Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Så påverkas din katts hälsa av att kastreras

Katter som vistas ute bör kastreras, det slås fast i de nya djurskyddsreglerna för 2020. Men katter påverkas av en kastrering, främst förändras deras energibehov och aptit. Det här är därför vad du bör tänka på när du kastrerar din fyrbente vän.

Efter att Jordbruksverkets nya djurskyddsregler trädde  i kraft i mitten av juni 2020 måste ägare till katter som får röra sig fritt utomhus se till att deras katter är kastrerade eller på annat sätt  förhindrade från att föröka sig okontrollerat vilket leder till att många katter förvildas.

Kraftigt minskat energibehov
Men katten påverkas en del av kastreringen. Framförallt  minskar energibehovet med hela 20–30 procent, samtidigt som aptiten ofta ökar med omkring 20 procent efter operationen.

 

Åsa Dufva är husdjursagronom på Royal Canin.

–Kattens ämnesomsättning förändras i princip över en natt från det att katten kastreras. För att hjälpa katten hålla en hälsosam vikt måste man anpassa fodermängden och byta till foder med lägre energiinnehåll som ändå bidrar till att hålla kaatten mätt, förklarar Åsa Dufva som är husdjursagronom på Royal Canin.

LÄS OCKSÅ: Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Vilken mat ska jag ge min kastrerade katt?
– Eftersom energibehovet sjunker och aptiten ökar i samband med kastration är det viktigt att
välja ett foder med lägre energiinnehåll och som erbjuder katten större mättnad. Om den kastrerade katten är yngre än ett år bör du välja ett foder anpassat för växande kastrerade katter. Foder avsett för vuxna katter bör inte ges förrän katten är fullvuxen, vanligtvis från ett års ålder.

Är det bara torrfoder som kvalificerar sig, eller kan jag ge våtfoder?
–Det går utmärkt att ge kastrerade katter även våtfoder. Välj foder med låg fetthalt och hög kostfiberhalt, alltså lägre energiinnehåll. Väg upp dagsportionen och ge inte mer än så. Använder du både torrfoder och våtfoder måste du naturligtvis anpassa rekommenderad dagsgiva. Om katten blivit överviktig finns speciella foder för viktminskning på veterinärkliniker, som ger en god mättnad och underlättar viktnedgång.

Vad gör jag om min kastrerade katt inte slutar tigga?
– Eftersom aptiten ökar kan du inte fylla på med mat när katten ber om det. Du måste vänja dig vid att väga upp en dagsranson och sedan inte ge mer. Övervikt är fortsatt den största hälsorisken för dagens katter. Även en kastrerad katt kan trots sänkt energibehov och ökad aptit förbli slank men det kräver disciplin kring maten och att ni i kattens omgivning aktiverar den.

 

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatter

Behöver man tänka på att själv aktivera sin katt om den är ute stora delar av dagen och därmed aktiverar sig själv, springer och klättrar? 
– Fysisk aktivitet är viktigt för alla katter. Kastrerade katter blir ofta mindre aktiva och hungrigare, en kombination som lätt leder till övervikt, tyvärr också hos katter som huvudsakligen är utomhus. Det kan vara gott att bara slå sig till ro på en solig utkikspunkt. Omkring hälften av Sveriges katter är överviktiga och skulle må bra av att få mindre energität mat, ransonerade portioner och aktiveras fysiskt.

Om alla utekatter kastreras, innebär inte det i längden att utekatter inte kan fortplanta sig och det därmed till slut inte går att skaffa sig en utekatt? Och att de enda katter som får föröka sig är innekatter, som ofta är raskatter?
– Jag är övertygad om att vi kommer ha ansvarsfulla huskattsägare som fortsatt önskar ta en eller flera kullar kattungar och också ser till att kattungarna kommer till kärleksfulla hem. Redan 2017 var andelen kastrerade tamkatter 87 procent i Sverige, och fram till årets covid 19-kattboom har det funnits fler kattungar än vad det funnits kärleksfulla hem till. Min förhoppning är att Jordbruksverkets rekommendation, att kastrera katter som får röra sig fritt utomhus, på sikt kommer leda till att det blir färre hemlösa katter som far illa.

LÄS OCKSÅ: Experten tipsar om superfoods och näring till hund och katt

Fler tips till dig som ska kastrera din katt

  • När ska jag kastrera den? Vanligen bör kattungen kastreras när den är omkring 6 månader, strax före det att den blir könsmogen och som regel inte före 4 månaders ålder. Hos hankatter märker man att de blir könsmogna när de börjar markera sitt revir genom att kissa. Det märks inte lika tydligt hos honkatter och därför är det bra att inte låta dem gå fritt utomhus efter 4 månaders ålder innan de är kastrerade.
  • Vilka fler fördelar finns med att kastrera?
    Förutom att kastrering på sikt minskar andelen hemlösa katter finns många andra goda skäl till att kastrera en katt. Både hon- och hankatter brukar hålla sig närmare hemmet och det i sig minskar risken att de skadas i trafiken. Urinen luktar mindre. Hankatter blir också mindre benägna att revirmarkera utomhus och riskerar inte att hamna i slagsmål lika ofta. Kastrering minskar risken att katten får och sprider sexuellt överförbara sjukdomar. Kastrerade honkatter kan inte drabbas av tumörer på äggstockarna och vanligen heller inte av livmoderinflammation. Kastreras honan tidigt minskar också risken för juvertumörer.
  • Skillnad mellan att välja kastrering eller preventivmedel? Vid kastration mister katten sin könsdrift och kan inte längre föröka sig. Katthanar blir betydligt lättare att leva med då de ofta slutar att urinmarkera revir och blir fredligare till sin karaktär. Katthonor slutar att löpa efter kastration. Vid löp blir katthonor ofta rastlösa, en del urinmarkerar både inne och ute och de lockar till sig grannskapets hankatter. Honkatter kan man ge p-piller en gång per vecka. Man rekommenderar vanligen inte långtidsbehandling med p-piller till katt. Det är också möjligt att via veterinär ge preventivmedel till honkatt genom injektion var femte månad. (Källa: Åsa Dufva, Royal Canin)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.