Annons
Annons

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Inger Palm

14 juni, 2023
En kvart om dagen räcker för att sänka stressen
Dela inlägget

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Antalet sjukskrivningar som är kopplade till arbetsbelastning har fördubblats på bara några år. Långtidssjukskrivningarna har ökat med 80 procent sedan 2010. Det är dystra siffror och den som befinner sig i hög stress ser oftast ingen ljusning på problemen utan fortsätter kanske att stressa tills kroppen säger ifrån.

Men innan du hamnar där kan du dra i nödbromsen, det vill säga gasa och bromsa inte samtidigt. Stanna upp, lär dig att återhämta dig, så att du får den nödvändiga vilan som gör att både kropp och själ orkar ladda om.

LÄS OCKSÅ: Fysisk aktivitet hjälper vid stress

Att gasa och bromsa

Det finns så mycket i dagens moderna samhälle som skapar stress och som kan vara svåra att påverka. Dålig ekonomi, långa resor till jobbet och krav på prestation i både privatliv som yrkesliv samt sjukdomar som drabbar närstående är några exempel.

Stress påverkar vårt autonoma nervsystem, det vill säga, det påverkas av den stress vi känner. Detta system är uppdelat i det sympatiska och parasympatiska systemet och det samarbetar med olika hormoner som fungerar som budbärare i kroppen. Enkelt förklarat är det kroppens gas och broms.

Det parasympatiska systemet är bromsen, det som sköter om matsmältningen, sömnen och reparationer när vi sover och det sympatiska nervsystemet skapar energi i kroppen och är gasen som driver oss framåt. Dessa system samarbetar också och sysslar med blodtryck, kroppstemperatur och andning.

LÄS OCKSÅ: Har du mobilabstinens?

Vissa jobb kräver mer återhämtning

När du stressar ökar alltså aktivitet i sympatiska systemet. Du blir pigg, dina sinnen skärps och du känner inte trötthet och hunger lika tydligt. Den här stressen behövs för att du ska uträtta saker. På kort sikt är det bra, men är stressen långvarig får du problem med matsmältningen, med sömnen och minnet. Då måste du dra ner på tempot för att inte driva dig själv till kollaps.

Det är fler kvinnor än män som upplever stress på sin arbetsplats och som blir sjukskrivna av utmattning. En förklaring till detta är att det är fler kvinnor som jobbar inom vårdyrken där förmågan att känna empati och känna för andra människor är mer uttömmande och kräver längre återhämtning än mer känsloneutrala jobb.

LÄS OCKSÅ: Våra digitala vanor får konsekvenser för hjärnan

Att bara vara

Att återhämta sig, att bara få vara och vila hjärnan från stress är lösningen på en problematisk utveckling. Börja med att ge dig själv lite egentid varje dag. Gör något du tycker är roligt. Har du bara en kvart över är det en perfekt stund för meditation.

Den stunden kan göra underverk för din hälsa. Mer behövs inte, men har du mer tid så bege dig ut i naturen där det digitala samhället inte når. Den som följt Anders Hansens program på SVT har lärt sig att våra hjärnor inte är gjorde för det informationssamhälle vi lever i dag. Skogen utsöndrar dessutom ett ämne som stärker immunförsvaret.

Av Inger Palm

Källa: SVT, Arbetsgivarverket.

Annons
Fakta

Så motverkar du ohälsosam stress

Varva ner: Vad är vila och återhämtning för dig? En skogspromenad, meditation eller trädgårdsarbete. Välj det som passar bäst och är roligast.
Krav på dig själv: Att alltid vara duktig och prestera på topp klarar ingen i längden. Sänk kraven.
Socialt umgänge: Människan är ett flockdjur och vi behöver varandra för att må bra. Ensamhet kan betyda stress, medan umgänge med andra kan vara vilsamt.
Privatlivet: Allt från skilsmässor till för mycket måsten i familjen kan ge stressreaktioner i kroppen. Lär dig sätta gränser.
Nattsömnen: En sömnlös natt ger omedelbar stress i kroppen. Skapa bra sovrutiner och lär dig varva ner på kvällarna.
Jobbstress: För en dialog med din chef och dina kollegor om hur ni kan motverka stress på din arbetsplats.

Annons
Annons