Så påverkas din katts hälsa av att kastreras

Katter som vistas ute bör kastreras, det slås fast i de nya djurskyddsreglerna för 2020. Men katter påverkas av en kastrering, främst förändras deras energibehov och aptit. Det här är därför vad du bör tänka på när du kastrerar din fyrbente vän.

Efter att Jordbruksverkets nya djurskyddsregler trädde  i kraft i mitten av juni 2020 måste ägare till katter som får röra sig fritt utomhus se till att deras katter är kastrerade eller på annat sätt  förhindrade från att föröka sig okontrollerat vilket leder till att många katter förvildas.

Kraftigt minskat energibehov
Men katten påverkas en del av kastreringen. Framförallt  minskar energibehovet med hela 20–30 procent, samtidigt som aptiten ofta ökar med omkring 20 procent efter operationen.

 

Åsa Dufva är husdjursagronom på Royal Canin.

–Kattens ämnesomsättning förändras i princip över en natt från det att katten kastreras. För att hjälpa katten hålla en hälsosam vikt måste man anpassa fodermängden och byta till foder med lägre energiinnehåll som ändå bidrar till att hålla kaatten mätt, förklarar Åsa Dufva som är husdjursagronom på Royal Canin.

LÄS OCKSÅ: Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Vilken mat ska jag ge min kastrerade katt?
– Eftersom energibehovet sjunker och aptiten ökar i samband med kastration är det viktigt att
välja ett foder med lägre energiinnehåll och som erbjuder katten större mättnad. Om den kastrerade katten är yngre än ett år bör du välja ett foder anpassat för växande kastrerade katter. Foder avsett för vuxna katter bör inte ges förrän katten är fullvuxen, vanligtvis från ett års ålder.

Är det bara torrfoder som kvalificerar sig, eller kan jag ge våtfoder?
–Det går utmärkt att ge kastrerade katter även våtfoder. Välj foder med låg fetthalt och hög kostfiberhalt, alltså lägre energiinnehåll. Väg upp dagsportionen och ge inte mer än så. Använder du både torrfoder och våtfoder måste du naturligtvis anpassa rekommenderad dagsgiva. Om katten blivit överviktig finns speciella foder för viktminskning på veterinärkliniker, som ger en god mättnad och underlättar viktnedgång.

Vad gör jag om min kastrerade katt inte slutar tigga?
– Eftersom aptiten ökar kan du inte fylla på med mat när katten ber om det. Du måste vänja dig vid att väga upp en dagsranson och sedan inte ge mer. Övervikt är fortsatt den största hälsorisken för dagens katter. Även en kastrerad katt kan trots sänkt energibehov och ökad aptit förbli slank men det kräver disciplin kring maten och att ni i kattens omgivning aktiverar den.

 

LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatter

Behöver man tänka på att själv aktivera sin katt om den är ute stora delar av dagen och därmed aktiverar sig själv, springer och klättrar? 
– Fysisk aktivitet är viktigt för alla katter. Kastrerade katter blir ofta mindre aktiva och hungrigare, en kombination som lätt leder till övervikt, tyvärr också hos katter som huvudsakligen är utomhus. Det kan vara gott att bara slå sig till ro på en solig utkikspunkt. Omkring hälften av Sveriges katter är överviktiga och skulle må bra av att få mindre energität mat, ransonerade portioner och aktiveras fysiskt.

Om alla utekatter kastreras, innebär inte det i längden att utekatter inte kan fortplanta sig och det därmed till slut inte går att skaffa sig en utekatt? Och att de enda katter som får föröka sig är innekatter, som ofta är raskatter?
– Jag är övertygad om att vi kommer ha ansvarsfulla huskattsägare som fortsatt önskar ta en eller flera kullar kattungar och också ser till att kattungarna kommer till kärleksfulla hem. Redan 2017 var andelen kastrerade tamkatter 87 procent i Sverige, och fram till årets covid 19-kattboom har det funnits fler kattungar än vad det funnits kärleksfulla hem till. Min förhoppning är att Jordbruksverkets rekommendation, att kastrera katter som får röra sig fritt utomhus, på sikt kommer leda till att det blir färre hemlösa katter som far illa.

LÄS OCKSÅ: Experten tipsar om superfoods och näring till hund och katt

Fler tips till dig som ska kastrera din katt

  • När ska jag kastrera den? Vanligen bör kattungen kastreras när den är omkring 6 månader, strax före det att den blir könsmogen och som regel inte före 4 månaders ålder. Hos hankatter märker man att de blir könsmogna när de börjar markera sitt revir genom att kissa. Det märks inte lika tydligt hos honkatter och därför är det bra att inte låta dem gå fritt utomhus efter 4 månaders ålder innan de är kastrerade.
  • Vilka fler fördelar finns med att kastrera?
    Förutom att kastrering på sikt minskar andelen hemlösa katter finns många andra goda skäl till att kastrera en katt. Både hon- och hankatter brukar hålla sig närmare hemmet och det i sig minskar risken att de skadas i trafiken. Urinen luktar mindre. Hankatter blir också mindre benägna att revirmarkera utomhus och riskerar inte att hamna i slagsmål lika ofta. Kastrering minskar risken att katten får och sprider sexuellt överförbara sjukdomar. Kastrerade honkatter kan inte drabbas av tumörer på äggstockarna och vanligen heller inte av livmoderinflammation. Kastreras honan tidigt minskar också risken för juvertumörer.
  • Skillnad mellan att välja kastrering eller preventivmedel? Vid kastration mister katten sin könsdrift och kan inte längre föröka sig. Katthanar blir betydligt lättare att leva med då de ofta slutar att urinmarkera revir och blir fredligare till sin karaktär. Katthonor slutar att löpa efter kastration. Vid löp blir katthonor ofta rastlösa, en del urinmarkerar både inne och ute och de lockar till sig grannskapets hankatter. Honkatter kan man ge p-piller en gång per vecka. Man rekommenderar vanligen inte långtidsbehandling med p-piller till katt. Det är också möjligt att via veterinär ge preventivmedel till honkatt genom injektion var femte månad. (Källa: Åsa Dufva, Royal Canin)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.