Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung par skrattar i höstnatur, tjejen bärs på ryggen av mannen

Så ökar du nivåerna av dina lyckohormoner

När mörker och kyla faller är det lätt att känna sig deppigare än vanligt. Ett knep för att må bättre är att göra mer saker som ökar nivåerna av de hormoner och signalsubstanser i kroppen som ger lycka och välbefinnande. Kureras expert Zarah Öberg tipsar!
Det finns framförallt fyra hormoner och substanser som är förknippade med vårt välmående: serotonin, oxytocin, dopamin och endorfiner. Vi frågade Zarah Öberg, Kureras expert, tillika naturläkare och expert på kroppens signalsubstanser och hormoner, vad som kännetecknar dessa fyra ämnen. Och framförallt – vad vi alla kan göra för att öka nivåerna av dem och därmed "hacka oss" till ett bättre mående.

Serotonin finns i mag-tarmsystemet

Zarah Öberg

Kureras expert Zarah Öberg.

Serotonin bildas från aminosyran tryptofan, och är ett hormon som lugnar systemet. 90 procent av kroppens serotonin finns i magtarmsystemet, vilket innebär att tarmfloran är viktig för god balans på serotonin. Serotonin lugnar systemet och har en inverkan på sömn, och på vårt välmående, förklarar Zarah.

 

Detta kan du göra själv för att öka nivåerna av serotonin: 
 • Var mycket ute i dagsljus och sol
 • Meditera
 • Träna
 • Var tacksam och hjälpsam

Oxytocin bildas vid beröring

– Oxytocin, är kroppens välmåendehormon, och bildas vid beröring och hög temperatur. Det är en viktig hormon vid förlossning och amning och är antagonist till kortisol. Vilket innebär att det sänker kortisol och lugnar systemet. Det är spännande att studier visar att kommunikation mellan mor och barn ger oxytocinfrisättning, och det verkar även som att frisättningen av oxytocin är viktig för barnens anknytning.
Detta kan du göra själv för att öka nivåerna av oxytocin: 
 • Kramas
 • Gå på massage
 • Motionera
 • Skratta mycket

LÄS OCKSÅ: En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Dopamin sammankopplas med oro och ångest

– Dopamin är en signalsubstans som är förstadie till noradrenalin och adrenalin. Denna cykel är ofta problem vid ångest och oro. Dopamin är sammankopplat med sjukdomar som Parkinsons, ADHD och oro/ångest. Dopamin reglerar bland annat känslor som glädje, entusiasm och motivation. En vanlig orsak till oro och ångest är när dopamin inte konverterar vidare till noradrenalin och adrenalin, vilket kräver koppar, C-vitamin och vitamin B3. För konvertering från noradrenalin till adrenalin behövs sedan kortisol.
Detta kan du göra själv för att öka nivåerna av dopamin: 
 • Ät gott om protein
 • Aktivera dig
 • Meditera
 • Använd din kreativitet

LÄS OCKSÅ: För mycket fritid kan göra dig olycklig

Endorfiner frisätts vid motion och sex

– Endorfiner ökar kroppens välmående och frisätts vid motion, sex, när vi är förälskade eller stressade, när vi utsätts för dofter och när vi skrattar, säger Zarah Öberg.
Detta kan du göra själv för att öka nivåerna av endorfiner: 
 • Ha sex
 • Var förälskad
 • Meditera
 • Motionera

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nudlar med tofu och grönsaker

Pad thai med krispig tofu

Recept

Pad thai är en klassisk thailändsk rätt med mycket smak, där risnudlar blandas med bland annat ägg, lime, jordnötter, koriander och böngroddar. I denna vegetariska tappning har räkor bytts ut mot frasigt stekt tofu.

 

Träna med Jacob: Aldrig hungrig och många goda recept

Kurera testar

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med onlinetränaren Jacob Hellberg som driver workoutonline.se. I 18 veckor, varje måndag, får du följa vad som händer. Det här är vecka 2. ”Under andra veckan studerade jag min kostplan, menyerna och handlade råvaror. Mangolaxen blev min favorit. Det smakar fantastiskt bra och jag är alltid mätt.”

Liten flicka håller om midjan på sin pappa

Forskning: Detta avgör hur barn mår efter en separation

Mental hälsa

Nästan en fjärdedel av alla barn i Sverige har separerade eller skilda föräldrar. En ny avhandling inom sociologi har tittat närmre på hur en separation påverkar barns mående och hälsa, i barndomen och senare i livet. Det hänger framförallt på hur mycket barnet får umgås med bägge föräldrar, och på om det finns konflikter.

Händer som håller i förpackning med växtbaserat kött

Kroppen kan inte ta upp näringen i vegokött

Eko/miljö

Det är bra att äta en mer växtbasera​d kost för både hälsa och miljö. Men de så kallade köttsubsitut som finns i affären kan ha ett missvisande näringsinnehåll. Trots höga nivåer av exempelvis järn, så kan inte kroppen tillgodogöra sig det, enligt ny forskning.

 

Collage: 5 ansiktsmister och en blundande kvinna som sprayar ansiktet

Skönhetspanelen testar: Ansiktsmist

Hud

Efter lång tid framför datorns blå sken, ute i väder och vind eller i torr inomhusluft skriker huden efter extra fukt, uppfräschning och skydd mot yttre påfrestningar. Vilken mist  är ett måste för våra trötta och torra vinteransikten?

Visst är det härligt att få vakna utvilad!

Sömn

Det räcker med några nätter med dålig sömn för att vi ska prestera sämre. Att nattsömnen blir störd då och då är inget att oroa sig för. Det är först om sömnen regelbundet är dålig som du behöver göra något. Det finns flera bra rogivande örter som hjälper. Exempelvis citronmeliss och humle, men även påfyllning av GABA bidrar till bättre sömn.

Betaglukan – immunförsvarets PT!

Mage

Förut trodde man inte att det medfödda immunförsvaret gick att träna upp, bara det adaptiva som utvecklas med åldern. I dag vet vi att vi visst kan träna upp det immunförsvar vi föddes med, till exempel med hjälp av betaglukaner. De fungerar som en trigger och personlig tränare till immunförsvaret. 

 

Träna med Jacob: 18 veckor med kostupplägg och träningsprogram

Kurera testar

Instagram är full av onlinecoacher med olika sorts träningsupplägg. De erbjuder kostupplägg och veckomenyer, träningsprogram som kan vara allmänna men också individuella beroende på vad man vill uppnå. Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med onlinetränaren Jacob Hellberg som driver workoutonline.se. I 18 veckor, varje måndag, får du följa vad som händer. Det här är vecka 1.

Två händer håller i en kopp kaffe med mjölk

4 sätt att vitaminboosta ditt kaffe!

Hälsa

Glömmer du lätt att ta tillskott med vitaminer och mineraler? Då är du nog inte ensam. Men desto färre brukar glömma att dricka sitt morgonkaffe! En smart strategi är därmed att göra kaffet till en "vitaminkaffe". Här är 4 bra och goda sätt!

Bättre fokus med ”ninjasvamp”

Hälsa

Efter en lång vinter känner sig de flesta av oss ganska trötta. Men längre och ljusare dagar gör att vi får inspiration att ta tag i oss själva. Fysisk aktivitet kräver ett ökat behov av näring, och rätt mängd gör att vi orkar mer. Visste du att igelkotts-taggsvamp och tjockbladsextrakt kan maxa prestationen? 

 

Ramennudelsoppa med ägg, svamp och lök

Mustig japansk ramen med svamp

Recept

En rykande het ramen, alltså japansk nudelsoppa, är svårslaget när det är kyligt ute – eller när som helst! Mättande, mustigt gott och näringsrikt med shitakesvamp, ägg, ingefära, chili, lök och böngroddar.

”Nu kan jag tävla i golf igen”

Leder

Inga-Lill Olsson har alltid varit en aktiv person, men för två år sedan fick hon plötslig värk i ett knä. En värk som blev värre när hon var i stillhet. En rehabiliteringsplan reducerade smärtan, men det var först efter att Inga-Lill började med ett tillskott med grönläppad mussla som hon blev helt bra.

Sömncykeln styr över din sömn

Sömn

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

När blåsan bråkar

Hälsa

Har du svårt att hålla tätt? Du är inte ensam. Runt 800 000 personer i Sverige behöver springa på toaletten – och det ofta. Överaktiv blåsa är ett växande problem och mörkertalet är stort. Dessutom är det svårt att prata om. Att jobba med knipövningar och ta ett extrakt med pumpakärnor och soja kan lindra besvären.

Onlinecoachen som jobbar med kropp och själ

TRÄNING

Direkt efter gymnasiet utbildade sig Jacob Hellberg till personlig tränare. Då för 25 år sedan var det knappt någon som anlitade en PT. Han sökte sig utanför Sverige till den internationella marknaden och har tränat världsstjärnor som Alexander Skarsgård och Katy Perry. För åtta år sedan lämnade Jacob gymen och blev mental coach och sedan onlinecoach på heltid.

Överviktig main coon-katt framför en våg

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Uppåt 40 procent av alla katter i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetma en ökad risk för flera sjukdomar. Här är 7 tips som hjälper dig att ta hand om din runda katt!

 

Sofia Ståhl i lila kavaj

Sofia Ståhl: “Utmattningen är det bästa som har hänt mig”

Hälsa

Sofia Ståhl var den prestationsdrivna bloggaren och personliga tränaren som blev utbränd redan som 24-åring. Tio år senare hon äntligen hittat tillbaka och hittat hem. I sitt yrke som författare och föreläsare inspirerar hon nu andra att leva ett liv fritt från prestationshets. Och privat andas hon ut i famnen hos kärleken – och numera även företagspartnern – Tareq Taylor.

Pipett som droppar hyaluronsyra på turkosblå bakgrund

Sant och falskt om hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra blivit en hajpad ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt? Vad är sant och falskt om dess effekter? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Vitamin B – för en bättre livskvalitet

Naturlig hälsa

Att känna sig trött och utmattad kan bero på många olika saker. Men det kan vara så enkelt som att du har B-vitaminbrist. B-vitaminer kan kroppen inte bilda själv, det måste vi tillföra utifrån. Har du hört talas om den avancerade formen av B9, den metylerade folsyran som är mer lättupptaglig?