekommenderar vanligen inte långtidsbehandling med p-piller till katt. Det är också möjligt att via veterinär ge preventivmedel till honkatt genom injektion var femte månad. (Källa: Åsa Dufva, Royal Canin)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.