Annons

Så mycket kostar din mens

Uppemot 70 000 kronor. Så mycket kan din mens kosta dig under din livstid. Som grädde på moset är vi ett av länderna med högst moms på mensskydd.

Redaktionen

9 april, 2019
Så mycket kostar din mens
Dela inlägget

Uppemot 70 000 kronor.
Så mycket kan din mens kosta dig under din livstid.
Som grädde på moset är vi ett av länderna med högst moms på mensskydd.

Man räknar med att en menstruerande person lägger mellan 15- 70 000 kronor, i snitt 40 000 kronor, på mensskydd under sin livstid beroende på vilket mensskydd man använder och hur riklig mensen är.

Det är mycket pengar.

Sverige är dessutom ett av de länder i EU som har högst mervärdesskatt på mensskydd, där vi betalar 25 procent moms för våra mensskydd.

Som en jämförelse betalar du 12 procent när du äter ute på restaurang och sex procent moms om du tränar med en personlig tränare.

Annons

Driver kampanjen #mensautanmoms
Det här är orimligt, tycker Antonia Simon som är ordförande för Mensen, en organisation som arbetar för att motverka tabun och öka människors kunskap kring menstruation.

De driver bland annat kampanjen #mensautanmoms, som nu har över 6000 underskrifter, med syfte att alla ska ha råd och tillgång till mensskydd, oavsett inkomst.
– Man väljer att unna sig en god middag på restaurang, men mens är inget val vi gör eller något som vi kan välja bort, säger hon.

Läs också: Experten: Därför får vi hormonella obalanser och PMS

Föräldrar kämpar för att hå råd med mensskydd
För tre år sedan kom beskedet att EU:s medlemsstater ska kunna sänka mervärdesskatten på tamponger och bindor till noll procent.

I Frankrike sänktes den så kallade tampongskatten redan 2015 från 20 procent till 5,5 procent och i Storbritannien har man i nuläget 5 procent moms på mensskydd och det pratas om ”period poverty”, mensfattigdom.

Annons

En undersökning som Always i Storbritannien har gjort visar nämligen att många föräldrar kämpar med att ha råd med mensskydd till sina döttrar och att det också påverkar flickornas framtid, då hälften av de tillfrågade flickorna som upplevt mensfattigdom tror att det har haft en direkt påverkan på deras framgång, självförtroende och lycka.

I fattigare delar av världen är mensfattigdom ett utbrett problem. Därför har forskare vid Högskolan i Borås uppfunnit en återanvändningsbar binda som nu testats i två månader av 30 kvinnor i Kenya i olika levnadsmiljöer. Snart är det dags för uppföljning.
– Vår förhoppning är att bindan ska accepteras och hålla tätt och vara bekväm, men även enkel att rengöra och snabbtorkande för att möjliggöra en hygienisk återanvändning, säger Karin Högberg, universitetslektor i vårdvetenskap och en av forskarna bakom projektet.
Läs också: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Infört gratis mensskydd på skolor
Skottland leder ligan då man i fjol, som första land i världen, införde gratis mensskydd i skolor och på universitet, vilket betyder att det kommer finnas tamponger och bindor på toaletter, på samma sätt som toapapper och tvål.

Antonia Simon vill se samma debatt i Sverige och menar att mensskydd är helt nödvändiga produkter för hygienen, för den som har mens.

Och tillgång till billiga mensskydd är en förutsättning, men inte alltid en självklarhet.
– Vill man dessutom använda sig av ekologiska mensskydd, som i regel är dyrare, kan det slå hårt mot en ensamstående förälder med låg inkomst utan stora ekonomiska resurser.

Av: Tina Harr

Här kan du läsa alla artiklar i artikelserien om mens

Källor: Qz, Feministiskt perspektiv, The Guardian, Woman & Home, The Independent

 

Annons